Pe măsură ce epidemia de coronavirus ia amploare în Europa și în România, mii de oameni au întrebări despre COVID-19 – cum se transmite virusul, unde este localizat, ce efecte are și altele. Din păcate, Internetul și chiar TV-ul transmite deseori fake news, așa că ne-am propus să și desființăm câteva mituri.

Sursele folosite pentru acest material variază de la Organizația Mondială a Sănătății, medici de la instituții de sănătate internaționale renumite și până la CDC, Centrul de Boli Infecțioase din SUA.

1. Este de preferat ca o persoană tânără și sănătoasă să ia coronavirus, pentru a dezvolta imunitate?

NU, din mai multe motive, spune Peter Hotez, decan al National School of Tropical Medicine la Baylor College of Medicine.

Deși corpul uman dezvoltă o oarecare protecție după infectare, oamenii de știință nu sunt încă siguri dacă imunitatea va ține doar o scurtă perioadă de timp sau ani. Mai mult, există cazuri de reinfecție, deși nu sunt numeroase până în prezent.

Totodată, chiar dacă te consideri sănătos, există cazuri grave și cu complicații chiar și în aceste situații. În SUA, 1 din 5 pacienți care au necesitat spitalizare sunt adulți cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani.

În final, cei tineri și care nu prezintă risc major de deces pot răspândi la rândul lor virusul către persoane vulnerabile.

2. Ajută dacă cei mai în vârstă sunt vaccinați anti pneumonie?

Vaccinurile împotriva pneumoniei, precum vaccinul pneumococcal sau Haemophilus influenzae de tipul B NU oferă protecție împotriva coronavirus, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Vaccinurile nu ajută decât împotriva acelor infecții bacteriene, nu împotriva virusului COVID-19.

Coronavirus poate cauza pneumonie, iar vaccinurile existente nu pot preveni, din păcate, acest lucru.

3. În continuare văd lume pe stradă. În ce condiții este sigur?

Atâta timp cât menții o distanță de trei metri între oameni, nu te atingi pe față și eviți adunările publice, în prezent nu există restricții.

Autoritățile din România recomandă expunere cât mai mică afară si deja foarte mulți oameni stau mai mult în locuințe, lucrează de acasă și este recomandat, de asemenea, să ieși doar pentru achiziționarea mijloacelor de subzistență.

Cele mai recente studii indică faptul că virusul supraviețuiește și în aer, astfel încât cel mai sigur este, totuși, să reduci cât mai mult expunerea în spațiu public.

Iată și câteva idei de business-uri pe care le poți începe de acasă.

4. Există perspective oficiale despre răspândirea și dispariția coronavirus?

Vestea bună este că în ultimele zile nu au mai existat cazuri noi apărute din China. Vestea mai puțin bună este că polul infecțiilor a devenit Europa.

Da, există mai multe proiecții, însă oamenii de știință spun că, pentru a limita extinderea și a micșora perioada de criză, este esențial ca oamenii să asculte de autorități și să se distanțeze social pentru o perioadă.

Americanii au început și ei să ia mai în serios coronavirus, după ce Global Center for Health Security a estimat ca până la 96 de milioane de cetățeni SUA ar putea contracta virusul, iar Johns Hopkins Center for Health Security a avertizat că 38 de milioane de americani vor avea nevoie de îngrijiri medicale pentru COVID-19.

Un document din UK arată că epidemia de coronavirus ar putea dura până în primăvara anului 2021, iar cancelarul Angela Merkel a spus că 60-70% din populația Germaniei ar putea să fie infectată – o declarație care a stârnit controverse.

5. Este sigur să comanzi mâncare acasă, de la restaurante?

Toți livratorii de mâncare din România au transmis că au luat toate măsurile pentru ca livrările să se facă în condiții mari de igienă – pornind de la măsurile luate de restaurante, transport și până la livrarea clienților.

Virusul poate supraviețui, conform unui studiu recent al Center for Disease Control, 24 de ore pe carton.

Companiile de livrare precum Glovo sau Uber Eats nu mai cer semnătura clientului, unele companii lasă mâncarea la ușă pentru a evita contactul uman și pachetele sunt dezinfectate în prealabil.

6. Cât de repede poți fi depistat pozitiv după expunerea la COVID-19?

Simptomele pot apărea ori foarte rapid, o singură zi, sau până la 14 zile – de aceea izolarea la domiciliu și/sau carantina durează două săptămâni. Cei mai mulți dintre cei infectați au început să prezinte simptome după cinci zile, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Încă nu există un studiu concludent privind viteza cu care poți fi depistat pozitiv după contact.

7. Simptomele COVID-19 vin toate deodată sau poți avea simptome separate?

Cele mai comune simptome sunt febră ridicată, senzație de oboseală și tuse seacă, conform OMS. Respirația sacadată este, de asemenea, un simptom des întâlnit, conform CDC. De cele mai multe ori, aceste simptome au loc simultan, conform organizațiilor citate.

Unii pacienți acuză de asemenea dureri de piept, congestie nazală, gât iritat sau chiar diaree. Unii pacienți sunt asimptomatici, cum au fost și sunt cazuri și în România (primul infectat, de exemplu).

8. Care sunt, de fapt, cauzele decesului de coronavirus?

În unele cazuri, virusul distruge micii ”săculeți” de oxigen din plămâni, restricționând transmiterea oxigenului în sânge si deprivând astfel organele majore de aer – inclusiv ficatul și creierul. Cazurile severe duc la inabilitatea de a comunica.

Într-un număr redus de cazuri severe, coronavirus duce la sindromul respirator acut (ARDS), pacientul necesitând ventilare artificială. Dacă însă prea mult din plămân este afectat și nu ajunge suficient oxigen la organe, moartea poate surveni.

9. Dacă o persoană este infectată cu coronavirus și se testează de gripă, va ieși pozitiv rezultatul?

Nu, prezența coronavirusului nu va transforma rezultatul testului de gripă într-unul pozitiv. Cu toate acestea, nu este exclus ca pacientul să aibă AMBELE boli. În acest caz, evident, rezultatul va fi pozitiv.

Și invers este valabil – prezența gripei nu va duce la un rezultat pozitiv pentru COVID-19.

10. Pot fi măștile reutilizate sau trebuie folosite o singură dată?

Cu cât porți mai mult timp o mască, indiferent de tipul ei, cu atât cresc șansele de a fi infectat. Chiar dacă, însă, folosești o mască de mai multe ori, tot este mai bine decât deloc.

11. Sunt antibioticele eficiente împotriva coronavirus?

NU. Antibioticele nu au niciun efect împotriva virusurilor, ci doar asupra infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci niciun tip de antibiotic nu va ajuta, transmite OMS.

12. Se poate lua COVID-19 de la animale?

Coronavirușii sunt o familie mare de viruși care se găsesc inclusiv la animale. Ocazional, oamenii se pot infecta de la acestea. De exemplu, SARS-CoV este asociată cu o specie de pisică și MERS-CoV se transmite de la dromaderi. În cazul COVID-19 NU au fost descoperite surse de la animale.

Pentru a te proteja, transmite OMS, evită totuși contactul cu animale vii din târguri de animale sau grădini zoologice; evită de asemenea consumarea de produse animale fără o gătire bună.

Vezi aici mai multe întrebări și răspunsuri de la Organizația Mondială a Sănătății.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri