Deși criza generată de coronavirus a zguduit piața muncii din România și nu numai, IT-iștii rămân la mare căutare pe piața forței de muncă. Astfel, provocările angajatorilor nu sunt deloc mici, în acest sector atipic, unde specialiștii au de ales între zeci de oferte de muncă, atât din țară cât și de peste hotare. Alin Iftemi, cofondator al Modex, companie globală de blockchain înființată de români, a arătat cum, pentru unele posturi, procesul de recrutare poate dura și trei luni.

Wall-Street.ro: Pandemia de anul acesta a avut un impact puternic asupra economiei. Puține sectoare economice au reușit să crească în această perioadă. Cum stau lucrurile în cazul Modex?

Alin Iftemi, Modex: Criza generată de pandemia COVID-19 a luat prin surprindere întreaga lume, iar efectele sale negative în sectorul economic vor fi resimțite pe termen lung, în condițiile în care în continuare avem sectoare care funcționează la o capacitate redusă.

Pe de altă parte, această criză se poate dovedi a fi catalizatorul unor schimbări de substanță, care în alte condiții ar fi fost implementate într-un termen mult mai mare. Am văzut o viteză de reacție foarte mare a antreprenorilor, care au căutat cele mai bune soluții pentru a răspunde rapid condițiilor economice atipice ale acestei perioade. Un rol important l-a avut evoluția tehnologică din ultimii ani și investițiile majore care s-au făcut în acest domeniu. Astfel, am asistat în ultima jumătate de an la o digitalizare accelerată, atât în cadrul companiilor private, cât și al administrației de stat, iar Modex a făcut parte, încă de la începutul pandemiei, dintre companiile care au venit cu soluții concrete, inclusiv în domeniul sanitar. Strict referitor la criza sanitară, soft-ul Modex Blockchain Database a fost la dispoziția platformelor globale şi locale implicate efortul de informare corectă a populaţiei şi de monitorizare a crizei generate de COVID-19.

La Modex, nu pot spune că am resimițit criza, fiind avantajați în mod special de procedurile interne pentru acest stil de muncă, dar mai ales de profilul de companie tech. Ne-am adaptat foarte repede la noua realitate și am continuat să ne dezvoltăm și să ne mărim echipa.

Wall-Street.ro: România se confruntă cu un deficit mare al forței de muncă, mai ales în domeniile IT, industrie sau auto, pe fondul migrației dar și din cauza sistemului educațional care nu răspunde nevoilor din piață. Cum atrageți noii angajați? Cum păstrați în echipă oamenii valoroși?

Alin Iftemi, Modex: Procesul de recrutare este, de cele mai multe ori, unul dificil, în condițiile în care programatorii sunt printre cei mai căutați angajați în această perioadă. În domeniul nostru, concurența este foarte mare, și chiar datele Eurostat arată că aproape două treimi dintre companii au dificultăţi în ocuparea locurilor vacante în IT. Dificultatea ajunge sa fie și mai mare pentru o companie aflată la început.

Candidații primesc zeci de oferte din România dar și din afară. Pentru unele poziții, procesul de recrutare poate dura și trei luni.

Chiar și în aceste condiții, Modex a continuat să își extindă echipa în ultimele luni, pentru a răspunde planurilor de dezvoltare pe care le avem.

Împreună cu echipa care dezvoltă produse fintech bazate pe blockchain, ne-am continuat planurile de extindere globală: funcționarea biroului din Silicon Valley, pregătirea noului birou din Washington D.C., dar și demararea planurilor pentru deschiderea unui sales center pe continentul asiatic, în Singapore. În aceste condiții, echipa de adviseri din UK a fost extinsă, iar în București am avut o creștere de 15% a numărului de membri, în ultimele 3 luni.

Așadar, într-o perioadă în care numeroase companii au renunțat la angajați din cauza pandemiei, Modex continuă procesul de recrutare și oferă celor interesați mai multe locuri de muncă cu multiple beneficii. Obiectivul nostru este să rezolvăm, cu ajutorul tehnologiei blockchain, problemele din viața reală. Funcționăm într-un mediu în care echipa este cea care face ca lucrurile să meargă. În plus, faptul că oferim pachete salariale competitive cu piața de afară, ne oferă un avantaj.

În privința retenției, oamenii pleacă atunci când simt că nu pot evolua.

Noi încurajăm inițiativele angajaților și îi sprijinim pe deplin pentru atingerea obiectivelor personale și profesionale. Avantajul în recrutarea pe care o face Modex este că avem tehnologii emergente adresate programatorilor interesați să se dezvolte în carierele lor până la un nivel deosebit și să atingă ceea ce se cheamă „high tech state of the-art". Astfel, angajații au posibilitatea de a accesa cele mai noi tehnologii, înainte de a fi disponibile pe scară largă și pot avea un aport substanțial în dezvoltarea tehnologiei care ne va defini viața în următorii ani.

Citește și Modex va susține un curs de blockchain în parteneriat cu Universitatea Politehnică din București

Wall-Street.ro: Multe sectoare au o fluctuație foarte mare a personalului. Ce vă diferențiază de companii similare din România?

Alin Iftemi, Modex: Modex oferă oportunități egale de dezvoltare pentru toți angajații săi, indiferent de naționalitate, vârstă, religie, opinii personale, culoarea pielii sau orientarea sexuală. Corectitudinea, respectul pentru cei din jur și determinarea sunt alte valori care fac parte din filosofia Modex.

O strategie bună pentru retenția angajaților este să îi faci să se simtă apreciați și tratați corect, să le oferi provocări și să fie plătiți la, sau peste, nivelul pieței. La Modex, nu putem spune că avem fluctuații. Avem extrem de puține plecări pentru că venim cu un pachet atrăgător: un domeniu provocator, acces la tehnologii de ultimă oră și o echipă unită și dedicată.

Wall-Street.ro: Care este portretul robot al angajatului Modex?

Alin Iftemi, Modex: Angajații noștri sunt foarte diferiți, având în vedere și prezența globală, și tocmai acest lucru face ca formarea unei echipe să fie atât de interesantă. Ca trăsături comune aș menționa determinarea și creativitatea necesare pentru a dezvolta tehnologiile viitorului.

Angajatul Modex participă la întregul ciclu de dezvoltare a unei soluții și dezvoltă idei noi pentru programe, produse sau funcționalități prin monitorizarea celor mai recente tendințe din domeniu.

Pentru a se integra în echipa Modex trebuie să îi placă să lucreze într-un mediu dinamic, să fie dispus să învețe noi tehnologii și limbaje de programare, să respecte termene limită strânse, să fie axat pe eficiență și să aibă experiență în optimizarea proceselor.

Wall-Street.ro: Ați anunțat recent că vă implicați în educație, prin parteneriate cu ASE și Politehnica. Ce doriți să obțineți în urma acestor parteneriate?

Alin Iftemi, Modex: Educația este cheia dezvoltării economice și modul prin care România poate recupera din decalajele pe care le are față de țările membre UE. Parteneriatele anunțate sunt doar un prim pas în implicarea noastră în educație. Ne dorim să fim prezenți în cât mai multe universități din țară.

Prin acest demers, ne propunem să aducem tehnologia mai aproape de userul final. Studenții și masteranzii sunt viitorii dezvoltatori și utilizatori ai soluțiilor de blockchain și vor putea implementa beneficiile tehnologiei mai departe în meseriile pe care le vor urma. Ne mândrim cu faptul că Modex este un produs tehnologic de ultimă generație, dezvoltat de programatori români. Credem că tehnologia blockchain va avea un rol major în modul în care viitoarele business-uri vor fi administrate. Ne așteptăm ca soluția Modex BCDB (Blockchain Database) să fie adoptată la scară largă de toate sectoarele de industrie și să se bucură de o popularizare în creștere.

Din acest motiv, ne-am decis să investim în educația tehnologică printr-o serie de parteneriate instituționale, oferind suport economic dar și academic, cu scopul de a explica mediului de afaceri și instituțiilor avantajele acestei tehnologii.

Poți citi și Câștigătorii crizei: la ei nu există concedieri sau șomaj tehnic, iar salariile urcă în continuare și la 5.000 de euro

Wall-Street.ro: Aveți birouri în afara României, cum ar fi Londra, Sillicon Valley și, în curând, Washington și Singapore. Cum funcționează echipa? Câți angajați aveți în total? Aveți angajați români și în celelalte centre? Care este proporția?

Alin Iftemi, Modex: În prezent, la Modex avem 100 de angajați la nivel global, cea mai mare parte a echipei fiind la București. Și continuăm să angajăm. Modex face parte din grupul M3 Holdings și are birouri în Londra (unde este sediul central), București (unde este echipa tehnică), Washington și în Silicon Valley și urmează să își stabilească un birou în Singapore.

Având o prezență globală, lucratul remote este în ADN-ul nostru. Avem proceduri clare și suntem în permanență în contact cu echipele de dezvoltare, iar când apar probleme care trebuie rezolvate, comunicăm online și le rezolvăm rapid.

Wall-Street.ro: Ați anunțat recent că urmează să finalizați o rundă importantă de investiții, în urma căreia vizați o triplare a echipei. Câți oameni căutați, în ce domenii și pe ce piețe?

Alin Iftemi, Modex: După cum spuneam, anul acesta ne-am continuat strategia de dezvoltare, astfel că produsul pe care l-am lansat la finele anului trecut a atras peste 100 de clienți la nivel global. Mai mult, în prezent suntem în plin proces de finalizare a unei noi runde de investiţii, condusă de Rothschild, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume. Ca urmare a acestei investiții, suntem în plin proces de recrutare și vizăm o triplare a echipei, în următorul an. De la începutul anului am angajat peste 20 de oameni la nivelul întregii companii și avem în plan să ne extindem echipa cu încă 15 developeri și ingineri pentru echipa de dezvoltare tehnică. Pozițiile deschise sunt pentru JavaScript Front-end Developer și Back-end Software Engineer, pentru biroul din București.

În ultimii 3 ani, grație unei echipe formidabile de experți români și străini, Modex a evoluat din primul app store pentru blockchain la nivel mondial într-o companie tech care oferă soluții software companiilor aflate în căutarea unor soluții eficiente bazate pe tehnologia blockchain.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri