Un oraș inteligent și o clădire inteligentă sunt proiectate și construite astfel încât să eficientizeze consumul de resurse și să îmbunătățească viața cetățenilor.

Smart Cities Marketplace

Piața orașelor inteligente propusă de Comisia Europeană joacă un rol important în accelerarea tranziției ecologice a orașelor din Europa prin îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, creșterea competitivității orașelor și industriei europene, precum și atingerea obiectivelor europene în materie de energie și climă.

Acesta completează eforturile actuale ale UE, cum ar fi REPowerEU, în domeniul eficientizării energetice.

Smart Cities Marketplace este o întreprindere majoră care schimbă piața, care își propune să aducă împreună orașe, industrii, IMM-uri, investitori, bănci, cercetători și mulți alți actori ai orașelor inteligente.

Orașele inteligente și energia

Având în vedere că aproximativ 75% din populația Europei trăiește în orașe, zonele urbane ale UE contribuie în mod important la consumul de energie și la emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, care au un impact uriaș asupra schimbărilor climatice. În același timp, orașele sunt principalii factori ai economiei UE, deschizând căi eficiente către creștere economică și locuri de muncă.

Mai multe politici ale UE promovează zone urbane mai durabile, mai sănătoase și mai competitive, abordând totodată provocările climatice. Strategia uniunii energetice stabilește obiective și acțiuni pentru a contribui la furnizarea de energie sigură, accesibilă și curată pentru cetățenii și întreprinderile UE.

Cu accent pe renovarea clădirilor, directiva privind performanța energetică a clădirilor promovează integrarea tehnologiilor inteligente în clădiri pentru a crește performanța și eficiența energetică a acestora. Din 2016, Agenda Urbană a UE reunește țările UE, Comisia Europeană și alte părți interesate pentru a stimula creșterea și inovarea în orașele UE și pentru a aborda provocările sociale.

Pe de altă parte, avem nevoie de orașe și clădiri proiectate pentru un consum redus de energie, nu doar reducerea utilizării resurselor în clădirile deja existente, iar o serie de soluții au fost propuse și în acest sens.

Orașul de 15 minute

Conceptul de „oraș de 15 minute” implică ideea că orice cetățean are toate facilitățile necesare la distanța unei scurte plimbări pe joc, cu bicicleta sau cu transportul public. Acest lucru s-ar traduce într-o creștere a calității vieții locuitorilor, dar implicit și la un consum mai mic de energie și o degajare redusă de emisii.

Clădirile nZEB

Un oraș inteligent nu poate fi conceput fără clădiri nZEB – nearly zero energy buildings – standardul fiind obligatoriu și în România.

Iată câteva dintre beneficiile punctuale aduse de clădirile construite în conformitate cu standardul nZEB:

• Un aer mai curat și mai puține emisii de poluanți, datorită utilizării de surse regenerabile de energie, deci beneficia pentru sănătate.
• Casa nu pierde căldura, ceea ce conduce la economii semnificative de energie.
• Mai multă lumină naturală în timpul zilei, datorită ferestrelor mari, ceea ce nu doar că reduce consumul de energie, dar contribuie și la un stil de viață mai sănătos.
• Casă are o izolație termică excelentă, ceea ce reduce necesitatea utilizării sistemului de climatizare.
• Reducerea zgomotului datorită izolației acustice de înaltă calitate, realizată cu vată minerală bazaltică.
• Contribuția indirectă la protejarea mediului înconjurător și la reducerea poluării.

Mobilitatea urbană și transportul

Orașele smart sunt gândite pentru a avea acces ușor și rapid la majoritatea facilităților. Transportul inteligent folosește tehnologii noi și emergente pentru a face deplasarea într-un oraș mai convenabilă, mai rentabilă (atât pentru oraș, cât și pentru individ) și mai sigură.

În plus, marile orașe ale României se pregătesc că introduce zonele de emisii reduse (NEZ), ceea ce înseamnă că accesul mașinilor poluante va fi restricționat. Modelul a fost deja implementat în marile orașe ale Europei, precum Bruxelles, Viena, Paris sau Helsinki.

Acest lucru va deschide însă și noi oportunități pentru producătorii de mașini electrice, dar și pentru companiile care furnizează soluții de încărcare pentru mașinile electrice, atâta timp cât va exista în continuare și o componentă de transport individual.

Obiectivele conferinței:

- Să aducă la aceeași masă shareholderii din domeniu;
- Să identifice atât provocările, cât și oportunitățile pentru accesarea fondurilor disponibile;
- Să promoveze soluțiile cu cel mai mic impact asupra mediului și climei;
- Să evalueze impactul măsurilor care trebuie implementate și efectul asupra economiei și societății.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri