Indiferent la ce oraș ne referim, în interiorul lui putem găsi proprietăți imobiliare, fie ele apartamente, fie spații comerciale, ori spații de birouri ale căror prețuri variază foarte mult, atât între segmentele de calitate de care fac parte, dar și chiar în cadrul aceleași categorii.

De asemenea, sunt diferențe de preț între apartamentele dintre diferitele zone ale unui oraș, dar vedem diferențe importante chiar și între apartamentele din aceeași zonă a orașului, din același cartier, poate chiar și aceeași stradă.

Dar de unde vin aceste diferențe între prețurile de vânzare ale acestor proprietăți? Vine din calitatea materialelor de construcție? Este un apartament de 1 milion de euro făcut din materiale exponențial mai bune decât cele folosite pentru un apartament de 100.000 sau 200.000 de euro?

Ei bine, se pare că nu. Deși calitatea materialelor folosite influențează în mod evident prețurile de vânzare, nu pot justifica și diferențele uriașe de preț. Evident că, dacă folosești termopane cu tâmplărie de aluminiu va fi mai scump decât unul cu tâmplărie PVC. Normal că folosirea marmurei este mult mai costisitoare în ceea ce privește costul construcției, decât utilizarea gresiei. Totuși, nu pot crește prețul de la 100.000 de euro, la 1.000.000 de euro.

Din discuția cu Daniel Tudor, CEO The Concept, din cadrul ultimei ediții a emisiunii constructIMO, diferența mare este dată de un factor despre care nu prea se vorbește.

„Nu prea vorbește nimeni pe tema asta. Creșterea de preț de la un apartament la altul nu se datorează creșterii calității excesive a proprietății. Pentru că nu o să găsești un beton de 100 de ori mai scump de la un apartament la altul.

Sunt cam aceleași materiale de construcție inclusiv între proprietățile de clasă medie și high-end. Evident, sunt niște plusuri pe segmentul high-end la nivelul dotări, dar în esență, nu de acolo este creșterea mare a prețului de la o categorie la alta, cât de la cât costă terenul în total”, ne-a explicat Daniel Tudor.

Dar de ce apar diferențele mari între apartamentele aflate în aceeași zonă

Ar putea fi o întrebare pe care ne-o putem pune mulți, pentru că, să zicem că avem două imobile aflate în aceeași zonă, aproape de aceeași gură de metrou, ori școală, grădiniță, mall, cinematograf sau spital, dar prețurile diferă extrem de mult. În teorie, ar trebui să coste cam la fel, ori diferențele să fie mici și, totuși, vedem diferențe mari.

Apoi, când ne gândim la apartamente în zone diferite ale orașului, putem vedea diferențe atât de mari, încât să ne descurajeze.

Cum apar aceste diferențe? Ei bine, deducem din discuția cu Daniel Tudor că prețul la care a fost cumpărat un teren influențează imediat valoarea imobilului pe care a fost construit. Nu contează foarte mult nivelul la care se află zona ca preț, cât prețul la care a fost cumpărat terenul.

Prețul unui teren, să zicem în Herăstrău, poate să ajungă undeva la 2.000 - 3.000 de euro metru pătrat, iar în afara orașului, pe Șoseaua Cernica, Pantelimon, poate să coste 60-80 de euro pe metru pătrat. Diferențele sunt enorme. Dar, dacă prețul unui teren crește, să zicem de la 100 la 300 de euro pe metru pătrat, într-un timp foarte scurt, această creștere se va răsfrânge și asupra prețului proprietăților construite pe aceste terenuri”, a subliniat Daniel Tudor.

Așadar, putem avea două clădiri de apartamente chiar învecinate, ambele aproape identice în ceea ce privește calitatea construcției, a materialelor folosite, asemănătoare la nivelul dotărilor, dar terenurile pe care au fost ridicate să fie cumpărate la prețuri diferite. Prin urmare, de aici și diferențele mult mai mari dintre proprietăți.

Ce influențează prețurile terenurilor?

Evident, contează foarte mult zona în care se află. Așa cum sublinia și Daniel Tudor, sunt zone ale orașului în care prețurile pot să ajungă la câteva mii de euro pe metru pătrat, iar altele să coboare și sub 100 de euro pe metru pătrat.

Diferențele acestea sunt date în special de:

  • Interesul față de zonă:

Este ușor de înțeles pentru oricine că zone precum Herăstrău, Primăverii sau Cotroceni, atrag un interes mai mare decât Pantelimon, Cernica, Popești-Leordeni și așa mai departe.

Zonă de interes poate fi, însă, și una care are potențial de dezvoltare, așa cum arătam și în materialul despre cum putem investi fără riscuri în imobiliare, unde Daniel Tudor atrage atenția asupra zonelor unde „circulă oamenii și banii” și din care aflăm cum să le identificăm.

Zonele care sunt cerute, au o caracteristică de monopol. Să spunem că ai un teren localizat la intersecția dintre Petricani cu Șoseaua Pipera. Acel teren este numai al tău. Tu ai monopol pe el. Este amplasat fix în rondă la OMV unde întorc toate mașinile, unde vin toate sensurile și unde există și un potențial comercial foarte mare. Crește interesul și cresc pretențiile celor care locuiesc acolo. Valoarea terenului tău crește natural. Așa funcționează”, ne-a explicat Daniel Tudor.

  • Infrastructura care deservește acea zonă:

Nu este deloc greu de intuit că proximitatea de unele facilități urbane, ori calitatea unor elemente de infrastructură sunt aspecte care cresc valoarea unui teren, prin urmare și a unui apartament.

Ne referim aici la metrou, la străzi, autostrăzi, mijloace de transport și așa mai departe, plus utilitățile. În momentul în care tu ai o conductă de utilități pe un teren, care nu dispunea până atunci acele utilități, din start îți va dubla valoarea”, ne-a mai spus CEO-ul The Concept.

Așadar, oricât de scumpe sunt materialele, oricât de costisitoare este construcția, oricât de mult diferă nivelul dotărilor, prețul terenului influențează mult mai mult prețul final de vânzare a unui apartament.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri