7 Mai 2020

Peste 91% dintre copii şi adolescenți se simt stresaţi sau trec prin experienţe tulburătoare din cauza pandemiei



Pandemia de coronavirus i-a afectat din punct de vedere emoţional, într-o proporţie covârşitoare, pe copii şi adolescenţi: 91% dintre ei trec prin experienţe tulburătoare, conform unui studiu realizat de World Vision, care a inclus copii şi tineri din 13 ţări.

Printre sentimentele pe care copiii şi adolescenţii intervievaţi le-au simţit în perioada pandemiei de coronavirus sunt stresul emoţional, anxietatea, furia, îngrijorarea, incertitudinea.

Conform studiului, trei factori importanţi au avut un impact direct asupra stării emoţionale a copiilor:

  • închiderea şcolilor
  • distanţarea socială
  • sărăcia în creştere
71% dintre copii se simt izolaţi şi singuri din cauza închiderii şcolilor

Copiii și tinerii din toate țările participante au fost de acord că decizia de a închide temporar școlile este o măsură adecvată în contextul COVID-19. Cu toate acestea, au declarat că măsura a avut un impact negativ asupra procesului lor educaţional, dar şi a rutinei zilnice, iar acest lucru le-a crescut sentimentul de izolare şi disperare.

Citește și: OMS: Simptome rare de COVID-19, identificate de medicii din întreaga lume

În foarte multe dintre ţările parte din acest studiu, nici elevii, nici cadrele didactice nu au fost pregătite pentru trecerea la învăţământul online. Aceasta este o frustrare comună în rândul copiilor, mulţi dintre ei având dificultăți în a înţelege lecțiile online.

În plus, potrivit copiilor și tinerilor, elevii din comunitățile cele mai vulnerabile sunt discriminaţi în această perioadă.

Stres emoţional din cauza distanţării sociale pentru 75% dintre copii şi adolescenţi

Deşi respondenţii cred că măsurile de distanţare socială sunt importante pentru a-i proteja de coronavirus, 75% dintre ei au recunoscut că este dificil din punct de vedere emoţional să facă faţă restricţiilor.

Principalele consecinţe negative ale restricţiilor care îi afectează pe copii sunt singurătatea, lipsa colaborării, a lucrului în echipă, schimbări în alimentaţie sau în regimul de somn, acces limitat la internet în unele comunităţi.

Vezi și: Cum vor arăta serviciile medicale post-covid. Director general Medicover: Să lăsăm „competiția” pe mai târziu și să nu facem acțiuni hazardate

Sărăcia în creştere le cauzează anxietate copiilor

Sărăcia și accesul la apă curată sunt probleme dintotdeauna pentru multe dintre țările chestionate, iar COVID-19 a înrăutățit situația, lucru care a dus la creșterea anxietății în rândul copiilor.

Pe copii şi tineri îi îngrijorează în special riscul ca părinţii lor să rămână fără venituri. De asemenea, sunt îngrijorați de impactul economic pe care criza l-ar avea asupra celor mai vulnerabili și preocupați pentru numeroasele persoane din comunitățile lor care nu au economii și depind de banii câștigați zilnic.

În ciuda tuturor acestor temeri, copiii îşi doresc să contribuie la lupta împotriva răspândirii COVID-19. În cadrul interviurilor, toţi au declarat că este foarte important pentru ei să se implice în conştientizarea cu privire la importanţa măsurilor de protecţie împotriva răspândirii virusului.

Vezi și: Cum gestionezi anxietatea și teama în izolare?

"Din rezultatele acestui studiu reies cifre alarmante, dar foarte adevărate. Trebuie să recunoaștem că suntem copii, adolescenți ce iubesc să fie înconjurați de oamenii dragi, de colegi și de prieteni. Ne apasă gândul că anul acesta nu ne mai întoarcem la școală, că nu ne mai revedem, dar sperăm ca într-un final să revenim la zilele dinainte. Copiii nu sunt victime ale pandemiei, sunt cei care pot aduce schimbare în comunităţile din care fac parte, pioni importanţi în stoparea răspândirii virusului", a declarat Teodora Grîu, preşedinte al Consiliului Consultativ al Copiilor din cadrul World Vision România.



Citeste si