Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED solicita cresterea tarifelor decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale prestate de furnizori. Fara o crestere reala a tarifelor serviciilor decontate si prin amanarea introducerii contributiei personale, Ordonanta de Urgenta 25/2020 in forma sa actuala nu rezolva problema accesului pacientului la servicii medicale, rapid si la acelasi standard de calitate.

In acest context, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED solicita constituirea de urgenta a unui grup de lucru la nivelul factorilor de decizie pentru discutarea si aprobarea unor tarife corecte.

„Calitatea actului medical este esentiala si nicio lege nu poate obliga un furnizor sa scada standardul pentru a se incadra in limitele de costuri impuse de stat. Un pret corect reflecta siguranta actului medical, cum ar fi, de exemplu, rata extrem de mica a infectiilor nosocomiale din mediul privat, dotarile medicale de ultima generatie, acces la metode moderne de tratament, plata echitabila si instruirea profesionala continua a cadrelor medicale si multe altele”, sustine Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Sistemul public beneficiaza de sume suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor reale realizate pentru furnizarea serviciilor medicale, avand mai multe surse de finantare, cum ar fi fonduri de la Ministerul Sanatatii, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si, in anumite cazuri, un buget suplimentar oferit de administratiile publice locale. Pe de alta parte, un spital privat are doua surse de finantare: private si fonduri de la CNAS. Prorogarea introducerii contributiei personale pana la 1 aprilie 2021 are menirea de a perpetua aceasta politica de discriminare a furnizorilor de servicii medicale private.

„Serviciile medicale oferite in sistemul privat nu mai pot fi asigurate la actualele tarife decontate de stat, care nu sunt corelate cu costurile reale. Trebuie gasita o solutie corecta. Este necesar ca banii sa urmeze pacientul, iar daca actul medical poate fi facut in conditii optime si la un cost corect in Romania, atunci asa este normal sa se intample. Statul roman deconteaza peste 130 de milioane de euro anual pentru interventiile efectuate in strainatate de pacientii romani. Cel putin o parte dintre aceste interventii se pot realiza si in Romania, in sistemul privat. Nu este firesc sa decontezi din bugetul public sume de cateva ori mai mari spitalelor si clinicilor din strainatate, pentru servicii care se pot realiza, in aceleasi conditii, la noi in tara”, completeaza Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

In perioada 30 iunie 2008 - 27 decembrie 2012, legea in vigoare nu mentiona nicio restrictie pentru derularea programelor nationale de catre furnizorii privati de servicii medicale. Cu toate acestea, in perioada mentionata, serviciile medicale au fost oferite fara nicio problema. In fapt, prin OUG 25/2020, se revine la situatia de drept, care a fost introdusa in anul 2008 tot printr-o ordonanta de urgenta.

Totodata, PALMED atrage atentia asupra faptului ca toate dispozitiile legale referitoare la serviciile de urgenta introduse prin OUG 25/2020 se vor putea aplica numai dupa ce va fi aprobata si va intra in vigoare Hotararea de Guvern care reglementeaza aplicarea masurilor adoptate prin actul normativ in discutie. Dupa stabilirea serviciilor care pot fi decontate, a conditiilor si a costurilor de decontare, fiecare spital privat care intruneste conditiile va putea opta sa intre sau nu in contract cu CNAS pentru decontarea serviciilor de urgenta, parcurgand intreaga procedura de evaluare necesara in acest caz, intr-un mod similar unitatilor publice.

Unitatile medicale private au fost infiintate si isi desfasoara activitatea in conformitate cu normele legale stabilite de statul roman, potrivit carora acestea sunt obligate sa aiba obiect de activitate unic, constand in furnizarea de servicii medicale, cu sau fara activitati conexe acestora, fiind acreditate si evaluate potrivit legii si in aceleasi conditii aplicabile furnizorilor publici de servicii medicale. Prin urmare, activitatea astfel reglementata nu este una de natura comerciala intrucat vorbim despre furnizare de servicii medicale, si nu despre comercializare de produse. Prin urmare, este necesara o raportare si o apreciere corecta si nediscriminatorie a furnizorului de servicii medicale, independent de forma lui de organizare - public sau privat - si exclusiv prin prisma calitatii actului medical prestat in beneficiul pacientului si a respectarii actelor normative in vigoare aplicabile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri