Valoarea totală a tranzacțiile de pe piața de biroruri din România a crescut anul trecut la 785 de milioane de euro, deși volumul tranzacțiilor a înregistrat o scădere semnificativă, potrivit datelor furnizate de Cushman & Wakefield Echinox, la solicitarea Wall Street.

Conform datelor puse la dispoziție de compania de consultanță imobiliară, în 2019 valoarea tranzacțiilor a fost de 420 de milioane de euro, astfel, valoarea atinsă în 2020 fiind cu 86% mai mare decât cea din anul precedent.

Acest rezultat a fost influențat puternic de tranzacția dintre grupurile NEPI și AFI Europe, care, deși inițiată în 2019, a fost încheiată în 2020.

București a rămas de departe cea mai importantă piață, în condițiile în care tranzacțiile din Capitală au reprezentat 88% din acest volum investițional, înregistrat la nivel național în 2020.

În ceea ce privește Capitala, piața de birouri a consemnat o creștere și a volumului de tranzacții, pe fondul unei revigorări a cererii pe final de an. Creșterea de stimulată de reînnoirea contractelor de închiriere. În ultimul trimestru din 2020 s-au înregistrat tranzacții de spații de birouri în București cu o suprafață totală de 77.000 de metri pătrați, cea mai ridicată valoare trimestrială din an, ducând astfel volumul anual al tranzacțiilor la aproximativ 237.000 de metri pătrați.

Retail jobs

În ceea ce privește spațiile de birouri, în 2020 au fost livrați 155.000 de metri pătrați, în scădere cu 46% față de nivelul din 2019. Cel mai important proiect de birouri finalizat în ultimul trimestru al anului 2020 a fost One Tower, cu o suprafață închiriabilă de 24.000 de metri pătrați, parte a proiectului mixt One Floreasca City,

În timp ce suprafața de birouri tranzacționată a scăzut cu 39%, ponderea contractelor de reînnoire s-a dublat față de anul precedent, crescând de la 21% la 45% din totalul tranzacțiilor.

Stocul destinat închirierii în clădirile de birouri din București se ridică la circa 2,95 milioane de metri pătrați, alte imobile cu o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați fiind ocupate de către proprietari, în vreme ce proiecte cu o suprafață totală de 350.000 de metri pătrați se află în acest moment în construcție, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2022. În acest context, rata de neocupare a spațiilor se situează la 12,5%, remarcându-se o diferență semnificativă între spațiile de clasă A (9,7%) și cele de clasă B (20,7%).

Citeste si:
Cererea de birouri a mai crescut în 2021, dar încă este sub nivelul...
Cererea de birouri a mai...

Gradul de utilizare a rămas foarte scăzut, angajații lucrând de acasă

La finalul anului, gradul de utilizare a birourilor a rămas la un nivel relativ scăzut, mai puțin de jumătate dintre angajați venind regulat la birou, în condițiile în care majoritatea companiilor continuă să funcționeze în sistem Work from Home sau hibrid.

„Vom asista la un început de an plin de noi provocări pentru proprietarii de spații de birouri care trebuie să își adapteze clădirile pentru a convinge angajații că pot reveni să își desfășoare activitatea de la birou într-un spațiu sigur din punct de vedere sanitar. Pe de altă parte, am observat că o parte importantă din tranzacțiile semnate la finalul anului precedent au fost reprezentate de pre-închirieri, un aspect pozitiv ce relevă faptul că anumiți ocupanți sesizează contextul favorabil, în care pot obține condiții comerciale atractive și pot face un upgrade”, declară, într-un comunicat, Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox (foto).

Citeste si:
Piața de birouri, revigorată de companiile medicale și farmaceutice
Piața de birouri își vindecă...

Mădălina Cojocaru - Cushman & Wakefield Echinox.

Atât dezvoltatorii, cât și investitorii, își mențin optimismul cu privire la importanţa strategică a spațiilor de birouri, ținând cont de continuarea activității pe șantiere, dar și de achizițiile importante semnate în plină pandemie, 2020 fiind un an record în ceea ce privește tranzacțiile cu imobile de birouri pe piața locală.

Cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcție sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, Miro Offices, Țiriac Tower, Dacia One, Millo Offices, @Expo sau Sema London & Oslo, dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere pentru circa 60% din spații.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri