A trecut o lună de când s-a anunțat că numai urgențele se mai pot trata în spitale. Măsura a luat pe nepregătite medicii, dar mai ales pacienții care au conștientizat că nu mai pot merge la cabinetul medical pentru a sta de vorbă cu un medic. Trei medici specialiști în obstetrică-ginecologie care continuă să evalueze paciente prin intermediul platformei Medicentrum.ro explică în ce fel telemedicina le poate ajuta pe aceste paciente.

Sunt zeci de situații în care ai nevoie de un specialist care să te îndrume, să îți răspundă la întrebări. Totuși, există soluții pentru a ține legătura cu medicii - platformele de evaluare la distanță.

“Țin legătura cu graviduțe, mămici, dar și cuplurile cu infertilitate sau tinere cu diverse afecțiuni“ - Dr. Diana Mihai

“Păstrez legătura cu peste 30 de paciente ale mele. Printre ele sunt graviduțe, mămici, dar și cuplurile cu infertilitate pe care le aveam în programul de Reproducere Umană Asistată, plus tinere cu diverse alte probleme care au nevoie de sprijinul meu în această perioadă. Am evaluat online cam 60 de paciente noi în ultimele 3 săptămâni. Este important pentru ele să poată discuta cu cineva când au nelămuriri și să nu părăsească siguranța locuinței pentru patologii care nu reprezintă urgențe. Totuși, ca medici, trebuie să ne amintim că noi avem alte informații referitor la ceea ce reprezintă sau nu o urgență iar lucruri care nouă, medicilor, ni se par de la sine înțelese datorită experienței, pacientele de multe ori nu le percep în același mod“, a explicat dr. Diana Mihai.

Evaluarea medicală la distanță este nu numai foarte accesibilă, dar oferă și suportul afectiv de care pacientele au nevoie în perioada sarcinii - Dr. Saphia Pârvulețu-Ali

Întrebările care vin de la paciente prin intermediul platformei de evaluare medicală la distanță prezintă numeroase situații. Din fericire, majoritatea chiar nu se referă la urgențe. Iată o listă de întrebări primite în ultima perioadă de Dr. Saphia Pârvulețu-Ali:

• “Cum administrez tratamentul?”
• ”Ce pot face dacă întâmpin usturime când urinez?”
• ”Este normal să pierd urina la efort?”
• ”Este normal să simt durere postoperator?”
• ”Am descoperit o leziune tegumentara nedureroasă. Ce poate fi?”
• ”Ar trebui să-l simt pe bebe că mișcă non-stop?”
• ”Este normal să am arsuri gastrice în sarcină?”

Citeste si:
Tătaru: Spitalele vor relua activitatea non-covid; pandemia e...
Nelu Tătaru: Spitalele vor...

“Pacientele mele au întrebări despre COVID-19, dacă vor fi nevoite să nască în spitale dedicate tratamentului acestei boli“ - Dr. Radu Botezatu

O categorie aparte de întrebări o constituie îngrijorările legate de COVID-19 și circumstanțele deosebite în care o gravidă ar trebui să nască acum.

“Cel mai adesea, viitoarele mămici sunt neliniștite pentru că nu pot fi alături de partenerul lor în travaliu, că nu pot primi vizite în spital, că pot contacta Coronavirusul în apropierea nașterii și vor fi nevoite să nască în spitalele dedicate Covid-19; Mă întreabă dacă, în cazul în care contactează virusul – acesta poate fi transmis la nou-născut, dar au și temeri legate de alăptare în contextul restricțiilor privind izolarea”, spune dr. Radu Botezatu, un specialist cu un interes mare pentru sarcinile cu risc crescut. Numărul pacientelor pe care le urmărește de la distanță acum este de aproximativ 70 pe lună.

Deși evaluarea la distanță poate fi o soluție surprinzătoare, medicii ne asigură că aceasta e soluția și în multe cazuri ei pot răspunde pe baza informațiilor primite online, fie doar text, adică explicarea unor simptome, fie prin fotografii sau documente scanate, dacă ne referim la rezultatele unor analize.

Citeste si:
Cum arata Nativia, clinica de tip "one-stop" pentru viitoarele mamici
In Bucuresti s-a deschis...

“Prin intermediul platformei, putem discuta despre problemele referitoare la disfuncția perineală postpartum (incontinența urinară, exerciții perineale), problemele referitoare la alăptarea și la îngrijirea nou-născutului sau putem oferi sfaturi cu privire la reluarea activității sexuale, sfaturi privind îngrijirea plăgii postoperatorii (în cazul operației cezariene) sau a plăgii perineale (în cazul rupturilor de perineu la naștere sau în cazul epiziotomiei)”, continuă dr. Radu Botezatu.

Femeile care au născut recent sunt o categorie de paciente cu nevoi deosebite. Ele au multe întrebări, trec prin numeroase schimbări și, peste toate acestea, au nevoie de sprijin emoțional, de contact cu medicul, chiar și la distanță, pentru a li se confirma că totul se desfășoară normal, iar corpul lor se reface după naștere.

”Nașterea este un subiect delicat care necesită numeroase explicații sau chiar și reluarea lor. Este extrem de important suportul obstetricianului în această perioadă. Rezolvăm astfel probleme legate de toaleta locală genitală sau a sânilor, putem recomanda produse de igienă sau de îngrijire a zonelor respective, îndrumăm procesul alăptării în absența unui consultant în alăptare, ghidăm îngrijirea sânilor ce creează disconfort în timpul alăptării, crescând astfel anxietatea proaspetei mame; putem reveni asupra suplimentelor postnatale sau veni în ajutor cu recomandări suplimentare pentru perioada postpartum. Mai mult, putem interpreta fie evaluări imagistice de tipul CT/IRM în stabilirea unui diagnostic, fie rezultatele anumitor investigații (culturilor endocervicale, culturi secreție vaginală, rezultate test Babeș-Papanicolau, sumar de urină, urocultură etc.), dar putem și depista precoce o depresie postpartum și să prevenim astfel agravarea acesteia și multe altele”, spune Dr. Saphia Pârvulețu-Ali.

Citeste si:
De știut: gravidele își pierd jobul dacă firma se închide din...
Însărcinată la job: care sunt...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Tătaru: Medicul a decis dacă pacientul cronic poate fi tratat sau nu
Setari Cookie-uri