Mediul de lucru poate lăsa un impact sesizabil asupra sănătății angajaților. În prezent, există numeroase studii care confirmă ipoteza conform căreia stresul de la locul de muncă își pune amprenta asupra vieții angajatului, dar în același timp și condițiile de muncă minimizează sau maximizează riscurile la care sunt supuși angajații.

Pentru persoanele care stau în picioare pe toată durata programului de lucru, se recomandă folosirea carpetelor ergonomice pentru a reduce posibilele afecțiuni care pot apărea în urma unui loc de muncă solicitant. În cele ce urmează vom analiza beneficiile oferite de carpetele ergonomice Lindström și impactul lor asupra îmbunătățirii calității condițiilor de muncă pentru angajați.

Carpetele ergonomice reduc presiunea acumulată la nivelul mușchilor cauzată de activitatea statică

Pe toată perioada activității statice, musculatura nu produce mișcări vizibile, după cum îi spune și numele, activitatea statică reprezintă susținerea unei anumite poziții de lucru pentru o perioadă îndelungată de timp. În tot acest timp, mușchii sunt privați de oxigen sau nutrienți, iar oboseala musculaturii se instalează mai repede decât în cazul activității dinamice.

Carpetele ergonomice Lindström susțin poziția ortostatică naturală și reduc presiunea acumulată la nivelul articulațiilor. Datorită design-ului inedit, carpetele ergonomice asigură un nivel sporit de confort și asigură o postură corectă a angajatului pe toată perioada programului de lucru. Persoanele care lucrează în fabrici sau uzine sunt supuse la un nivel ridicat de afecțiuni medicale, datorită orelor prelungite de activitate statică. Cu ajutorul unei carpete ergonomice scade riscul de a dezvolta dureri cronice la nivelul șoldurilor și a genunchilor.

Efect de amortizare al șocurilor resimțite la nivelul coloanei vertebrale

Carpetele ergonomice preiau o pondere mare din totalul șocurilor resimțite la nivelul coloanei vertebrale. În condițiile în care persoane din diferite domenii petrec majoritatea orelor de muncă în picioare, sunt necesare ajustări la nivelul podelei pentru a le asigura un confort sporit angajaților. Lindström aduce pe piața din România modele de carpete ergonomice care asigură un balans natural al întregului organism, fapt ce permite o circulație optimă a sângelui în organism.

Statul în picioare pe suprafețele din beton, fără a avea un punct de sprijin, cauzează o distribuire inegală a presiunii asupra piciorului. Conform unui studiu realizat de Redha Taiar, doctor la Universitatea din Reims, Franța, persoanele care stau în picioare multe ore, fără a avea susținerea unei carpete ergonomice, distribuie presiunea inegal la nivelul picioarelor. Doar 30% din greutate este susținută de piciorul stâng, restul de 70% fiind resimțită în totalitate de piciorul drept.

Reduc riscul de accidentare: suprafețe antiderapante și margini teșite

Lucrul într-o fabrică, uzină, bucătărie sau atelier presupune riscuri mai mari de accidentare în comparație cu activitatea desfășurată la birou. Una dintre cele mai importante funcții ale unei carpete ergonomice Lindström este funcția anti-alunecare. Carpeta dispune de striații din cauciuc, striații care asigură siguranța angajatului prin evitarea riscului de alunecare și controlul foarte bun al picioarelor pe suprafața aderentă a carpetei.

Marginile carpetelor ergonomice formează un vid la contactul cu suprafața podelei, odată ce sunt așezate în poziția finală. Mai mult decât atât, design-ul unei carpete ergonomice Lindström a fost conceput pentru a preveni împiedicarea. Lucrul în picioare uneori presupune deplasări multiple, iar riscul de accidentare ai angajatului crește exponențial dacă marginile carpetei sunt ieșite în relief sau se ridică de pe podea în timpul deplasării.

Carpetele ergonomice asigură termoizolarea și protejează podelele de anumite daune

Viziunea Lindström în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite este una destul de simplă și clară totodată, oferirea unui sistem complet de management al echipamentelor de protecție, al carpetelor și trasabilitatea produselor achiziționate. Cauciucul folosit pentru realizarea carpetelor este conceput pentru a oferi un confort termic, deoarece podelele de beton fără încălzire centralizată dau senzația cronică de frig la nivelul membrelor inferioare.

În același timp, dacă există suprafețe ”fragile”, care necesită o atenție sporită pentru a preveni distrugerile, carpetele de cauciuc Lindström sunt soluția ideală. Covorul anti-alunecare absoarbe șocul realizat de scăparea unor instrumente grele pe podea, dar în același timp protejează ecranul aparatelor electronice în cazul în care acestea sunt scăpate pe podea.

Productivitatea angajaților crește cu până la 50% datorită covoarelor ergonomice

Un studiu realizat de Osha, Agenția pentru Securitate și Sănătate în Muncă, productivitatea scade cu 30% pentru angajații care stau în picioare pe o podea din beton timp de 8 ore. În momentul în care angajatorul pune accent pe îmbunătățirea calității condițiilor de muncă și alege să investească în covoare ergonomice, productivitatea angajaților crește cu până la 50%, datorită beneficiilor resimțite în urma folosirii acestor echipamente.

Un alt aspect pozitiv pe care companiile trebuie să îl aibă în vedere atunci când iau în calcul folosirea carpetelor ergonomice în spațiul de lucru este că odată ce angajații sunt protejați de anumite riscuri, se diminuează durata concediului medical. Din punct de vedere financiar, beneficiile în urma achiziționării de carpete de cauciuc sunt de șase ori mai mari în raport cu investiția inițială, conform estimărilor oferite de Institutul Finlandez de Sănătate Ocupațională.

Carpete ergonomice la un click distanță

Serviciul online eLindström pune la dispoziția clienților o platformă care facilitează plasarea comenzilor online pentru toate categoriile de produse oferite de către companie. Prin intermediul platformei clienții pot accesa mai ușor gama de carpete Lindstrӧm și pot alege varianta care li se potrivește cel mai bine. Pentru companiile care doresc să testeze beneficiile carpetelor ergonomice,standard sau de design, acum au posibilitatea de a plasa comenzi online, urmând ca produsele comandate să fie livrate direct la sediul companiei.

Prin intermediul aplicației, clienții pot plasa comenzi suplimentare sau solicitări de întreținere, urmărind mai apoi statusul comenzilor direct din aplicație. În același timp, aplicația îți permite să vizualizezi în timp real rapoarte complete privind comenzile, facturile și produsele disponibile. De asemenea, aplicația este disponibilă pentru motoare de căutare sau telefoane mobile.

Beneficiile oferite de carpetele ergonomice au fost dovedite de-a lungul timpului, iar utilizarea lor într-un mediu de lucru solicitant oferă angajaților o îmbunătățire a condițiilor de muncă. Pe lângă importanța echipamentelor de lucru, echipamentelor de protecție și atmosfera generală, angajatorii ar fi bine să ia în calcul și acest aspect. Efectele unei asemenea măsuri se vor vedea nu doar în ceea ce privește sănătatea oamenilor, cât și în cifrele de la final de an ale companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri