Chiriile birourilor de clasă A, ale clădirilor premium, care au spații libere la închiriere în București se situează între 12,5 euro/mp/lună, în zona de sud și 18,5 euro/mp/lună, în CBD, cea mai bine cotată zonă de birouri, potrivit unei analize realizate de Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

În primele trei luni din 2022, chiriașii de birouri din București au preferat fie clădiri de birouri premium (top ca zonă și calitate superioară a spațiilor, recent inaugurate sau în curs de livrare), fie birouri la care proprietarii au oferit mai multe beneficii.

“Piața de birouri este stabilă în zonele premium, cum sunt Central Business District (CBD) și Floreasca-Barbu Văcărescu, unde nu sunt prevăzute a se livra clădiri noi de birouri în viitorul apropiat. Proprietarii mențin chiriile din anii trecuți, dar oferă pachete suplimentare de beneficii. În aceste condiții, chiria netă poate scădea și cu 10-15%. Pe de altă parte, livrările de spații noi își încetinesc ritmul în acest an, estimându-se a se da în folosință cu 40% mai puține spații decât în 2021, ceea ce înseamnă că la sfârșitul anului e posibil să avem un alt raport între cerere și ofertă și implicit un alt nivel al chiriilor“, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Nicolae Ciobanu, Managing Partner- Head of Advisory, Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

Retail jobs

În top, pe primul loc la nivelul chiriilor se află zona CBD (Central Business District), în jurul Pieței Victoriei, până la Piața Charles de Gaulle, unde chiria netă, la care se închid contracte pentru spațiile de birouri de clasă A este cuprinsă între 16,5 euro/mp/lună și 18,5 euro/mp/lună, în 2022. Pentru spațiile de birouri de clasă B din această zonă, chiriile scad și până la 12 euro/mp/lună.

Pe locul doi se află zona centrală (delimitată de inelul central), unde se găsesc de regulă clădiri de birouri tip boutique și unde chiriile birourilor de clasă A sunt cuprinse între 16,5 euro/mp/lună și 18 euro/mp/lună.

Pe locul trei ca nivel al chiriilor în București este zona Floreasca – Barbu Văcărescu, unde chiriile spațiilor de birouri de clasă A sunt cuprinse între 15,5 euro/mp/lună și 17,5 euro/mp/lună.

Citeste si:
TOP lucruri de făcut în acest weekend. Unde puteți ieși în oraș
TOP lucruri de făcut în acest...

În zona Pipera-Voluntari, chiriile la spațiile de birouri de clasă A coboară punctual și până la 8 euro/mp/lună.

De menționat, că în toate aceste trei zone din Top 3, stocul de birouri se află în clădiri moderne.

Harta chirii office București

Zona de nord a cunoscut o revigorare în 2021 și continuă să genereze un interes crescut și în 2022. Deschiderea de noi poli de business în subzonele Expoziției și Jiului a dus la creșterea ofertei de clădiri de birouri de clasă A în zona de nord a Capitalei, care a condus la o ușoară creștere a chiriei în această zonă, până la 15,7 euro/mp/lună, pentru spații de clasă A. În aceste subzone, Expoziției și Jiului au închiriat companii mari, atrase de calitatea clădirilor și apropierea de metrou, cele mai multe migrând din zona Pipera-Voluntari sau alte zone fără acces direct la metrou.

Și zona de vest este într-un plin boom imobiliar, dar numărul mare de clădiri de birouri aflate în lucru sau livrate recent pun o ușoară presiune asupra chiriilor, astfel încât nivelul chiriilor nete este mai scăzut cu două procente în această zonă, comparativ cu zona Floreasca-Barbu Văcărescu. Acum însă, concurența dintre dezvoltatori, a stabilit chiriile nete ale spațiilor de birouri de clasă A din zona de vest între 13,5 euro/mp/lună și 15,3 euro/mp/lună, iar pentru cele de clasă B între 8 euro/mp/lună și 13 euro/mp/lună.

Citeste si:
Corina Stanciu, Toff Dominium: Închirierile pot evolua mai rapid ca...
reConstruct | Corina Stanciu,...

Bucureștiul în comparație cu alte orașe europene

Nivelul chiriei prime la spațiile de birouri din București s-a menținut constant la începutul acestui an, atât în ceea ce privește clasa A, cât și ceea ce privește clasa B, potrivit unei monitorizări realizate de Fortim T.A.

grafic evoluție chirii office Bucuresti

La nivelul Europei, birourile de clasă A din București sunt cele mai ieftine, potrivit unui raport realizat la nivelul Alianței BNP Paribas Real Estate, cu informațiile unde sunt prezente companiile membre. Astfel, dacă în București la începutul acestui an chiria prime la spațiile de birouri este de 18,5 euro/lună/mp, în Praga și Varșovia chiria prime este de 24 euro/mp/lună, în Viena și Budapesta de 26 euro/mp/lună.

De cealaltă parte, pe primele locuri în topul centrelor de afaceri din Europa cu cele mai chirii prime se află Londra, cu 124 euro/mp/lună, Paris cu 77,5 euro/mp/lună, Milano cu 50 euro/mp/lună, Berlin și Frankfurt, cu 43 euro/mp/lună.

Citeste si:
Guvernul Ciucă: Amenajarea de creşe în incinta clădirilor de...
Guvernul Ciucă: Amenajarea de...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri