Unul dintre motivele de îngrijorare în zona de construcții din acest an este dat de scumpirea materialelor, evoluție la care sunt atenți atât producătorii, cât și firmele de construcții, dezvoltatorii, dar și consumatorul de rând.

În primul rând, scumpirea materialelor de construcții îi afectează pe producători și pe distribuitori, care se confruntă cu o criză a materiilor prime, ceea ce a dus la scumpirea acestora, prin urmare și la o creștere a prețurilor de desfacere.

În al doilea rând, scumpirea s-a resimțit la constructori și la dezvoltatori, care au fost nevoiți, fie să-și asume pierderile sau marjele de profit mult mai reduse decât cele planificate inițial, deoarece multe dintre proiecte au fost puse pe hârtie înainte să accelereze trendul scumpirilor, fie să crească la rândul lor prețurile pentru lucrările și/sau proiectele, împărțind pierderile cu cumpărătorul.

Nu în ultimul rând, efectul de domino se încheie cu impactul în prețurile pentru consumatorul final. Costurile mai ridicate ale construcțiilor se văd și în scumpirea locuințelor, care oricum s-a produs pe fondul unei evoluții surprinzătoare a cererii, în pofida contextului creat de pandemie.

Dar cât de îngrijorătoare scumpirea materialelor de construcții? Este o temere reală sau nivelul de îngrijorare este exagerat?

Am discutat în cadrul emisiunii constructIMO cu Valentin Roșu, directorul de construcții CTP România, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spații logistice și industriale din România, și cu fondatorul companie de consultanță imobiliară Investpoint, Cristian Nicola, pe aceste teme.

Când și de unde a început scumpirea materialelor de construcții?

Principalele cauze sunt:

  • scumpirea materiilor prime, care a fost la rândul ei cauzată de reducerea stocurilor, în condițiile în care producția a scăzut în perioadele de lockdown;
  • scumpirea carburanților, pe fondul reducerii producție de petrol, care a dus la creșterea costurilor de transport, în condițiile în care majoritatea materiilor prime vin din Asia;
  • dorința jucătorilor din Europa de a reduce costurile, ce a cauzat o dependență față de fabricile din Asia.

Când a început?

La finele anului trecut, când criza stocurilor de materii prime a început să devină tot mai acută, oferta nereușind să facă față cererii. În condițiile unei cereri ridicate, materialele de construcții au început să crească.

Scumpirea cea mai mare a venit din zona producție a fierului, care, din calculele noastre, a fost undeva la între 30 și 50%. Și al doilea factor, pentru scumpirile adiacente, a fost creșterea prețurilor carburanților, a petrolului, care a influențat foarte mult atât energia electrică, dar și partea de construcții.

Pandemia a afectat destul de mult foarte multe industrii, de la construcții până la industria automotive. Pe timpul pandemiei multe fabrici s-au închis, mulți oameni au fost disponibilizați, nu au mai făcut stocurile pe le aveau înainte de pandemie, pentru că nu a mai avut cine să le facă, iar acum, după ce s-au redeschis, nu au făcut-o cu toții la capacitate maximă și nu mai au stocuri.

Cererea (pentru materii prime) este destul de mare, iar stocurile sunt mici, și așa cum este de așteptat, atunci când cererea este mare, furnizori speculează momentul și cresc și prețurile”, ne-a explicat Valentin Roșu.

„Atunci când cererea este mare, iar stocurile sunt mici, furnizorii speculează și cresc prețurile.”
Valentin Roșu – CTP România

Vina jucătorilor din Europa

Potrivit consultantului în imobiliare Cristian Nicola, din discuțiile pe care le-a avut cu mai mulți dezvoltatori din zona rezidențială, o mare problemă este constituită de faptul că majoritatea materiilor prime și a materialelor sunt procurate din afara Europei, ceea ce pune presiune pe costurile de transport, care se transmit și ele în creștere prețurilor finale.

Multe dintre materiile prime vin din afara Uniunii Europene, din Rusia, din Turcia, din China, iar blocajul cauzat de pandemia de Covid la nivel de transport maritim a accentuat nevoia de materii prime, în condițiile în care oferta locală nu a putut face față cererii.

Mulți cumpără din Asia pentru că este mai ieftin să produci acolo, pentru că politicile de poluare sunt mult mai relaxate decât în Europa, costul cu forța de muncă este și el mai mic. Noi, cei din Europa, am încercat să optimizăm costurile, iar această optimizare a venit peste noi într-un moment nu foarte plăcut. Într-un fel (scumpirea materialelor de construcții de acum) este reversul medaliei a eforturilor de optimizare a costurilor la nivel de construcții”, ne-a explicat și Cristian Nicola.

„Scumpirea este reversul medaliei a eforturilor de optimizare a costurilor în construcții”
Cristian Nicola, Investpoint

Același punct de vedere este împărtășit și de reprezentantul CTP România, Valentin Roșu evidențiind dependența jucătorilor din Europa, față de producătorii asiatici.

„Într-adevăr, marea parte a materiilor prime provin din Asia, inclusiv China, unde materia primă era mai ieftină, dar uite că acum nu mai este atât de ieftină. Toată lumea s-a reorientat către fabricile din Europa, dar multe au fost închise această perioadă sau au fost închise de tot. Uitați-vă la ArcelorMittal, care a închis inclusiv fabrica din România.

Acum, fabricile care și-au realua producția încearcă să satisfacă nevoile clienților principali, iar foarte multă materie primă nu mai ajunge și prin în România”, ne-a mai spus Valentin Roșu.

Când vom vedea cu adevărat efectele acestor scumpiri

Potrivit lui Cristian Nicola, făcând o medie a scumpirilor luând în calcul toate materialele de construcții, prețurile au crescut cu 40%, cu scumpiri mari pentru polistiren, de aproximativ 60%, care au influențat costurile pe zona rezidențială.

Revenind la întrebarea: ”Dacă trebuie să ne îngrijoreze scumpirea materialelor de construcții?”, răspunsul este „Da”, iar efectele se vor vedea cel mai bine începând cu această a doua parte a anului, cu o scumpire a imobilelor.

Depinde de la dezvoltator la dezvoltator, dar sunt unii care se uită deja în stânga și în dreapta și ajustează prețurile. Au fost dezvoltatori care au declarat public că au crescut prețurile de vânzare a imobilelor cu 10-20% de la începutul acestui an, luând în calcul creșterea costurilor de construcție” ne-a explicat Cristian Nicola.

Totuși, acesta a spus că scumpirea materialelor de construcții este doar o componentă a creșterii prețurilor construcțiilor din acest an. În primul rând, cererea încă există pe piața rezidențială, românii căutând să-și schimbe locuința, cu una mai mare, tendință apărută în pandemie. Totodată, creșterea salariilor raportate la începutul acestui an a avut de asemenea un efect în creșterea prețurilor locuințelor, oferindu-le proprietarilor și dezvoltatorilor să scumpească locuințele, în condițiile în care românii au venituri mai mari.

De cealaltă parte, Valentin Roșu a spus, mai în glumă, mai în serios, că cererea a existat, dar să vedem dacă locuințele care au fost vândute în avans vor fi finalizate, mai ales în condițiile în care costul de construire continuă să crească.

Cât despre construcțiile din zona de logistică și industrial, acesta a anunțat că impactul asupra costului de construcție ar putea fi de 10-15% până la finele acestui an.

Potrivit reprezentantului CTP România, un factor care influențează costul construcțiilor chiar mai mult decât scumpirea materialelor este forța de muncă.

Ne afectează mai mult forța de muncă, pentru că este tot mai greu găsit și este tot mai scumpă”, a mai spus Valentin Roșu.

Prețurile materialelor de construcții s-ar putea să înceapă să scadă din 2022

Când despre tendința actuală de creștere a prețurilor materialelor de construcții, Valentin Roșu spune că aceasta se va domoli în momentul în care stocurile de materii prime vor fi refăcute, iar din acel moment, prețurile materialelor de construcții vor intra pe un trend de scădere, scenariu care s-a mai repetat și în trecut.

„De la anul ne așteptăm la o scădere de prețuri sau cel puțin asta este părerea noastră. Motivul principal este istoria. Acum trei ani, a mai fost o criză pe piața de construcții, o criză a vatei minerale, care a dura șase luni, perioadă în care a crescut de la simplu la dublu, după care a revenit la aceleași prețuri chiar înainte, iar în unele cazuri chiar mai jos”, ne-a povestit directorul de construcții din cadrul CTP.

Mai multe informații despre evoluția prețurilor materialelor de construcții, dar și a efectelor sale, puteți afla în interviul din cadrul emisiunii constructIMO, în care i-am avut invitați pe Valentin Roșu și Cristian Nicola.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri