Cererea de terenuri pentru proiecte imobiliare este ridicata si se va mentine astfel si in viitorul apropiat, motiv pentru care dezvoltatorii reactioneaza prin achizitionarea de loturi mai mari, situate in zone adiacente Capitalei, demolarea fostelor platforme industriale ramanand principala sursa pentru cresterea ofertei de terenuri, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
Din cauza activitatii sustinute din anii trecuti, piata terenurilor din Bucuresti cunoaste acum o lipsa de spatii pentru proiecte imobiliare. Proiectele aflate in curs de constructie se dezvolta, in prezent, pe amplasamentele fostelor platforme industriale, care au devenit cea mai importanta sursa de terenuri in interiorul orasului.

“Ca si caracteristici distincte, fostele platforme industriale furnizeaza suprafete generoase, cu forme regulate, dezvoltatorii avand la dispozitie teren pentru dezvoltari de anvergura, in locatii atractive, urbanizate, ce beneficiaza, in cele mai multe cazuri, de infrastructura deja existenta, de toate utilitatile deja prezente precum si de acces facil la mijloacele de transport”, a explicat Silvia Stanescu, consultant in cadrul departamentului de research al Atisreal.

Incepand cu anul 2006, proiectele imobiliare importante au luat locul fostelor uzine si fabrici, majoritatea acestora fiind cartiere rezidentiale sau viitoare proiecte comerciale de mari dimensiuni.

“Tinand cont de anvergura proiectului, precum si de faptul ca unele dintre ele se pot extinde mai mult si pe verticala, in functie de coeficientii urbanistici, pretul final este dat mai degraba de costurile materialelor de constructie, forta de munca etc., decat de demolarea propriu-zisa a platformei”, a adaugat Silvia Stanescu.

Grupul spaniol de dezvoltare imobiliara si constructii GEA Prasa a achizitionat un teren cu suprafata de 58.000 mp, in Sectorul 5, de la producatorul de ulei Muntenia, in urma unei tranzactii estimate la 29 milioane euro in anul 2006. Pe terenul respectiv, GEA Prasa a planificat o investitie de circa 100 milioane euro intr-un proiect rezidential de apartamente pentru clasa medie, care va avea o suprafata construita de 200.000 mp.

Compania de investitii imobiliare Atlas Estates, proprietarul hotelului Golden Tulip, de pe Calea Victoriei din Bucuresti, va construi un proiect rezidential de circa 1.200 apartamente pe terenul fostei fabrici de ulei Solaris, de langa Gara Obor, dezvoltarea reprezentand o investitie de aproximativ180 milioane euro.

Si dezvoltatorul spaniol Hercesa construieste un ansamblu rezidential, denumit Vivenda Residencias, amplasat pe terenul fostei fabrici de paine Titan, ca va avea la finalizare circa 1.400 apartamente, distribuite in noua blocuri a cate cinci, 12 si 14 etaje.

Polonezii de la Globe Trade Center (GTC) vor construi in urmatorii ani aproximativ 908 apartamente pe terenul fostei fabrici Suveica Bucuresti, fiind planificata si constructia a 3.000 mp spatii comerciale. Terenul din Colentina a fost cumparat in anul 2003, in schimbul sumei de 12 milioane de euro.

Un alt dezvoltator este BelRom, care si-a planificat sa construiasca pe amplasamentul fostei fabrici Helitube un parc de retail, precum si doua cladiri de birouri.

Grupul spaniol Gran Via va construi peste 3.500 de apartamente pe terenul a doua foste fabrici din Drumul Taberei, Tricodava si Frigocom. Pe amplasamentul fostei platforme industriale Electrotehnica, Gran Via vrea sa construiasca un proiect mixt, cu o suprafata de 210.000 mp construiti, ce va include un hotel de patru stele cu o suprafata de 20.000 mp, doua imobile de birouri cu o suprafata de 35.000 mp si aproximativ 1.500 locuinte. Proiectul va cuprinde si spatii comerciale cu o suprafata de 15.000 mp.

De asemenea, pe fostul amplasament al fabricii Laromet, dezvoltatorul AFI Europe a planificat sa construiasca aproximativ 5.000 de apartamente. AFI Europe mai dezvolta proiectul Cotroceni Park, pe locul fostei platforme industriale UMEB. Cotroceni Park va cuprinde un mall si cinci cladiri de birouri.

Parklake Plaza, dezvoltat de Caelum Development in parteneriat cu Sonae Sierra, va fi amplasat pe locul fostei baze sportive Spartac. Proiectul va cuprinde peste 300.000 mp construiti, cu 110.000 mp inchiriabili de retail – distribuiti in circa 50 de magazine, precum si 1.200 de apartamente

In Pantelimon, pe fostul amplasament al Electroaparataj, austriecii de la Real4You vor construi un mall de 100.000 mp suprafata inchiriabila.

Producatorul de coloranti si aditivi pentru mase plastice Romcolor 2000 a vandut fabrica din zona Semanatoarea din Bucuresti companiei Sema Parc, iar terenul de aproximativ 2 ha aferent va fi inglobat in proiectul mixt SEMA Parc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri