Legea privind darea în plată a unor imobile a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, anunță Administrația Prezidențială.

Legea se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor, scrie Digi24.

Pe 29 aprilie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a reexaminat acest proiect de lege ca urmare a deciziei CCR din 6 noiembrie 2019 la sesizarea de neconstituţionalitate depusă de USR şi PNL.

Deputaţii au introdus un amendament referitor la "impreviziune", aspect menţionat în decizia CCR. Astfel, "reprezintă impreviziune: a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

Potrivit deputaţilor, pragul de 52,6% a fost prevăzut de Banca Naţională a României în Regulamentul nr. 24 din 28 octombrie 2011, desemnând şocul pe cursul de schimb în cazul unui credit în franci elveţieni.

Citeste si:
Cseke Attila promite un program național de construire de creșe
Cseke Attila promite un...

Sursa foto: pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri