Tranzacţii cu active imobiliare comerciale de peste 600 de milioane de euro sunt în prezent în stadii avansate de negociere, astfel că volumul tranzacţionat în 2023 ar putea fi egalat în prima jumătate a anului curent, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Negocierile în curs vizează clădiri de birouri (30% din valoare), proiecte de retail (30%) şi parcuri logistice (40%), jumătate dintre active fiind situate în Bucureşti.

Potrivit analizei realizate de compania de consultanţă imobiliară, România a înregistrat anul trecut un volum al tranzacţiilor de 488 milioane de euro, în scădere cu 62% faţă de 2022.

Creşterea costurilor de finanţare şi reticenţa investitorilor faţă de sectorul de birouri, care a fost clasa de active preferată în ultimii 5 ani, au avut un impact semnificativ asupra activităţii de investiţii. Astfel, tranzacţiile cu proiecte de birouri au reprezentat doar 19% din volumul tranzacţionat, în condiţiile în care contribuţia acestui sector în perioada 2018-2022 a fost de peste 60%.

"După ce în perioada 2018 - 2022, volumul tranzacţiilor cu imobile de birouri de pe piaţă locală s-a ridicat la aproape 3 miliarde de euro (circa 600 milioane de euro medie anuală), în 2023 s-au consemnat tranzacţii de doar 94 de milioane de euro, un minim al ultimilor 15 ani. Pe fondul revenirii graduale a ratelor de utilizare a birourilor, la circa 70% din nivelurile pre-pandemice, a pipeline-ului limitat şi a tranzacţiilor de închiriere de aproape 500.000 de metri pătraţi semnate în 2023, un record al pieţei, ne aşteptăm ca investitorii să-şi reîntoarcă atenţia către această clasă de active", susţine Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Volumul tranzacţiilor cu active imobiliare generatoare de venituri - birouri, spaţii de retail, logistice şi industriale şi hoteluri - din Europa Centrală şi de Est (CEE) a totalizat anul trecut 5,02 miliarde de euro, în scădere cu 55% comparativ cu 2022.

Toate pieţele din regiune - Cehia, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia - au experimentat anul trecut scăderi ale volumelor investiţionale cu procente cuprinse între 16% şi 68%, cel mai mare recul fiind înregistrat în Polonia, care a rămas totuşi cea mai activă piaţă din regiune (cu o cotă de 36%), urmată de Cehia (26%). Valoarea proprietăţilor tranzacţionate în România a avut o contribuţie de 10% din volumul înregistrat la nivel regional.

"Analizând evoluţia sectorială, atât în Polonia, cât şi în Cehia, ponderea sectorului de birouri în volumul tranzacţionat a scăzut spre nivelul de 20%, similar cu cel înregistrat pe piaţa locală", arată analiza menţionată.

Cea mai mare tranzacţie încheiată în 2023 a fost vânzarea de către Mitiska REIM a portofoliului de parcuri de retail din România (133.600 mp GLA) către grupul britanic de investiţii M Core pentru 219 milioane de euro, fiind cea mai mare tranzacţie din sectorul de retail consemnată în ultimii 10 ani. Alte tranzacţii relevante au fost vânzarea de tip sale and leaseback a portofoliului FM Logistic din România (98.000 mp GLA) către CTP pentru aproximativ 60 de milioane de euro, în timp ce în sectorul de birouri cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea clădirii One Herăstrău Office pentru 21 de milioane de euro. Peste 60% din volumul tranzacţionat îl reprezintă vânzările de portofolii.

"Randamentele de referinţă au înregistrat o creştere în cea de-a doua jumătate a anului pe toate segmentele de piaţă, pe fondul creşterii costurilor de finanţare, în linie cu evoluţia din întreaga Europa Centrală şi de Est, dar şi în pieţele vestice. Astfel, în piaţa de birouri şi în cea de retail randamentele au crescut cu 50 de puncte de bază, în timp ce în segmentul industrial avansul a fost de 25 de puncte de baza. Pe fondul semnalelor că nivelul dobânzilor de referinţă va începe să scadă, este de aşteptat ca randamentele investiţiilor imobiliare să rămână la un nivel stabil în acest an", se mai menţionează în analiza citată.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, are peste 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări şi venituri de 10,1 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri