Valoarea tranzacțiilor cu terenuri din Capitală a scăzut în 2020, piața fiind afectată de cele două luni în care România s-a aflat în starea de urgență, dar scăderea a fost limitate de investițiile unor dezvoltatori români de și de retailerii germani, care au fost cei mai activi jucători.

”Dezvoltatorii români de locuințe, alături de retailerii germani, precum Kaufland și Lidl, au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în zona București – Ilfov pe parcursul anului 2020”, se arată în raportul Bucharest Land Marketbeat, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Datele centralizate cu privire la 27 de tranzacții cu terenuri de dimensiuni medii și mari indică faptul că volumul investițiilor realizate în terenuri s-a ridicat la 194 milioane de euro în 2020, în scădere cu 6,5% față de anul precedent. Piața terenurilor a fost afectată de perioada celor două luni în care a fost instaurată starea de urgență, dar și de starea de expectativă a dezvoltatorilor de birouri sau de hoteluri, care au fost mai puțin activi.

Suprafața cumulată a terenurilor tranzacționate se ridică la circa 1.930.000 de metri pătrați (193 de hectare), cele mai mari terenuri fiind achiziționate de către Dedeman, care a securizat un lot de 64 de hectare în Ștefănești, în apropierea parcului logistic WDP Park 2, respectiv SIF Banat Crișana, care a cumpărat platforma industrială IMGB din Berceni, de 54 ha.

Ponderea cumpărătorilor cu capital românesc s-a dublat față de anul precedent, până la 81%, iar focusul s-a mutat dinspre hub-urile de birouri, care au fost printre cele mai active în ultimii ani, către zonele periferice, unde valorile de tranzacționare sunt mai mici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri