Dezvoltatorii din România se laudă că nivelul calității construcțiilor în proiectele imobiliare noi a crescut, dar se pare că meritul nu este neapărat al lor, cât este un cumul între o evoluție „naturală” determinată de avansul tehnologiilor și al calității materialelor de construcții și creșterea pretențiilor venite din partea cumpărătorilor de locuințe, care i-au forțat pe dezvoltatorii să vină cu construcții de calitate pe piață.

În condițiile în care tot mai mulți dezvoltatori încearcă să ne transmită prin interviuri, conferințe sau comunicate de presă că nivelul calității construcțiilor din România a crescut, wall-street.ro l-a invitat pe Radu Ionescu, CEO și partener în cadrul biroului de arhitectură Cumulus, în emisiunea constructIMO, pentru a dezbate acest subiect.

Din discuția cu reprezentantul Cumulus, una dintre cele mai mari firme de arhitectură din România, printre proiectele la care a participat fiind și transformarea clădirii băncii Marmorosch-Blank într-un hotel, reiese că afirmațiile dezvoltatorilor cu privire la calitatea construcțiilor sunt valide, dar înțelegem că este o evoluție care se datorează unor factori care nu țin neapărat de dezvoltatori.

„Cu siguranță există un progres în calitatea produselor imobiliare noi. Asta pentru că, din punct de vedere tehnologic, echipamentele de construcție sunt mai performante, iar materialele sunt mai bune. Se lucrează mai bine pe zona de izolații fonice, termice și multe alte lucruri, mai ales că acum se vorbește și despre eficiență termică și energetică și așa mai departe. Iar progresul acesta ingineresc, aduce și o îmbunătățire a calității spațiilor de locuire livrate în ultimii ani”, ne-a explicat Radu Ionescu.

Un alt factor important, potrivit CEO-ului Cumulus, este cel al evoluției preferințelor și cerințelor cumpărătorului român, care a învățat să fie „pretențios” și să știe ce să ceară.

Clienții sunt tot mai cultivați, știu că pot avea pretenții mai mari și le au, iar dezvoltatorii, cumva, devin și ei la rândul lor mai profesioniști, mai aplecați către nevoi și cerințe. Într-un fel, nici nu au de ales.

Înainte, [dezvoltatorii] veneau să construiască la maximum, cât de mult se putea. Și acum vor să construiască la maximum, să acopere cât mai mulți metri pătrați, dar au realizat că nu mai este important să construiască mult, ci să construiască și de calitate

Radu Ionescu

Dezvoltatorii și-au schimbat și ei modul de abordare

Potrivit arhitectului, dezvoltatorii și-au schimbat și ei modul de a aborda elaborarea unui proiect imobiliar nou. Cerințele cumpărătorilor nu sunt doar mai ridicate, ci și diferite, iar perioada pandemiei a accelerat unele tendințe în materie de preferințe. Preferințe care privesc modul de compartimentare și dimensiunea spațiilor.

Petrecând mai mult timp acasă, românii au descoperit nevoi pe care nu le aveau înainte, cum ar fi spații mai mari sau camere dedicate pentru anumite tipuri de activități care să aibă în vedere nevoile casnice, dar și profesionale.

De cealaltă parte, dezvoltatorii au descoperit că proiectele mixte reprezintă noua rețetă de a dezvolta ansambluri imobiliare atractive. Cumpărătorii sunt atrași de nivelul de facilități inclus de un dezvoltator în proiectul său. Românii își doresc parcuri, locuri de recreere, să aibă cât mai aproape de casă tot felul de facilități cum ar fi restaurante, săli de fitness, spații comerciale și așa mai departe. Astfel, dezvoltatorii vin și ei cu temele mult mai bine făcute către arhitecți și proiectanți.

„Dezvoltatorii au început să vină cu teme foarte clare și vin cu cerințe tot mai bine conturate. Asta nu poate decât să ne să ne bucure, pentru că înseamnă că mergem în direcția în care trebuie”, ne-a mai spus Radu Ionescu.

Totuși, ne mai spune arhitectul, trebuie avut în vedere că nu este posibilă apariția de proiecte imobiliare cu aceleași standarde și aceleași tipuri de facilități, în toate orașele sau în toate zonele unui oraș, specificul zonelor fiind un element definitoriu în ceea ce privește modul în care va arăta un proiect imobiliar.

„Locația este cel mai important element pentru orice tip de proiect. Este puțin probabil să existe un ansamblu foarte sofisticat undeva la periferie, pentru că nu s-ar vinde, ori se vor face niște compromisuri care-l vor face prea scump pentru zona respectivă. Toate lucrurile astea trebuie cântărite cu grijă, dar dezvoltatorii au început să-și aleagă locațiile foarte bine”, ne-a mai spus CEO-ul Cumulus.

Încă există și lucrări de slabă calitate

Radu Ionescu recunoște, însă, că pe piață încă mai apar și lucrări de slabă calitate, iar cauzele pot fi o proiectare slabă, ceea ce se va reflecta pe întregul proces de dezvoltare a unui proiect imobiliar, ori execuția de slabă calitate a lucrărilor de construcție.

Din punctul nostru de vedere, recomandarea este ca un dezvoltator să nu facă niciun fel de compromis încă din prima fază, cea de proiectare. Dacă vor fi făcute compromisuri în proiectare, problemele se vor vedea și în etapele de construcție. Mai ales că bugetul de proiectare reprezintă doar câteva procente din bugetul de investiție.

Cred că este unul dintre compromisurile greșite pe care n-ar trebui să îl facă niciun dezvoltator. Și nu mă refer neapărat numai la arhitectură, la viziunea de concept sau la încadrarea urbană, lucruri care vin de la echipă de arhitecți buni. Mă refer și la partea de inginerie, atât la structură cât și la instalații. O echipă de proiectare bună îți poate aduce beneficii inclusiv pe partea de costuri”, ne-a mai spus CEO-ul Cumulus.

Cu alte cuvinte, deși poate au impresia că au făcut economii reducând cheltuielile cu arhitecții și proiectanții, dezvoltatorii riscă să înregistreze pierderi și mai mari și chiar întârzieri în livrarea proiectelor, dacă proiectarea este greșită.

Potrivit lui Radu Ionescu, este foarte importantă și echipa care se ocupă de punerea în operă a conceptului.

„Degeaba ai un proiect foarte bun, echipamente și materiale scumpe, dacă nu ai cu cine să faci lucrările de construcție. Calitatea punerii în operă rămâne un subiect de discutat, mai ales în condițiile actuale, în care nu prea există forță de muncă suficient de bine calificată”, ne-a mai spus Radu Ionescu.

Potrivit lui, defecte de construcție pot apărea oriunde, dar cele mai vizibile sunt cele care apar la nivelul finisajelor. Dacă finisajele ar putea ascunde alte defecte de construcție, finisajele sunt primele care ies în evidență, sunt elementele care deranjează cel mai mult, iar defectele pot apărea dacă nu există oameni calificați pentru a realiza finisaje de calitate, ceea ce ar putea duce la costuri suplimentare pentru remedierea lor pentru toată lumea, dar și întârzieri în livrarea proiectelor.

Puteți urmări interviul cu Radu Ionescu, din cadrul emisiunii constructIMO, în clipul de mai jos.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri