Fiecare român își dorește un echipament de încălzire capabil să susțină o viață confortabilă și armonioasă, pe o durată cât mai mare de timp. Tocmai de aceea, cei mai mulți conaționali optează pentru diferite modele de centrală pe gaz. Întreținută corect, aceasta le poate aduce numeroase beneficii.

Avantajele oferite de o centrala pe gaz

Echipamentele care folosesc acest combustibil oferă mai multe tipuri de avantaje. Cei care le-au achiziționat sunt recunoscători și le enumeră pe următoarele:

• sunt mult mai eficiente la încălzirea spațiilor mari, astfel încât pot fi folosite cu succes pentru încălzirea unui apartament, a unei case sau a oricărui alt tip de imobil;

• pot fi utilizate pentru toate tipurile de instalații de încălzire;

• oferă un randament ridicat, care poate fi îmbunătățit și mai mult cu ajutorul unui sistem de automatizare;

• pot fi reglate ușor și eficient, cu ajutorul unui termostat;

• au dimensiuni relativ compacte, astfel că nu ocupă mult spațiu;

• nu este nevoie de spațiu suplimentar pentru depozitarea combustibilului, așa cum stau lucrurile dacă folosești o centrală pe lemne, pe peleți sau pe cărbuni.

Dezavantajele – puține și ușor de contracarat

Principalul dezavantaj constă în faptul că nu îți poți instala o centrală pe gaz oriunde în țară, deoarece rețeaua de gaze naturale nu este încă prezentă în toate localitățile. Însă cei care au această posibilitate aleg, de regulă, să profite de ea.

Trebuie respectate o serie de precauții, precum montarea unor echipamente suplimentare de siguranță. De asemenea, necesită verificări mai frecvente și o îngrijire mai atentă, pentru a elimina riscul emisiei de gaze. De altfel, echipamentele de acest tip folosesc o resursă epuizabilă, a cărei exploatare are consecințe directe asupra mediului înconjurător.

În fine, unele centrale termice pe gaz sunt mai zgomotoase decât cele electrice, în special după câțiva ani de utilizare. Acest aspect depinde însă mult de modul în care sunt folosite.

Cum se întreține corect?

Pentru a trăi în deplină siguranță și a face ca echipamentul să funcționeze timp îndelungat la cele mai înalte standarde este nevoie de o întreținere atentă și de verificări periodice specializate. Într-adevăr, o centrală pe gaz întreținută corect poate funcționa fără probleme chiar și 30 de ani.

Perioada optimă pentru realizarea verificării este înainte de începerea sezonului rece, când este recomandat să schimbi bateriile din termostatul electronic de ambient, să aerisești caloriferele și să verifici presiunea de apă din instalații. Apoi, te vei putea considera deplin pregătit pentru iarnă.

Revizia tehnică este făcută de către o echipă de specialiști autorizați și are loc o dată la doi ani, precum și dacă este înlocuită o piesă. După ce este oprită alimentarea cu gaz, specialiștii trec la curățarea mufelor și a coturilor de la țevi și verifică existența raportului valabil de verificare tehnică.

Sunt obligatorii și măsurătorile efectuate cu aparate metrologice, precum multimetru, manometru, analizor de gaze și pompă de verificări. Se testează tensiunea la priză, presiunile existente în rampa de gaz, la intrare în arzător și în focar, precum și emisiile centralei.

Întreținută corect, o centrala pe gaz se dovedește cel mai eficient echipament de încălzire și oferă satisfacție inclusiv din punctul de vedere al raportului calitate-preț.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri