"Fata de ianuarie 2008, valoarea BREI inregistrata in ianuarie 2009 este cu 18% mai scazuta", a declarat Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.

Reducerea de 2% nu este una semnificativa, ci mai degraba o inertie a pietei intr-o luna care istoric este caracterizata prin acalmie. BREI a intrat in 2009 cu sentimentul dominant al anului trecut si cu incertitudinea care guverneaza, de altfel, toate segmentele economiei, se arata in analiza Colliers.

La nivelul componentelor sale, BREI-Vechi, indicele apartamentelor vechi, a inregistrat o scadere de 3%.

“Interesant este faptul ca pentru prima data dupa luna iulie a anului 2008, asistam la o crestere semnificativa a unui sector, cea a sectorului 1 care a crescut cu 7%, restul sectoarelor scazand intre 2% si 6%”, se mentioneaza in aceeasi analiza.

Aceasta crestere se poate atribui existentei unei piete constante de inchirieri pe segmentul apartamentelor de lux din nord, precum si perceptiei de "investitie sigura pe termen lung", atribuita apartamentelor cu locatie centrala.

Cea mai mica valoare o are in continuare indicele sectorului 6, de 1.111 euro/mp (n.r.: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate in text includ TVA), iar cea mai ridicata valoare - sectorul 1, cu 1.990 euro/mp.

Citeste si:

BREI-Nou a ramas relativ constant fata de finalul anului trecut. Auditarea trimestriala a listei de proiecte ce intra in componenta indicelui a adus cateva modificari in urma amanarii unor proiecte sau finalizarii vanzarilor.

"Comparativ cu anul trecut, inceputul lui 2009 a adus finalizarea sau apropierea de finalizare a vanzarilor unor proiecte si anularea altora, prin urmare acestea nu au mai fost incluse in calculul BREI", a adaugat Calin Bucur.

Pretul locuintelor in 2008: Diferenta dintre maximul si minimul anului a fost de 350 euro/mp

BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005. Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de anul 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 birouri in 61 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

In Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.