Angajații fabricilor de medicamente din România nu au luat COVID-19, deși au lucrat non-stop. Ce avem de învățat de la ei

Există o industrie în România care nu a avut aproape nicio oră de pauză pe perioada stării de urgență: fabricile care produc medicamente. Asociația companiilor pharma din România face cinci recomandări pentru momentul în care, după 15 mai, tot mai multe firme își vor reîncepe activitatea. Cinci sfaturi pentru cei care se întorc la serviciu, de la cei care nu au plecat de la serviciu!

”5000 de angajați din fabricile de medicamente din România nu au avut pauză nici măcar o zi și nu au avut niciun fel de problemă de infectare. Asta pentru că în industria farmaceutică există o cultură responsabilă adânc înrădăcinată de Environment, Health, Safety (EHS – Mediu, Sănătate, Siguranță)”, a explicat Dragoș Damian, directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Informațiile de mai jos, venite din propria experiență, nu acoperă toate măsurile care se pot lua, dar sunt un prim pas în planificarea reluării activității pentru managerii organizațiilor medii și mari, mai ales cele care lucrează în clădiri de birouri, spații industriale și situri de producție

Dragoș Damian, președinte PRIMER

Cinci sfaturi pentru cei care se întorc la serviciu, de la cei care nu au plecat de la serviciu

1. Numiți un “epidemiolog de serviciu”, cineva din Resurse Umane, chiar Directorul RU

Citeste si:
Ce este “tripleta de aur”, care te poate proteja de infecția cu...
Stare de alertă |...

Să fie un coleg care să stăpânească minime cunoștințe medicale și despre COVID-19. El va fi responsabil pentru implementarea și controlul tuturor măsurilor de prevenție împotriva coronavirusului și pentru relația cu medicul organizației

Vezi și: Apar semnale pozitive pe piața muncii: 500 de joburi noi zilnic, pe platforma eJobs

2. Gadget-ul de măsurare a temperaturii este noul prieten al organizației

Un termometru-pistol este suficient, un scaner termic este ideal la organizații mari; cereți administratorilor clădirilor să instaleze unul.

“Epidemiologul de serviciu” va fi instruit cum să interpreteze rezultatele și asupra măsurilor pe care trebuie să le ia.

Citeste si:
Producători de medicamente: Nu vom avea vaccinuri eficiente...
Producători de medicamente:...

3. Creați o cultură de:

  • distanțare individuală
  • eticheta respiratorie
  • igienă a mâinilor

Distanțarea individuală de 1,5-2 metri este probabil mai eficientă decât masca și mănușile, pe care majoritatea angajaților oricum nu le folosesc corect. Regândiți pauza de fumat și pauza de masă

Citește și: Horia Szabo, hotelier: Trebuie să arătăm turiștilor români că știm să facem treabă ca afară

Producătorii de medicamente spun că, în mod normal, pentru că oamenii sunt îngrijorați și au oricum și alte probleme, e treaba firmelor să distribuie măști și mănuși, pe cheltuiala lor, tuturor angajaților.

Citeste si:
Sfaturi pentru antreprenori de la fondatorul primului unicorn romanesc
4 sfaturi pentru antreprenori...

Un alt punct important, recomandat chiar de la început de autoritățile sanitare și reluat acum de cei care au lucrat în spațiile închise este acela în care “epidemiologul de serviciu” trebuie să instruiască angajații să tușească și să strănute în pliul cotului.

“Când 100% dintre angajați o vor face, atunci aveți eticheta respiratorie dorită”, spune Dragoș Damian, din partea patronilor fabricilor de medicamente. “După un timp, colegii o vor face singuri”, spune asociația producătorilor pharma.

Citește și: Expert în virusologie, despre viața românilor după 15 mai. Ar trebui să ne facem planuri de vacanță?

“Nu uitați să cereți administratorilor clădirilor să instaleze dispensoare de săpun/dezinfectant și covorașe cu dezinfectant”. “Promovați a) b) și c) prin semnalizare în toate locurile cu putință”, mai spun ei.

4. Uniformă / echipament de servici, ideal de unică folosință. Dezinfecția totală a spațiilor o dată pe săptămână

Uniforma și dezinfecția integrală săptămânală sunt “două dintre cheile de boltă ale protecției individuale”, susțin producătorii de farmaceutice. Uniforma/echipamentul de serviciu nu este o glumă, chiar și în clădirile de birouri, evită transportul virusului de acasă la serviciu și invers.

Citește și: EXCLUSIV | Adriana Pistol, președinta Comisiei COVID-19: Nu putem aprecia un vârf al epidemiei, întrucât acesta depinde de respectarea criteriilor de distanțare socială

5. Refuzați ofertele pentru testare în colectivitate și stoc preventiv de medicamente.

“Prima, nerecomandată, a doua, de-a dreptul interzisă”, spun ei.

“Cereți sfatul unui specialist în funcție de situația din organizația voastră, înainte să cedați diverselor oferte”, conchide PRIMER.

Sursa foto: Pixabay
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri