Numărul cazurilor active de persoane infectate cu virusul COVID-19 a încetat să urce, ultima săptămână marcând o evidentă stabilizare în România, prima de acest fel de la începutul crizei. De asemenea, au inceput să apară zile în care se înregistrează mai multe vindecări decât cazuri noi.

Potrivit calculelor wall-street.ro, dacă la 27 aprilie se înregistrau 7.552 de cazuri active, duminică, 3 mai, cifra rămăsese aproape identică: 7.514. Luni, 4 mai, cifra a scăzut din nou și a ajuns la 7.440 (vezi graficul 1).

Sursa date: calcule wall-street.ro, Grupul de Comunicare Strategică

Numărul de cazuri active (cazuri totale, minus vindecări) este unul dintre cei mai relevanți indicatori pentru a evalua evoluția crizei COVID-19, o scădere semnificativă a cifrei având rolul de a indica o îmbunătățire a situației în România.

Citiți și De ce numărul persoanelor vindecate de COVID19 crește foarte rapid în România.

Numărul total de cazuri, ajuns la 13.512 (4 mai 2012) este mai puțin relevant, din moment ce, în mod evident, acesta va continua să urce zi de zi o perioadă îndelungată de timp.

Numărul de cazuri noi apărute în fiecare zi este de asemenea urmărit îndeaproape de autorități pentru a evalua situația pe plan local. Acesta fluctuează însă foarte mult de la o zi la alta (vezi graficul 2), având în vedere că cifra este puternic influențată de numărul de teste efectuate, un număr mai mare de teste traducându-se, în general, într-un număr mai mare de noi cazuri.

De notat că luni au fost înregistrate mai multe vindecări (400) decât cazuri noi (349) în România, a treia data în ultima săptămână când acest lucru se întâmplă.

Încurajați de stabilizarea situației, dar și forțați de starea tot mai precară a economiei românești, guvernanții au anunțat luni că starea de urgență nu va fi prelungită, urmând ca noi măsuri de relaxare să fie anunțate în viitor.

O plafonare a numărului de cazuri noi și/sau a numărului de cazuri active este de dorit și ar arăta atingerea maximului crizei COVID-19, sau cel puțin atingerea maximului primului val de cazuri COVID-19. Un studiu al London Business School, încurajează guvernele să aplice politici în domeniul sănătății al căror scop să fie încetinirea curbei apariției cazurilor, astfel încât sistemul medical să poată face față valului de pacienți infectați (vezi mai jos graficul privind evoluția teoretică a cazurilor COVID-19).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri