“Desi la nivel declarativ exista un numitor comun in faptul ca toti recunosc situatia economica dificila, la nivel practic chiriasii resimt deja acut impactul negativ asupra business-ului lor, iar proprietarii sunt in fapt mult mai linistiti si din acest motiv, rigizi la propunerile chiriasilor, pentru ca business-ul lor are o anumita inertie in fata efectelor crizei”, a explicat Mirela Raicu, Partener Esop.

Pentru majoritatea companiilor chiriase, 2009 a debutat printr-o reajustare a planului de business. Astfel, cifrele de afaceri previzionate pe fondul cresterii economice din primele trei trimestre ale anului 2008 au fost reduse la evaluari mult mai aproape de realitatile anului 2009.

“In noile conditii economice, costul cu inchirierea sediului, care intr-o logica sanatoasa de business trebuie sa se incadreze intre 5-7% din cifra de afaceri, a capatat o pondere mult mai mare si apasatoare pentru numerosi chiriasi, ajungand de multe ori la 12-15% din cifra de afaceri”, sustine reprezentantul Esop.

Esop a lansat in luna martie un nou serviciu, FlexiRent, prin care ofera consultanta chiriasilor care doresc sa refaca echilibru intre costurilor de chirie si cifra de afaceri actuala si cea previzionata in 2009-2010.

Proprietarii cei mai afectati sunt cei carora bancile le-au interupt finantarile in stadii avansate ale proiectului, insa numarul acestora nu este mare, pentru ca majoritatea au reusit sa isi securizeze prin pre-inchirieri suprafete suficiente cat sa mentina proiectul in miscare.

O alta categorie sunt proprietarii care au achizitionat terenul la prêt ridicat, in perioada 2006-2008. Cumulat cu costurile de constructie destul de ridicate la nivelul perioadei 2007-2008, nivelul realist al chirie din aceasta perioada sporeste riscul de acoperire doar partiala a ratelor la banca.

“Exista o problema reala cu proiectele in cadrul carora pretul de achizitie a terenului a fost mai mare de 1.700-2.500 euro/mp, si care au o dimensiunea medie (4-6 etaje). Chiar daca sunt situate in zone centrale, imobilele construite cu credite bancare pe aceste terenuri, vor acoperi cu greu ratele lunare la banca daca ne raportam la nivelul la care vor ajunge chiriile in 2009-2010”, a incheiat Mirela Raicu.