Coronavirus | A trecut ce a fost mai rău? Cifrele arată stabilizarea situației în România

Numărul cazurilor active de persoane infectate cu virusul COVID-19 a încetat să urce, ultima săptămână marcând o evidentă stabilizare în România, prima de acest fel de la începutul crizei. De asemenea, au inceput să apară zile în care se înregistrează mai multe vindecări decât cazuri noi.

Potrivit calculelor wall-street.ro, dacă la 27 aprilie se înregistrau 7.552 de cazuri active, duminică, 3 mai, cifra rămăsese aproape identică: 7.514. Luni, 4 mai, cifra a scăzut din nou și a ajuns la 7.440 (vezi graficul 1).

Sursa date: calcule wall-street.ro, Grupul de Comunicare Strategică

Numărul de cazuri active (cazuri totale, minus vindecări) este unul dintre cei mai relevanți indicatori pentru a evalua evoluția crizei COVID-19, o scădere semnificativă a cifrei având rolul de a indica o îmbunătățire a situației în România.

Citiți și De ce numărul persoanelor vindecate de COVID19 crește foarte rapid în România.

Citeste si:
Jumătate de an de pandemie: Unde sunt angajați cei mai mulți români
Jumătate de an de pandemie:...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Numărul total de cazuri, ajuns la 13.512 (4 mai 2012) este mai puțin relevant, din moment ce, în mod evident, acesta va continua să urce zi de zi o perioadă îndelungată de timp.

Numărul de cazuri noi apărute în fiecare zi este de asemenea urmărit îndeaproape de autorități pentru a evalua situația pe plan local. Acesta fluctuează însă foarte mult de la o zi la alta (vezi graficul 2), având în vedere că cifra este puternic influențată de numărul de teste efectuate, un număr mai mare de teste traducându-se, în general, într-un număr mai mare de noi cazuri.

De notat că luni au fost înregistrate mai multe vindecări (400) decât cazuri noi (349) în România, a treia data în ultima săptămână când acest lucru se întâmplă.

Încurajați de stabilizarea situației, dar și forțați de starea tot mai precară a economiei românești, guvernanții au anunțat luni că starea de urgență nu va fi prelungită, urmând ca noi măsuri de relaxare să fie anunțate în viitor.

Citeste si:
Grecia: Copiii sub 10 ani nu au nevoie de test COVID la intrarea în...
Grecia: Copiii sub 10 ani nu...

O plafonare a numărului de cazuri noi și/sau a numărului de cazuri active este de dorit și ar arăta atingerea maximului crizei COVID-19, sau cel puțin atingerea maximului primului val de cazuri COVID-19. Un studiu al London Business School, încurajează guvernele să aplice politici în domeniul sănătății al căror scop să fie încetinirea curbei apariției cazurilor, astfel încât sistemul medical să poată face față valului de pacienți infectați (vezi mai jos graficul privind evoluția teoretică a cazurilor COVID-19).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri