România continuă să fie o piață atractivă pentru tranzacțiile cu terenuri, în special în București, iar aproape două treimi din totalul tranzacțiilor a fost generat de jucătorii de pe piața rezidențială, fiind urmați, la mare distanță de cei din retail și industrial, se arată într-o analiză a companiei de consultanță imobiliară, CBRE România.

Potrivit sursei citate, în primele șase luni ale anului au fost vândute 70 de hectare de teren pentru dezvoltarea unor noi proiecte, iar circa 63% din totalul tranzacțiilor au fost pentru segmentul rezidențial.

Alte tranzacții importante sunt pentru sectoarele retail (14%) și industrial (12%), urmate de proiecte mixte (9%), birouri (2%) și dezvoltarea de hoteluri (0,4%).

Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat cea mai mare pondere a tranzacțiilor, în timp ce orașe regionale precum Sibiu, Timișoara, Bistrița și Constanța au atras împreună 24% din suprafața totală vândută.

„A găsi terenul potrivit se dovedește a fi o acțiune destul de dificilă pentru cumpărători, în special în București, unde suprafețele gata pregătite pentru construcție sunt rare. Proiectele rezidențiale sunt în planurile celor mai mulți dezvoltatori care au achiziționat terenuri în prima jumătate a anului, în timp ce alte tipuri de dezvoltări reprezintă o pondere mai mică din totalul suprafețelor tranzacționate.

Retail jobs

Toate autorizările până la obținerea PUZ-ului au un rol crucial în tranzacțiile cu terenuri, având în vedere durata de dezvoltare a unui proiect de la planificare până la livrare”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Gabriela Vlad, Senior Consultant A&T Services Land la CBRE România.

Problemele cu PUZ-urile din Capitală temperează apetitul investitorilor

Consultanții CBRE mai susțin că piața terenurilor din România este un segment atractiv al pieței imobiliare, dar apetitul investitorilor de a cumpăra și dezvolta este temperat, mai ales în București, unde autoritățile publice nu au reușit să rezolve reglementările privind planul urbanistic zonal (PUZ) și blocajele de avizare legate de acesta.

Chiar dacă, în prezent, întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu și lung, efectele acestor restrictii, alături de creșterile de preț, se vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele”, se mai arată comunicatul citat.

Citeste si:
Ce trebuie sa stii daca vrei sa cumperi un teren agricol
Pasii pe care trebuie sa ii...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F