Anul 2018 va atrage cel mai probabil cel putin acelasi volum de investitii ca si anul precedent, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta Crosspoint Real Estate. In primul trimestru al anului, cea mai mare tranzactie din piata imobiliara a avut valoarea de 170 de milioane de euro. In total, in primele sase luni din 2018 au fost tranzactionate cladiri comerciale (birouri si retail) in valoare de 428,6 milioane de euro. Care sunt previziunile pentru a doua jumatate a anului 2018?

Segmentul de spatii office a generat tranzactii in valoare de 278,8 milioane de euro (65% din totalul de 428,6 milioane de euro); centrele comerciale au totalizat 135 de milioane de euro (31,5% din totalul tranzactiilor), spatiile logistice si industriale – 11 milioane de euro (2,5%), iar hotelurile – 3,8 milioane de euro (1%).

Desi in primul trimestru al lui 2018 piata de investitii nu a avut o evolutie semnificativa, in trimestrul al doilea volumul tranzactiilor imobiliare a crescut, echilibrand valoarea totala a investitiilor pentru primul semestru al acestui an. Chiar daca nivelul investitiilor nu l-a atins pe cel din primul semestru al anului trecut, fiind cu 20% mai mic decat in S1 2017, acesta a ajuns la 428 milioane de euro, cu tranzactii imobiliare in valoare de 384 milioane de euro in trimestrul al doilea, potrivit analizei realizate de Crosspoint Real Estate.

Randamentele investitionale au ramas aproximativ aceleasi ca in 2017, cu randamentul investitional pentru birouri in scadere cu 0,25% in timp ce randamentele in zona de retail au inregistrat o usoara crestere de 0.25%. Astfel, cladirile office aduc un randament de 7,25%, centrele comerciale – de 7%, iar spatiile logistice si industriale – 8,5%.

Cea mai intensa activitate de investitii imobiliare s-a inregistrat pe segmentul de birouri, cu o cota de 65% din valoarea totala a tranzactiilor imobiliare. Cea mai importanta tranzactie pe acest segment (170 de milioane de euro) a fost vanzarea complexului de birouri Oregon Park din Bucuresti catre Lion’s Head Investment, un fond de investitii cu capital sud-african si un jucator nou pe piata romaneasca de investitii.

Militari Shopping Center, tranzactii imobiliare

Cu o cota de 32% din total investitii, sectorul de retail a inregistrat o tranzactie semnificativa in Bucuresti, unde Militari Shopping Center a fost vandut pentru 95 milioane de euro unui alt investitor din Africa de Sud, MAS RE. Celelalte doua orase unde cateva produse de retail de mici dimensiuni au atras investitori au fost Sibiu si Brasov.

Din cauza deficitului de produse noi, pe piata de spatii logistice si industriale s-a inregistrat o singura tranzactie importanta, in Brasov, unde WDP a achizitionat un proiect industrial de 20.000 de metri patrati, pentru 11 milioane de euro.

Tranzactii imobiliare: va fi atinsa valoarea de 1 miliard de euro si in 2018?

Cu tranzactii in diferite stadii de derulare in valoare de peste 300 de milioane de euro si produse noi care vor aparea cel mai probabil pe piata, a doua jumatate a anului va inregistra o activitate sustinuta de investitii, potrivit analizei realizate de Crosspoint Real Estate.

”Un aspect pe care l-am observat deja in primul semestru si care va continua sa existe pe parcursul lui 2018 este faptul ca noi investitori isi fac aparitia pe piata romaneasca, incurajati de rezultatele investitorilor consacrati. O alta schimbare ar putea aparea o data cu interesul crescut al unor actori interni care au testat piata in ultimii ani. Dominata de investitori straini, in special fonduri de investitii sud-africane, Romania a devenit un punct de intrare pentru institutiile din Africa de Sud care doresc sa isi extinda portofoliile in Europa Centrala si de Est. Piata romaneasca de investitii inregistreaza cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investitionale (7.25%-7.5% pentru cladiri de birouri). Luand in considerare conditiile economice relativ stabile ne putem astepta la o crestere a interesului investitorilor straini pentru Romania si la o potentiala compresie a randamentelor”, explica reprezentantii Crospoint Real Estate.

Pana la sfarsitul anului, volumul investitiilor imobiliare va atinge cel mai probabil nivelul de un miliard de euro, similar celui inregistrat anul trecut, potrivit analizei realizate de Crosspoint Real Estate. Cladirile de birouri vor continua sa fie produsele cele mai cautate. O data cu livrarea de noi proiecte industriale si cu nevoia de expansiune a jucatorilor existenti, exista sanse ca pana la sfarsitul anului acest segment sa inregistreze cateva tranzactii importante. Activitatea investitionala pe piata de retail se va concentra cel mai probabil pe pietele secundare. Capitala va ramane destinatia de top pentru investitori, datorita accesului la produsele de calitate, a disponibilitatii fortei de munca calificate si a prezentei celor mai importanti operatori economici din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri