Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Romania, cu un portofoliu de proprietati in valoare de peste 840 de milioane de euro la finele primelor sase luni din acest an, a vandut recent doua terenuri din Bucuresti si Voluntari, pentru care a incasat aproximativ 5 milioane de euro, potrivit calculelor wall-street.ro. Ambele terenuri se aflau in portofoliul Adama, pe care Immofinanz a achizitionat-o cu suma de 42,2 miloane euro in 2011.

Cele doua terenuri au fost vandute intr-o tranzactie asistata de CBRE si Cushman & Wakefield Echinox. Unul dintre terenuri este situat pe bulevardul Ghencea din Bucuresti si are o suprafata de 12.000 mp, iar celalalt se afla pe strada Erou Iancu Nicolae din orasul Voluntari, avand o suprafata de 13.000 mp. Potriviti consultantilor imobiliari contactati de wall-street.ro, pretul pe metru patrat al unui teren in zona bulverdului Ghencea se situeaza in intervalul de valori cuprins intre 50 si 75 de euro, in functie de proximitatea fata de Bucuresti, in timp ce pe strada Erou Iancu Nicolae din Voluntari preturile pe metru patrat la terenuri ajung la 2-300 de euro.

Per ansamblu, din vanzarea celor doua terenuri Immofinanz ar fi incasat 4,8 milioane de euro (12.000 x 75 + 13.000 x 300). De asemenea, Immofinanz a adaugat ca va finaliza si vanzarea unui al treilea teren in Capitala de 10.800 mp pe strada Vasile Lascar, in luna noiembrie. Fiind o zona centrala a Capitalei, aici preturile ajung la 5-600 de euro pe mp la terenuri.

Retail jobs

Ca urmare, valoarea estimata a acestui al treilea teren pe care Immofinanz intentioneaza sa il vanda s-ar ridica la aproximativ 6,5 milioane de euro. Compania spune ca va continua procesul de vanzare al proprietatilor ramase din portofoliul Adama care nu fac parte din businessul de baza al Immofinanz (spatii de birouri si retail), cu scopul de a isi consolida businessul.

Alte terenuri, situate in Bucuresti, cu o suprafata totala de 70.000 mp, sunt in proces de vanzare si vor fi vandute in perioada urmatoare. "Aceste tranzactii reprezinta un pas in strategia noastra de a ne concentra pe proprietatile de retail si birouri. Desi Adama detine un portofoliu extins de terenuri premium, credem ca acestea sunt potrivite in special pentru complexurile rezidentiale”, a declarat Sorin Visoianu, country manager operations pentru Immofinanz Romania.

Citeste si:
Tranzacții record cu terenuri în 2021 - valoarea a depășit 800 mil....
Tranzacții record cu terenuri...

Grupul austriac Immofinanz a finalizat in noiembrie 2011 achizitia a 69,22% din actiunile Adama Holding, tranzactie de 42,43 milioane euro, devenind astfel actionar unic al dezvoltatorului imobiliar. Immofinanz a cumparat actiunile de la fondul de hedging american Tiger Global, de la Morgan Stanley, o companie care administreaza Lehman Brothers Marea Britanie si de la actionarii fondatori.

Proprietatile Immofinanz din Romania reprezinta 20,7% din portofoliul total al companiei (fara activele din Rusia). Cele 72 de proprietati (18 investitii finalizate, 3 proiecte in dezvoltare, 7 proiecte imobiliare aditionale - apartamente destinate vanzarii dupa finalizare - si 44 de proiecte in analiza) au o valoare de 841,0 milioane de euro. Rata de ocupare a portofoliului din Romania a ramas stabila, pana la 95,8%.

In prima jumatate a anului financiar 2017, veniturile din inchirieri in Romania se ridicau la 24,6 milioane de euro, ceea ce reprezinta 21,4% din veniturile din inchirieri totale la nivel de grup. Principalele active pe care Immofinanz le detine pe piata locala sunt Iride Business Park, Metroffice, S-Park, Victoria Park, Baneasa Airport Tower, precum si un numar de patru centre comerciale Vivo! in Cluj-Napoca, Pitesti, Constanta si Baia Mare. Toate acestea cumuleaza o suprafata inchiriabila de 345.000 de metri patrati.

Citeste si:
Adama intra in actionariatul Agricover, cu 10% din titluri
Compania de solutii pentru...
Sursa foto: create jobs 51 / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri