Piața închirierilor de apartamente se află într-un moment destul de dinamic, în special în condițiile în care se apropie noul an școlar și universitar iar din acest an se revine la prezența fizică la cursuri.

Potrivit datelor furnizate de către Storia.ro la solicitarea wall-street.ro, chiriile au crescut în majoritatea orașelor importante, în special în centrele universitare, oferta fiind din ce în ce mai scăzută, în condițiile în care chiriașii încep să ocupe stocul disponibil.

Dinamismul din categoria închirierilor e vizibil analizând oferta atât ca număr de anunțuri active, cât și ca ritm de tranzacționare. Cu cât «se dau» mai repede proprietățile disponibile și rămân mai puțin timp pe site, cu atât e mai efervescentă categoria.

Așa cum intuiți, ca urmare a creșterii cererii, remarcăm scăderi ale ofertei pentru toate tipurile de apartamente disponibile pentru închiriat, cea mai semnificativă diminuare fiind la garsoniere (-18% mai puține anunțuri active în iulie 2022 vs iulie 2021)”, a explicat, într-un interviu acordat wall-street.ro, Răzvan Voicu General Manager al Storia.ro și OLX Imobiliare.

Prin comparație, reprezentantul portalului care se laudă cu peste 200.000 de anunțuri active, în cazul apartamentelor de vânzare, oferta a scăzut și ea în cazul garsonierelor (-5%), dar a crescut în cazul apartamentelor de 2 și de 3 camere. Casele stagnează din punct de vedere al numărului de anunțuri de vânzare.

Situația diferă și între orașe la capitolul ofertă, ne mai arată datele Storia.ro. În Cluj-Napoca se observă cea mai mare scădere a ofertei de chirii pentru garsoniere (circa -36%), două camere (-33%) și 3 camere (-33%).

Situația ofertei de închirieri pare diametral opusă de cea a ofertei din orașul de pe Someș în ceea ce privește piața vânzărilor. Potrivit datelor Storia.ro, oferta de vânzare a înregistrat un avans de 12% în cazul apartamentelor de 3 camere, de 9% pentru apartamentele cu 2 camere și de 7% în cazul garsonierelor.

„Apartamentele de închiriat rămân cu 23% mai puțin timp active pe site comparativ cu anul trecut, în timp ce apartamentele de vânzare stagnează ca durată de viață a anunțurilor. Tendința nu este una izolată, chiar e mai temperată la noi decât în Polonia și Portugalia, celelalte 2 țări în care avem verticale dedicate imobiliarelor”, a subliniat Răzvan Voicu.

Ce se întâmplă cu prețurile chiriilor în marile orașe

Datele platformei de anunțuri imobiliare arată că prețurile medii pentru închirierea apartamentelor de 2 camere și ale garsonierelor, tipurile de proprietate preferate de studenți, se observă cea mai mare creștere în Cluj-Napoca (+30% în iulie 2022 vs iulie 2021) și București (+21%). În Iași prețurile chiriilor au luat un avans de 14%, iar în Brașov de 8%.

Cea mai mare scădere a chiriilor a fost consemnată în Constanța (-34%).

Orașul cu cele mai scumpe chirii este Cluj-Napoca, cu 14% peste media celorlalte orașe universitare. În luna în iulie, o garsonieră a fost în medie 300 euro, apartamentele de 2 camere au ajuns la 450 euro, iar apartamentele de 3 camere se închiriază cu 552 de euro.

Urmează Bucureștiul, cu valori apropiate de cele ale Clujului și cu prețuri ușor mai mari la închirierea apartamentelor de 3 camere.

Brașovul încheie podiumul orașelor cu chirii peste medie, fiecare tip de proprietate costă cu aproximativ 50 de euro mai puțin față de cele de la București.

Timișoara, Sibiul și Iașiul au cele mai mici valori medii dintre centrele analizate.

„Încă din primăvară remarcam o dinamică mai mare a anunțurilor la chirii. Finalul de vară și începutul toamnei sunt perioade clasice de efervescență a categoriei, însă în acest an, date fiind contextul inflaționist și evoluția dobânzilor la credite, care afectează o parte din audiența cu apetit pentru achiziții, ne așteptăm la o creștere dincolo de cea sezonieră”, este de părere Răzvan Voicu.

Piața închirierilor ar putea fi stimulată de cei care-și amână planurile de achiziție

Reprezentantul Storia.ro și OLX Imobiliare ne spune că în august va aduce noi creșteri de prețuri, ținând cont de tradiția anilor fără restricții în ceea ce privește participarea la cursuri a elevilor și studenților, dar în acest an un alt factor ar putea influența și mai mult cererea și oferta.

”De obicei august și septembrie vin cu ușoare măriri de prețuri la chirii, dar ne așteptăm ca tendința sezonieră să continue și să fie amplificată de tranziția înspre închiriere a celor care amână decizia de achiziție.

Datele noastre surprind deja un apetit mai ridicat, peste cel sezonier, pentru segmentul chiriilor, asta chiar de la sfârșitul anului trecut, însă nici achizițiile imobiliare nu ne așteptăm să aibă prea mult de suferit în acest an. Avem o cerere latentă și solvabilă mare, iar raportul dintre prețurile medii per metru pătrat și veniturile lunare este în continuare unul confortabil, cel puțin anul acesta”, ne-a mai spus Răzvan Voicu.

Răzvan Voicu: Atât timp cât își permit, românii vor prefera să cumpere

Întrebat ce ar fi mai bine: să cumperi sau să închiriezi, Răzvan Voicu ne-a explicat că răspunsul stă în alte întrebări.

Cel mai potrivit moment ține în principal de tine, mai exact de două întrebări: care este nevoia ta locativă și ce anume îți permiți?

Este posibil ca o parte din cei care apelează la credite ipotecare și nu au o urgență locativă să pună pe pauză decizia de achiziție, în așteptarea unor dobânzi mai avantajoase, și să se orienteze către chirii”, ne-a explicat acesta.

Citește și: Vânzătorii de locuințe nu mai pot ține de prețuri. Marjele de negociere sunt de 3-5 ori mai mari decât în 2021

Potrivit lui, tranzacțiile de vânzare-cumpărare vor continua și ele cu cei care au suma integrală, aproximativ jumătate dintre cumpărători, și cei care își permit un credit chiar și în condițiile actuale.

„Să nu uităm că o bună parte din cerere rămâne solvabilă, locuințele fiind în continuare accesibile raportate la veniturile medii, și că nevoia locativă din marile centre urbane e nesatisfăcută de fondul de proprietăți existent”, ne-a mai spus Răzvan Voicu.

Cât despre o posibilă tranziție de la mentalitatea de proprietar la acceptarea românilor că ar putea trăi și în chirie o viață întreagă, așa cum se întâmplă în alte țări din Occident, cum ar fi Germania, Anglia sau SUA, general managerul de la Storia.ro și OLX Imobiliare ne spune că acesta va fi un proces de lungă durată.

„Cât timp își permit, românii vor prefera mai degrabă să cumpere, în loc să închirieze. Și își permit: suntem în top 3 în Europa din punct de vedere al indicelui de accesibilitate. La nivel de mentalitate pot aminti rezultatele unui sondaj recent realizat de Storia.ro în parteneriat cu JLL România: principalul motiv invocat de cei care aleg să închirieze în loc să cumpere este că nu își permit deocamdată achiziția unei locuințe proprii.

Tendința e confirmată și de principalele motive invocate de cei care aleg să cumpere o proprietate în loc să închirieze: dorința de stabilitate locativă, faptul că au strâns suma necesară pentru avans și paritatea dintre rata bancară și chiria lunară”, a subliniat Răzvan Voicu.

Citește și: Studiu: Care sunt cele mai importante criterii în alegerea unei locuințe de către români

Surprinzător sau nu, potrivit datelor oficiale publicate anul trecut de către Eurostat, aferente anului 2020, peste 96% din populația României locuia în casa sau apartamentul proprietate personală. Acest procent ne plasează pe locul 1 în acest top în Europa, media înregistrată la nivelul Uniunii Europene fiind de 69,7%, în scădere ușoară, deși în România, procentul încă se afla în creștere.

În Europa, România este urmată de Slovacia (92%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%). Germania este singura țară din Europa în care procentul chiriașilor este relativ egal cu cel al locatarilor proprietari. Potrivit datelor Eurostat, 50,4% dintre dintre locuitori sunt proprietari, iar 49,6% trăiesc într-o locuință închiriată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri