Casa este locul unde se reunește familia și unde sunt petrecute momente de neuitat. Elementele decorative, culorile din interior, dar și elementele structurale, toate contribuie la echilibrarea mediului. O casă luminoasă va fi mai primitoare, pe când una întunecată va emana o senzație de respingere.

Din punct de vedere structural și estetic, o mare importanță o au ferestrele și ușile. Materialele din care sunt confecționate pot îmbina cu succes întregul ambient sau pot crea părerea greșită. Fie că este utilizat un panou ușă termopan, fie că este ales unul din alt material, acest element poate face diferența. Acestea pot da un anumit farmec locuinței și pot fi benefice din punct de vedere al eficienței energetice.

Lemn versus termopan: eficiență energetică sau eco-friendly?

Atât lemnul, cât și termopanul au propriile avantaje și dezavantaje. Din punct de vedere estetic, lemnul aduce cu sine un aer rustic și prietenos cu natura. Pe de altă parte, termopanul va inspira un stil clasic, ordonat și modern. Îmbinate cu stilul din locuință, pot fi elementul perfect.
Termopanul este mult mai eficient decât lemnul din punct de vedere al eficienței energetice. Termopanele oferă o izolație termică și fonică mai bună, fiind fabricate din materiale precum aluminiul și PVC. Lemnul nu poate asigura aceeași eficiență, însă vine cu un aspect unic.
Termopanul este cel ce poate fi întreținut mai ușor. Materialul din care este confecționat este mai rezistent la coroziune și la factorii mediului, precum umezeala și diferența de temperatură. Deși lemnul este considerat un material mai slab, durata sa de viață poate fi prelungită.

Cum să faci alegerea potrivită?

În alegerea ușilor și ferestrelor trebuie avute în vedere anumiți factori cheie pentru a putea fi luată decizia optimă. Un prim factor este estetica acestora. Dacă se are în vedere un stil clasic, atunci cel mai potrivit material ar fi lemnul. Acesta va oferi o căldură naturală locuinței și un aer parc plin de prospețime. Dacă se vizează un stil mai modern, termopanul va fi alegerea corectă.
Eficiența energetică este un factor important. În această privință, preferatul este termopanul, fiind mai eficient din acest punct de vedere. Și lemnul poate fi tratat în acest sens, dar nu oferă același randament.
Din punct de vedere al durabilității, lemnul este un material mai sensibil ce necesită mai multă îngrijire. Termopanul, poate fi întreținut mai ușor și este mai rezistent la umezeală, temperatură și alți factori ce pot provoca uzură.

În concluzie

Alegerea materialului depinde de nevoi și gusturi. Însă, alegerea corectă poate fi făcută ținând cont de factorii menționați mai sus. Casele rustice sunt elegante și tradiționale într-un mod neinvaziv. La polul opus, termopanul conferă rafinament și echilibru.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri