Anul 2023 va fi un an în care reticența se va vedea atât în rândul dezvoltatorilor, cât și al clienților, cererea și oferta de locuințe vor scădea, dar nu neapărat și prețurile, atât timp cât raportul dintre cerere și ofertă va rămâne unul echilibrat, este de părere Cristian Nicola, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Investpoint.

Consultantul în imobiliare ne sugerează, astfel, că deși cererea va scădea, iar în mod normal dezvoltatorii și proprietarii ar fi nevoiți să scadă și ei pretențiile legate de prețuri, faptul că și oferta de locuințe va fi limitată, raportul dintre cerere și ofertă nu se va dezechilibra atât de mult încât să aibă o influență atât de mare care să ducă la o scădere consistentă a prețurilor locuințelor.

Mai degrabă, scăderea prețurilor ar putea veni cu degradarea situației economice, inflația și creșterea dobânzilor erodând posibilitatea potențialilor cumpărători de a-și achiziționa o locuință în 2023.

Cristian Nicola ne explică faptul că cererea de locuințe are două motoare esențiale: disponibilitățile bănești ale populației (care formează achiziția prin numerar) și creditul, ce oferă suport în achiziția proprietăților imobiliare.

„În 2023, principalul factor ce va reduce cererea pentru proprietăți rezidențiale va fi reprezentat de scumpirea creditelor imobiliare, influențate direct de creșterea dobânzii de referință. Ultimii ani au scos din joc și o mare parte a rezervelor de numerar ale populației, astfel încât ne așteptăm ca și acest factor ce ajuta cererea să afecteze piața în perioada următoare.

Conform analizelor surselor de venit și a disponibilității mai reduse a acestora din perioada viitoare față de anii anteriori, ne așteptăm la o scădere a cererii solvabile. Cerere potențială, adică românii care își doresc să cumpere o proprietate, există și este foarte activă, deoarece România este una dintre țările cu cel mai mare deficit de locuințe din UE. Ceea ce va scădea este potența acestora”, a explicat, pentru wall-street.ro, Cristian Nicola.

Cristian NicolaCristian Nicola - fondator Investpoint - sursa foto - Wall-Street.ro

Astfel, fondatorul Investpoint spune că piața așteptă momentul în care economia se va relaxa, activitatea economică va crește din nou, inflația se va stabiliza, iar solvabilitatea va susține un nou val de creșteri pe zona imobiliară.

Anul 2023 va aduce mai puține livrări de locuințe decât anii precedenți. Mare parte din această situație este determinată de precauția dezvoltatorilor imobiliari, care au decis să încetinească ritmul dezvoltărilor pentru a se pregăti pentru cererea scăzută din perioada viitoare.

Provocările actuale din piață reduc posibilitatea unei scăderi a prețurilor

Cristian Nicola consideră că o scădere semnificativă a prețurilor locuințelor este puțin probabilă ținând cont de influența inflației, scumpirii materialelor de construcții și al menținerii raportului dintre cerere și ofertă.

Prețul se formează la întâlnirea cererii cu oferta în piața imobiliară. În momentul în care cererea scade, prețul ar trebui să scadă și el – asta ne spune teoria economică. Uitându-ne însă la contextul economic în cadrul căreia piața imobiliară se desfășoară, nu îmi imaginez cum prețurile ar putea să scadă.

Mă refer aici la creșterea explozivă a materialelor de construcții, la penuria de resurse și energie generată de războiul din Ucraina (ce pune presiune pe prețuri), la inflația ce deformează noțiunea de valoare de banilor. Toate acestea – corelate cu creșterile veniturilor Românilor din ultima decadă – reduc posibilitatea ca prețurile proprietăților imobiliare să scadă”, este de părere Cristian Nicola.

Consultantul în imobiliare ne-a mai spus că anul 2023 va fi marcat de reticența clienților de a-și asuma un cost al creditului, iar mulți din cei ce plănuiau achiziția unei locuințe se vor îndrepta până la liniștirea economiei și reducerea inflației spre varianta închirierii.

„Luând în considerare toți acești factori, ne așteptăm în 2023 la o stagnare a prețurilor locuințelor și o creștere a cererii de chirii și în consecință o creștere a chiriilor percepute pentru proprietățile imobiliare”, ne-a mai spus Cristian Nicola.

Cei ce vor lua decizii impulsive și fără o analiză complexă a investițiilor vor ieși în pierdere.
Cristian Nicola - fondator Invespoint

Consultantul imobiliar subliniază faptul că 2023 va fi anul instabilității și al efectelor inflației și în România și în restul lumii.

Majoritatea și-au dat seama că este un an al reticențelor și al riscurilor scăzute, atât pentru investitorii imobiliari, cât și pentru dezvoltatorii de proprietăți. În continuare, dezvoltatorii care sunt atenți la semnalele pieței, înțeleg cererea și se mulează pe aceasta, vor fi cei ce vor ieși profitabili din această perioadă.

Va urma o perioadă în care cunoașterea pieței imobiliare în detaliu va deveni extrem de importantă pentru dezvoltatori cât și pentru cumpărători. Cine va lua decizii bazându-se pe argumente solide și analize de piață va câștiga, iar cei ce vor lua decizii impulsive și fără o analiză complexă a investițiilor vor fi în pierdere”, ne-a mai spus Cristian Nicola.

În ceea ce privește activitatea dezvoltatorilor, consultantul imobiliar ne-a mai spus că dezvoltatorii au cam înțeles că urmează o perioadă de cerere scăzută, prin urmare, și-au pus în așteptare proiectele plănuite.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri