Interesul românilor pentru locuințe pare să fie în scădere, numărul de anunțuri imobiliare vizionate și de contactări dintre potențialii cumpărători și agenții imobiliari sau proprietarii scăzând puternic în luna aprilie a acestui an, se arată în cea mai recentă analiză a portalului de anunțuri imobiliare Storia.ro.

Conform sursei citate, în luna aprilie românii au vizualizat cu 16% mai puține pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna martie și au realizat cu 15% mai puține contactări. Durata de viață a anunțurilor active a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar este similară cu cea din aceeași lună a anului trecut.

Conform datelor Storia.ro din cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea, prețul mediu per metru pătrat, raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă, a ajuns la 1.457 euro/metru pătrat în luna aprilie, cu 0.2% mai mare decât în luna anterioară.

Cum au evoluat prețurile locuințelor de vânzare în Capitală

Comparativ cu luna martie, prețurile medii ale apartamentelor vechi din București din sectoarele 1 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 4 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, în timp ce prețurile medii de cumpărare din sectorul 2 au scăzut cu 2%. Prețurile apartamentelor din sectorul 3 au avut o creștere temperată, de 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, s-au înregistrat creșteri de 2% în sectorul 6 și de 3% în sectorul 1 al Capitalei. Scăderile au fost temperate în sectoarele 2 și 4 (de -1%), în timp ce în sectorul 5 s-au înregistrat scăderi ale prețului mediu de 5% față de luna anterioară. În sectorul 3 prețurile medii au rămas similare cu cele din luna martie.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

ARAD: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a stagnat față de luna anterioară, însă a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și prețul apartamentelor noi a stagnat față de luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% față de anul anterior.

ORADEA: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a stagnat față de luna anterioară, însă a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 2% comparativ cu luna anterioară, dar a rămas constant față de anul trecut.

BRAȘOV: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Brașov a crescut în luna aprilie cu 1% față de luna precedentă și cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, prețul apartamentelor noi a rămas la fel față de luna anterioară, dar a crescut cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

CLUJ-NAPOCA: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca a crescut cu 2% comparativ cu luna precedentă și cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 4% față de anul 2022.

CONSTANȚA: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Constanța a rămas la fel ca în luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu pe metru pătrat ponderat al apartamentelor noi a rămas la fel ca în luna martie, dar a crescut cu 4% față de anul anterior.

CRAIOVA: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a rămas la fel ca în luna anterioară, însă s-a majorat cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce prețurile apartamentelor noi au crescut cu 2% față de luna precedentă, dar au scăzut cu 1% față de anul trecut.

IAȘI: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat al apartamentelor vechi a scăzut cu 1% în luna aprilie comparativ cu luna martie, dar a crescut cu 9% față de luna aprilie a anului trecut. La categoria prețurilor apartamentelor noi, datele arată o creștere de 1% de la o lună la alta, dar și o creștere de 6% în luna aprilie 2023 comparativ cu aceeași lună a anului 2022.

SIBIU: Prețul apartamentelor vechi a stagnat în luna aprilie comparativ cu martie, însă a crescut cu 8% față de anul trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 3% comparativ cu anul precedent.

TIMIȘOARA: Prețul apartamentelor vechi a crescut cu 1% în aprilie 2023 și cu 4% față de anul trecut, în timp ce prețul apartamentelor noi din Timișoara a scăzut cu 1% față de luna precedentă, dar a crescut cu 4% față de luna aprilie a anului trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri