Nimeni nu se aștepta ca un factor extern atât de puternic, așa cum este pandemia curentă, să schimbe radical o formă de conviețuire, care a evoluat foarte lent în ultimii 200 de ani. Dar, deși multe voci anunță deja moartea birourilor clasice, oamenilor le este și dor de socializare, interacțiune și de familiarul "mergi la țigară?", spune Tudor Popp, Founding Partner, Hotspot Workhub și REC.

De la lucrul în cafenele, la primele spații dedicate birourilor din secolul 19 și până la cubical-uri și open-space-ul impersonal din secolul 21, evoluția spațiului de lucru a avut loc treptat, în ritmul schimbărilor din societate.

Apoi, potrivit fondatorului Hotspot Workhub și REC, în ultimii 10 ani s-a vorbit de o revoluție, de "new ways of working" și de o tranziție de la biroul steril la o comunitate mobilă, care să poată lucra de oriunde și pentru care biroul devenea locul unde socializarea ducea la creativitate.

Aceste principii sunt acum puse la zid. Multe voci anunță moartea birourilor clasice și, dacă te plimbi prin clădirile de birouri din București ai putea crede asta. Sigur că oamenilor le e frică de înghesuiala din birourile “de dinainte”, dar sigur le este și dor de socializare, interacțiune și de familiarul "mergi la țigară?"

Tudor Popp (foto)

Tudor POPP va participa, în calitate de speaker, alături de Ilinca POPESCU, Director Regional pentru Europa Centrală Steelcase, Andrei ANGELESCU - Head of Architecture & Design COS, Horațiu FLORESCU - Chairman & CEO Knight Frank România și Ungaria, și Andreea PĂUN, Managing Partner Griffes în panelul destinat sectorului de birouri din cadrul conferinței ReConstruct, de joi, 17 septembrie, ora 11:00, cu titlul: Cum putem da "RESTART" pieței imobiliare.

Work from home a împărțit angajații din clădirile de birouri în două tabere

Unii lucrau bine la birou și acum lucrează bine și de acasă, au rămas conștiincioși și motivați. Altora nu le lipsesc deloc orele de drum spre și de la birou, ambuteiajele sau îmbulzeala din metrou. Unora le convine lipsa de control sau programul mai flexibil. Totul depinde de tipul job-ului, de structura companiei și de condițiile de lucru de acasă. Un birou ergonomic acasă poate fi, în unele cazuri, o alternativă viabilă. Dar perspectiva angajatorului e diferită.

Bucuria de a economisi costurile pentru chirie piere când costurile cu angajații, de până la 10 ori mai mari decât chiria, nu sunt investite eficient. Motivarea angajaților, integrarea în echipă, alinierea cu filozofia și targetul corporației funcționează greu sau deloc la distanță.

Tudor Popp

El mai arată că alte companii mai ierarhice se lovesc de problema încărcării până la epuizare a angajaților seniori, responsabili și motivați care, pentru a-și atinge target-urile, fac eforturi prea mari ca să compenseze productivitatea scăzută a juniorilor care lucrează de acasă. Cred că mai durează până să putem evalua corect efectele pe termen mediu și lung, însă sunt convins că ponderea de lucru remote, fie dintr-un birou, fie din spații de coworking, va crește vizibil.

Hotspot Workhub a deschis primul birou de spații flexibile în luna februarie a acestui an și are în plan să deschidă încă două spații în următoarele 18 luni.

Am reușit să menținem gradul de ocupare, având clienți corporate. Singura provocare în pandemie a fost să atragem clienți noi. Avem planuri mari de extindere, dar care vor depinde, desigur, și de evoluția pieței. În momentul de față suntem în discuții de detaliu cu finanțatorii noștri și cu alți parteneri și vom anunța treptat planurile

Tudor Popp

În opinia sa, flexibilitatea va rămâne extrem de importantă în lipsa predictibilității, iar companiile agile vor înțelege că un birou flexibil ca spațiu și ca durată de contract, care nu necesită nicio investiție, este ideal pentru a ține pasul cu surprizele care vor veni.

"Pe lângă spațiile clasice de birouri, a căror pondere va scădea cu siguranță în următorii ani, și a spațiilor deja cunoscute de coworking, apar tot felul de soluții hibrid, în care, de exemplu, proprietarii de birouri vor opera spații flexibile. Operatorii de spații flexibile vor avea cu siguranță o oportunitate foarte mare de creștere, dar care va depinde și de întreaga evoluție economică", mai spune fondatorul Hotspot Workhub, pentru wall-street.ro.

Industria de spații flexibile, în fața celui mai dificil test de până acum?

"Încă de anul trecut am estimat că industria noastră trebuie să treacă printr-o criză ca să se consolideze. Nu credeam că va veni așa de repede și nici că va fi atât de atipică, dar sunt de părere că, în orice criză, proiectele solide și cu concepte sănătoase vor supraviețui. Mă aștept ca proiectele de coworking să câștige teren, dar nu cum credeam anii trecuți - pe toate segmentele - ci mai degrabă în zona corporate. Zona de start-ups și freelancers este mai volatilă și riscă să sufere mai mult", apreciază Tudor Popp.

În același timp, pandemia va accelera deschiderea proprietarilor de clădiri de birouri pentru retenția chiriașilor, adaugă fondatorul Hotspot Workhub.

"Lipsa flexibilității va fi un dezavantaj, iar în următorii ani s-ar putea ca cererea de "big floorplates", care a fost aproape singură strategie a proprietarilor de clădiri, să scadă substanțial și un altfel de chiriaș, mai agil, să devină interesat de spațiile flexibile ale marilor clădiri", conchide fondatorul Hotspot Workhub.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri