Medicul militar Ionel Oprea, cel care coordonat echipa militară la conducerea Spitalului Județean Suceava, a declarat că a fost "incredibil de dificil" și nu a reușit să ofere procurorilor lămuriri, întrucât nu a găsit niciun fel de documente sau înscrisuri.

Zece zile au fost necesare pentru a stabili numărul angajaților infectați cu coronavirus. În plus, Oprea afirmă că disciplina în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor angajaților de la Spitalul Județean Suceava. În legătură cu raportarea întârziată a deceselor, Ionel Oprea povestește că o angajată i-a spus că nu le-a raportat "să nu se interpreteze", scrie Ziare.com.

”Nu am găsit date despre personalul bolnav. Va fi greu de stabilit care a fost realitatea”

"Au fost momente în care servicii întregi nu aveau niciun lucrător, pentru că erau bolnavi, sau plecați din serviciu, nu veneau. Am avut solicitare de lămuriri oficiale către Parchet și i-am informat și pe dânșii, și am căutat acolo să fundamentăm starea de lucruri, și nu am avut cum, pentru că nu am găsit documente, nu am găsit înscrisuri, nu am găsit pe nimeni care să spună, da, a fost atunci, îmi amintesc sau nu îmi amintesc. Cu toate că mi se pare incredibil. Nici date despre personalul care era îmbolnăvit, de exemplu, 20 sau 21, pe categorii, nu am găsit.

Citește și: Medicul Virgil Musta atrage atenția românilor că măsurile de 1 Mai trebuie respectate

Cu toate că l-am găsit în serviciu pe șeful Runos, acesta nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situație clară, dar nici nu a vrut, a refuzat și a plecat, și-a dat demisia. A trebuit să aducem de la Spitalul Militar Sibiu pe șeful de personal de acolo și în zece zile de abia am reușit să clarificăm cine, unde este, în ce situație se află. A fost incredibil de dificil", a spus secretarul de stat, precizând că va fi greu de stabilit pentru unele situații care a fost realitatea și ce s-a întâmplat acolo.

"Am mers la condica de decese la Morgă și nu corespundea cu numărul datelor din sistem. Atunci am constatat un număr 10 sau 11 foi de observație care nu fuseseră operate. Mi s-a spus că era vorba despre urgențe care din UPU au urcat direct în Terapie unde au și decedat în mai puțîn de o zi", a afirmat Ionel Oprea.

El a dat dispoziție scrisă că aceste lucruri să fie remediate și raportate, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

”Disciplina în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor de acolo”

"Cu toate că am dat dispoziție în scris, când am revenit și am verificat iarăși după 20, o parte din ele nu fuseseră introduse în sistem. Doamna de acolo a spus: 'Știți, m-am temut să le introduc să nu se interpreteze'. Ce să se interpreteze, doamnă? Sunt decese și trebuie introduse.

Citește și: Ministrul Sănătății: Există "un risc foarte mare" ca Botoșaniul să devină o a doua Suceava

Disciplină în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor de acolo. Deci niște lucruri elementare, o dispoziție în scris, luat de cunoștință și totuși spunea așa cu seninătate, am considerat că nu e cazul. Sau da, le facem. Păi de ce nu le-ați făcut? Cine ce interes are să ascundă niște decese?", a mai afirmat secretarul de stat.

El a mai explicat că cei de la Terapie Intensivă au omis să întocmească la timp unele documente medicale sau au crezut că este treaba celor de la Boli Infecțioase, dar aceștia nici nu știau de cazurile respective.

"Sunt multe lucruri pe care cu toate că am ceva experiență nu am fost în stare să le înțeleg cauzalitatea. Ce a generat și de ce. Foile de observație întotdeauna sunt înregistrate pe o secție, în baza prevederilor legale Terapia Intensivă nu poate internă pacienți și contracta serviciile. Din această cauza, pacienții aveau foile pe secția de Infectioae pentru că erau Covid.

Citește și: EXCLUSIV | Adriana Pistol, președinta Comisiei COVID-19: Nu putem aprecia un vârf al epidemiei, întrucât acesta depinde de respectarea criteriilor de distanțare socială

Dar colegii operează în Terapie pe fișe de terapie și pur și simplu fiind multe cazuri au omis să întocmească la timp documentele medicale sau au considerat că o să facă treaba asta cei de la Infecțioase, iar cei de la Infecțioase nici nu știau de caz, Am dat dispoziție în scris că fiecare să întocmească sau să transmită foaia eventual în scris încât documentele acestea să se întocmească la timp de către medicul care a preluat bolnavul indiferent pe ce secția ar fi", a mai spus Ionel Oprea.

Vineri, au fost anunțate șase noi decese ale unor pacienți din județul Suceava, persoane care au decedat la începutul lunii aprilie.

Sursa foto: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri