Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, miercuri, pentru G4Media.ro, că în România se fac suficiente testări pentru coronavirus, pe procedura recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și că peste tot în lume sunt testate doar persoanele suspectate de infectare.

„Testările sunt suficiente, conform recomandărilor OMS. Peste tot în lume testările se fac la persoanele suspecte. Nici în Italia și Spania nu se fac testări în masă”, a precizat Tătaru, citat de G4Media.ro.

Secretarul de stat a spus că testările trebuie făcute etapizat, pe baza unei anchete epidemiologice: se testează inițial contacții unei persoane infectate, iar dacă unul dintre contacți este confirmat pozitiv se merge la contacții acestuia și tot așa.

Nelu Tătaru a explicat care sunt categoriile de persoane care sunt testate în România:

  • persoane internate care sunt infectate cu coronavirus
  • toate persoanele aflate în carantină: în prima, a 13-a și a 14-a zi (ultimele două teste sunt pentru a confirma că persoana nu mai este infectată). În prezent, în România sunt 3.441 de persoane în carantină instituționalizată
  • persoanele care sunt în izolare la domiciliu și au simptome ale bolii. Miercuri dimineață, 23.679 de persoane erau în izolare la domiciliu.
  • contacții descoperiți în timpul anchetelor epidemiologice

„Conform OMS, aceștia trebuie testați”, a subliniat Tătaru.

El a precizat că sunt folosite și în România testele rapide, însă „acestea arată dacă o persoană a dezvoltat anticorpi la coronavirus, adică faptul că deja a trecut prin boală și se vindecă”.

Până marți la ora 18.00, în România au fost efectuate doar 4150 de teste pentru depistarea coronavirusului.

Secretarul de stat a mai susținut că testele nu sunt lucrate cu întârziere.

Întrebat despre cazul concret al spitalului Gerota, unde abia aseară au fost confirmate 22 de teste, Nelu Tătaru a explicat că fostul ofițer MAI, cel care a fost primul infectat acolo, a dat informații ambigue în timpul anchetei epidemiologice.

Fiind spitalul MAI, ancheta epidemiologică a fost făcută de Ministerul de Interne, nu de DSP.

În prezent, nu se mai află nimeni în spital, acesta este închis și se face dezinfecție.

Ministerul Sănătății preciza, luni după-amiază, că există un număr de 1.524 teste pentru diagnosticare moleculară în cele 7 centre de boli infecțioase, iar la compania Unifarm mai sunt 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide care sunt distribuite săptămâna aceasta la unitățile sanitare, pe bază de comandă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri