Furnizorii de servicii medicale private contestă blocarea spitalelor: ”Poate costa viețile pacienților cronici!”

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED solicită Guvernului să reconsidere "de urgență" noile măsuri anunțate ce prevăd ca de mâine nicio operație să nu mai fie efectuată nici la stat, nici la privat, dacă nu este o urgență, iar în 48 de ore toți pacienții să fie externați.

„Este nevoie de o analiză urgentă a situaţiilor în care se poate aplica cu adevărat acest ordin, nu de pe o zi pe alta. Sunt nenumărate situaţiile şi variabilele, iar o astfel de impunere poate costa vieţi. Un pacient cronic sau un bolnav cu nevoi paliative aflat în supraveghere nu reprezintă urgenţe, dar o externare poate însemna complicaţii şi, mai grav, deces. Sistemul medical românesc este oricum subdimensionat ca să ne permitem acum şi o limitare suplimentară a accesului la servicii medicale. Furnizorii privaţi şi-au redus oricum activitatea pentru protejarea pacienţilor şi a personalului medical şi administrativ, prin urmare nu este nevoie să recurgem la astfel de politici drastice”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

PALMED: ”Practic, suntem împinşi către faliment!”

Totodată, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED face apel la autorităţile din domeniu pentru stabilirea unui cadru legal care să permită asigurarea veniturilor personalului afectat de o astfel de măsură, cu garanţii din partea statului privind acoperirea acestor cheltuieli.

„Aşa cum ne-am obişnuit, statul contează întotdeauna pe fondurile suplimentare de care dispune şi pe care le poate aloca sistemului medical public, cum s-a întâmplat şi se întâmplă de ani de zile. Furnizorii de sănătate privaţi, la fel ca orice structură privată din această ţară, contează doar pe bugetul propriu. Nu există alte resurse financiare care să poată garanta veniturile angajaţilor. Practic, suntem împinşi către faliment”, completează Cristian Hotoboc.

Ce a anunțat Grupul de Comunicare Strategică

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis un ordin care prevede că, începând de marți, 24 martie, pentru o perioada de 14 zile, să se suspende internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.

Citeste si:
Spitalele private ar putea sista prelucrarea testelor COVID-19 de...
Spitalele private ar putea...

"De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital", anunță Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului.

Citeste si:
Spitalele private pot interna în ATI 257 de persoane în 11 județe...
Coronavirus | Spitalele...
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri