Schimbările aduse de pandemie pe piața spațiilor de birouri, dar și tendințele de viitor, au fost detaliate de Maria Tudorică, Commercial Real Estate Manager Genesis Property, în cadrul conferinței reConstruct.

”După ce s-au atenuat efectele pandemiei, oamenii au început să se întoarcă la birou. În parcurile noastre ne bucurăm să avem un grad de ocupare de 98%, și asta se vede în dinamica din parc”, spune Maria Tudorică, Commercial Real Estate Manager Genesis Property.

Cu aproape 20 de ani de experiență în dezvoltarea și gestionarea de clădiri de birouri clasa A, ocupate exclusiv de multinaționale de renume, Genesis Property este companie de top pe piața spațiilor de birouri.

Yunity, noul concept lansat de Genesis Property

”Ne bucurăm că aveam o colaborare extraordinară cu chiriașii, suntem parte din strategiile lor. Vrem să vedem cum și când putem să lansăm conceptul Yunity, astfel încât să vină și în întâmpinarea doleanțelor chiriașilor. E nevoie de echilibru între viața personală și birou. Studiile noastre arată că peste 80% dintre repondenți spun că munca de acasă le-a afectat relațiile de la birou”, spune Maria Tudorică, referindu-se la noul concept al Genesis Property.

Yunity Park va transforma parcul de business Novo Park într-un campus pentru stilul de lucru și de viață care să corespundă noilor cerințe, investiția totală fiind estimată la 50 de milioane de euro. Proiectul este prevăzut să fie finalizat în primele trei luni din 2023. Maria Tudorică vine cu mai multe detalii: ”În Yunity reconfigurăm o parcare, o zonă gri, și o transformăm într-o zonă verde, cu o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați, un amfiteatru, un mic lac. Vrem să fie facilități care să te țină prezent, să fii bucuros că ești la birou, să merite timpul pe care îl aloci ca să mergi la birou”.

Cum va arăta biroul viitorului

Abordarea privind parcurile de birouri trebuie să fie holistică, spune ea. Genesis a încercat să răspună întrebării ”Cum va arăta biroul viitorului?” Or, explică Maria Tudorică, biroul viitorului va avea o componentă puternică de co-working. Co-working, împreună cu alte facilități, precum co-living, sunt complementare și vor fi prezente și în conceptul Yunity.

”Co-working dă un grad de flexibilitate pe care nu ai cum să-l creezi ca dezvoltator. Nu ai altfel cum să acoperi și zona de start-up, pe care ne-o dorim extraordinar de mult, pentru că dă o cu totul altă dinamică, și cea de proiecte în interiorul companiilor. Partea de co-working ajută și în zona de birouri satelit, care e deja un trend recunoscut în piață. Poate nu vrei să vină toată lumea în HQ, de pildă”, a mai spus Maria Tudorică.

În viitor va închiria la metru cub, nu la metru pătrat

Cum va arăta viitorul pe piața clădirilor de birouri? Maria Tudorică are un răspuns ce poate suna surprinzător: ”Cred că se va închiria nu la metru pătrat, ci la metru cub. Tu, ca rezident, nu o să ai acces doar la biroul tău din complex. O să ai acces la această varietate, o să poți lucra de afară, de lângă lac, din pădurea urbană, poate vei urmări seara un spectacol de stand-up în sala de conferințe. Asta este o dimensiune pe care putem să o explorăm.”

Pe de altă parte, ea avertizează că, în condițiile în care chiriile trebuie să oglindească calitatea produsului, acestea ”nu au crescut pe cât trebuiau să crească”. Va urma însă o ajustare, chiar dacă nu foarte rapidă.

”Dacă ne uităm acum la cifre, pe ce înseamnă livrări, anul acesta e un nivel destul de scăzut într-un ciclu de cinci ani – sunt 130-135.000 de metri pătrați care trebuie livrați, ceea ce va pune presiune pe zona de ofertă. Asta ar putea da și mai multă putere în negocieri proprietarilor. Dacă ne uităm însă și la anul viitor, lucrurile par să intre într-o zonă de echilibru”, conchide reprezentanta Genesis Property.

Conferința reConstruct 2022 – Încetinire sau creștere la puterea2? - este susținută de P3 Logistic Park, Colliers, Genesis Property, Storia.ro, Mindspace, EnelX, RPHI, Toff Dominium, Cometex, J8 Office Park, Liziera de Lac, Mobexpert, Maison Dadoo, Casa Timiș și Mousserie.

Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri