România continuă să fie o piață atractivă pentru tranzacțiile cu terenuri, în special în București, iar aproape două treimi din totalul tranzacțiilor a fost generat de jucătorii de pe piața rezidențială, fiind urmați, la mare distanță de cei din retail și industrial, se arată într-o analiză a companiei de consultanță imobiliară, CBRE România.

Potrivit sursei citate, în primele șase luni ale anului au fost vândute 70 de hectare de teren pentru dezvoltarea unor noi proiecte, iar circa 63% din totalul tranzacțiilor au fost pentru segmentul rezidențial.

Alte tranzacții importante sunt pentru sectoarele retail (14%) și industrial (12%), urmate de proiecte mixte (9%), birouri (2%) și dezvoltarea de hoteluri (0,4%).

Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat cea mai mare pondere a tranzacțiilor, în timp ce orașe regionale precum Sibiu, Timișoara, Bistrița și Constanța au atras împreună 24% din suprafața totală vândută.

„A găsi terenul potrivit se dovedește a fi o acțiune destul de dificilă pentru cumpărători, în special în București, unde suprafețele gata pregătite pentru construcție sunt rare. Proiectele rezidențiale sunt în planurile celor mai mulți dezvoltatori care au achiziționat terenuri în prima jumătate a anului, în timp ce alte tipuri de dezvoltări reprezintă o pondere mai mică din totalul suprafețelor tranzacționate.

Toate autorizările până la obținerea PUZ-ului au un rol crucial în tranzacțiile cu terenuri, având în vedere durata de dezvoltare a unui proiect de la planificare până la livrare”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Gabriela Vlad, Senior Consultant A&T Services Land la CBRE România.

Problemele cu PUZ-urile din Capitală temperează apetitul investitorilor

Consultanții CBRE mai susțin că piața terenurilor din România este un segment atractiv al pieței imobiliare, dar apetitul investitorilor de a cumpăra și dezvolta este temperat, mai ales în București, unde autoritățile publice nu au reușit să rezolve reglementările privind planul urbanistic zonal (PUZ) și blocajele de avizare legate de acesta.

Chiar dacă, în prezent, întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu și lung, efectele acestor restrictii, alături de creșterile de preț, se vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele”, se mai arată comunicatul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri