În ultima ședință a anului, Guvernul a amânat până la 1 ianuarie 2022 intrarea în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 de euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințele care au o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați. Decizia a fost motivată prin impactul negativ asupra veniturilor din TVA. Afectează această decizie în mod egal dezvoltatorii rezidențiali, cumpărătorii și agențiile imobiliare?

Potrivit lui Sorin-Ioan Blaga, General Manager Liebrecht & wooD, această decizie afectează întreaga industrie imobiliară, în sensul în care descurajează creșterea pe termen lung a calității fondului imobiliar rezidențial. Astfel, fie suprafețele mai mari devin neatractive pentru cumpărător din motive de accesibilitate, fie marja pentru dezvoltatori pentru inovații este foarte mică.

“Suprafața medie a locuinței în mediul urban românesc este de 40 de metri pătrați, mult sub media europeană, de 90 mp în marile metropole și 100 mp în orașele mici. Dacă ne dorim să îmbunătățim cifrele, este clar că pe termen lung trebuie să venim cu politici care să conducă la încurajarea creșterii suprafețelor locuite, cu obiectivul de creștere a calității vieții și a natalității. Ori acest TVA de 5% care acum se oprește la 93.000 de euro generează aceste probleme legate de punctul din care casele devin neatractive pentru segmentul de mijloc din cauza prețurilor”, a explicat Blaga pentru wall-street.ro.

Potrivit acestuia, predictibilitatea pieței imobiliare a fost rău afectată de această decizie. “Înțelegem că este o decizie necesară anul acesta venită să mai acopere din deficitul bugetar, însă felul în care s-a luat decizia destabilizează industria imobiliară și cauzează mari probleme clienților”, a declarat Blaga.

Acesta consideră că această decizie “a fost o decizie luată pe ultima sută de metri, fără consultări cu cei direct afectați de ea și fără soluții pentru clienții care și-au făcut deja planurile pentru achiziția unei locuințe, care au semnat deja contracte și care nu mai pot susține achiziția în 2021”. Mai mult decât atât, această decizie este contrară obiectivului european pentru 2030 de reducere a amprentei de carbon, care implică investiții în tehnologii ‘verzi’ reflectate și în prețul de achiziție a locuințelor ce respectă aceste directive.

“Este îngrijorător și felul în care se iau aceste decizii și din punctul de vedere al atractivității pieței noastre pentru investiții”, a explicat Blaga. Foarte mulți clienți și-au făcut planurile financiare pentru achiziția unei locuințe în 2021, au sondat piața, și-au ales un dezvoltator, iar mulți dintre ei s-au angajat la credite, au semnat antecontracte și au dat avansuri.

Potrivit lui Blaga, decizia amânării majorarii plafonului de TVA, îi va pune pe mulți cumpărători în incapacitatea de a-și susține planurile, pentru că nu au la dispoziție resursele financiare, aceștia fiind nevoiți să se reorienteze către locuințe cu suprafețe mai mici, în blocuri vechi sau chiar să-și amâne decizia de cumpărare pentru anul următor. “Este posibil să apară și numeroase litigii în cazul contractelor semnate cu dezvoltatorii care nu mai pot fi onorate. Felul in care a fost luată această decizie va crește și neîncrederea în gradul de predictibilitate a evoluției pieței imobiliare și mai mult, a întregii piețe românești”, a concluzionat Blaga.

Unde e susținerea guvernului pentru achiziții imobiliare?

Cererea de apartamente și mai ales de case este în continuă creștere, inclusiv prețurile pe metru pătrat, iar această măsură ar fi ajutat românii să aleagă locuințe mult mai calitative, spațioase, care să le ofere mai multe avantaje.

“Datorită faptului că oferim un produs premium, cererea pentru apartamentele noastre nu a fost niciodată în scădere. Într-adevăr, modificarea plafonului de la 450.000 de lei la 750.000 de lei privind locuințele cu o suprafață de maximum 120 mp ar fi reprezentat pentru noi un beneficiu major în acest an. În anul 2020 sectorul rezidențial a fost printre puținele domenii care a funcționat foarte bine, plus că prin aplicarea acestei măsuri s-ar fi livrat apartamente mai mari, în condițiile în care în ultimii ani suprafața medie de apartament nou livrat este în scădere”, a declarat Alexandru Mihai, Senior Partner, Nordis Group.

Potrivit acestuia, “autoritățile guvernamentale ar fi trebuit să aplice această măsură la data comunicată inițial, astfel susținând achizițiile în domeniul imobiliar în această perioadă plină de provocări. De aceea, suntem siguri că anul următor cererea pentru locuințe va crește și mai mult”.

Mihai a declarat că decizia guvernului nu afectează vânzările Nordis, având în vedere produsele de lux ale companiei și clienții cu venituri peste medie.

“Suntem surprinși de faptul că nu există predictibilitate, o economie cu potențial de 200 milioane de lei, aproximativ 40 milioane de euro, care cuprinde toate elementele implicate în acest sector, precum: forță de muncă, producători beton, de fier, ferestre, mobilier, materiale de finisaje, nu ar fi generat pierderi de TVA, ba mai mult s-ar fi încasat în plus. Această măsură de amânare aduce câteva impedimente în tranzacțiile pe care le așteptăm, deoarece majoritatea clienților deja își plănuiseră viitoarele achiziții. Suntem siguri că odată cu intrarea legii în vigoare, acest beneficiu se va resimți pentru toată piața rezidențială și mulți dintre cei care încă nu au luat o decizie cu privire la cumpărarea unei locuințe, vor face acest pas” a explicat Mihai.

“Proprietățile reprezintă bunuri care nu se devalorizează, ci își cresc valoarea în timp, iar interesul pentru acest tip de bun nu vă scădea niciodată”.

Alexandru Mihai, Senior Partner, Nordis Group

Potrivit acestuia, sectorul rezidențial se află pe o pantă ascendentă, iar această tendință se va menține cel puțin doi ani de acum înainte. “Ne așteptăm și sperăm ca această decizie de amânare să nu influențeze dorința clienților de a-și achiziționa o locuință. Chiar și așa, această inconsistență nu este una favorabilă. Din fericire, pe parcursul anului 2021, comportamentul dezvoltatorilor și al clienților se va modifica. Ca și în anul 2020, vor fi foarte căutate locuințele mari, care au grădini, terasă, ferestre largi și care sunt localizate în zone exclusiviste” a explicat Mihai.

Soluția agențiilor? Tranzacții de revânzare a proprietăților

“Finalul anului trecut și prezentul început de an aduc semnale îmbucurătoare cu privire la nivelul de activitate în piața imobiliară, cu un trend crescător al intențiilor de tranzacționare, și astfel ne așteptăm la un început de an în forță”, a declarat, cu optimism, Cătălin Priscorniță, CEO agenția imobiliară Blitz.

Priscorniță consideră că modificarea legislativă de față nu va avea un impact semnificativ la nivelul intenției totale de tranzacționare din piață, ci mai degrabă va influența tipul de imobil, forma de finanțare, și alte detalii specifice procesului de selecție și negociere imobiliară.

“Astfel, un prim efect al amânării creșterii plafonului de valoare la care se va aplica TVA de 5% ar putea fi reorientarea unor segmente de potențiali cumpărători spre imobile deținute de persoane fizice, care nu sunt supuse regimului TVA. Astfel putem vedea o creștere a tranzacțiilor de revânzare a proprietăților, față de locuințele noi”.

Cătălin Priscorniță, CEO agenția imobiliară Blitz

Potrivit acestuia, un alt posibil efect ar putea fi orientarea spre locuințe semifinisate, pentru a scădea valoarea imobilului, și a se încadra astfel în plafonul de TVA.

“De asemenea, ar putea impacta alegerea imobilului, și vor fi preferate astfel apartamente cu suprafețe mai mici sau cu 2 camere în loc de 3, pentru a se încadra în valoarea plafonului. Nu în ultimul rând, vor fi și cazuri de clienți care își vor amâna intențiile de tranzacționare, deoarece nu se vor încadra în condițiile actuale”, a declarat Priscorniță.

Acesta consideră că, per total, nevoia de locuire este o nevoie primară, iar majoritatea celor care au în vedere achiziția unei locuințe vor face acest pas în acest an, adaptându-se la condițiile actuale.

Priscorniță consideră că decizia Guvernului a fost luată pentru a evita supraîndatorarea populației în această perioadă, când anumite domenii economice sunt mai afectate, și nu și-au reluat activitatea la parametri normali, sau există riscul să fie în continuare afectate.

“De asemenea, conform statisticilor, datorită trendului de scădere al dobânzilor sumele accesate ca finanțare au crescut în ultimii ani, șii de asemenea există un risc de supraîndatorare sau chiar de incapacitate de plată în actuala situație economică, pentru anumite segmente. Probabil Guvernul a luat în calcul și potențialul impact pe termen scurt și mediu al unei asemenea măsuri, și a preferat o stabilizare la nivel macro a situației,” a explicat acesta.

Priscorniță a afirmat că segmentul de clienți ce vor decide sa aștepte până anul viitor pentru a putea beneficia de TVA-ul de 5% va fi destul de redus.

“Cel mai probabil și unii dezvoltatori vor trebui să-și reconfigureze investițiile, dacă mizau pe finalizarea și darea în folosință în acest an a unor imobile care să se încadreze ca valoare în plafonul crescut pentru TVA de 5%. Și aici se pot găsi soluții cu ajutorul specialiștilor imobiliari, pentru a vinde aceste loturi de apartamente sau case” a concluzionat reprezentantul Blitz.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri