Camera Deputaţilor a modificat ordonanţa de urgenţă 40/2020 privind măsuri de întărire a capacităţii administrative a sistemului sanitar, pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, în contextul pandemiei.

S-au înregistrat 303 voturi pentru şi un vot împotrivă

Ordonanţa prevede ca, pe perioada situaţiei de urgenţă, Ministerul Sănătăţii să coordoneze organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupa funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi, scrie Agerpres.

Pe perioada situaţiei de urgenţă, prin derogare de la prevederile legale în vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate şi de către personal contractual, fără organizarea concursului, în mod direct, prin numirea de către ordonatorul de credite, mai prevede ordonanţa.

Deputaţii au introdus un amendament care prevede că "raporturile juridice încheiate în aceste condiţii încetează de drept la încetarea situaţiei de urgenţă, cu excepţia raporturilor juridice încheiate pentru posturile de execuţie vacante care încetează la finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor posturi şi a raporturilor juridice încheiate pentru posturile de execuţie suspendate pe perioada absenţei titularului postului care încetează la revenirea titularului de post".

Cititi si Peste 44.000 de persoane din sistemul sanitar primesc stimulentul de risc aferent lunii aprilie.

De asemenea, deputaţii au eliminat din prevederile ordonanţei posibilitatea ca personalul medical angajat fără concurs pe secţiile desemnate să asigure asistenţă medicală pacienţilor cu COVID-19 să beneficieze de transformarea contractelor pe durată determinată în contracte pe durată nedeterminată.

Rezidenţii aflaţi în ultimul an de pregătire care au finalizat stagiul de rezidenţiat pe perioada stării de urgenţă se reîncadrează cu salarizarea aferentă pe perioada determinată, în condiţiile legii, până la data de 31 octombrie 2020. Pentru rezidenţii aflaţi în ultimul an de pregătire care urmează să finalizeze stagiul de rezidenţiat pe perioada stării de urgenţă, contractele individuale de muncă pe perioada determinată, cu salarizarea aferentă, se prelungesc, în condiţiile legii, până la data de 31 octombrie 2020, prevede ordonanţa.

Deputaţii au introdus un text nou, potrivit căruia să beneficieze de aceste dispoziţii şi rezidenţii care au finalizat rezidenţiatul înainte de instituirea stării de urgenţă, în anul 2020.

"Beneficiază de aceste prevederi şi rezidenţii care au finalizat stagiul de rezidenţiat în 2020 până la decretarea stării de urgenţă, precum şi rezidenţii care finalizează stagiul de rezidenţiat după încetarea stării de urgenţă, până la data de 31 octombrie 2020", prevede textul adoptat.

La dezbateri, deputatul PSD Florin Buicu a criticat guvernarea PNL, susţinând că liberalii dau "ordonanţe de urgenţă pe genunchi". "Guvernul PNL uită de rezidenţii care aveau rezidenţă în martie. Tot prin această OUG, Guvernul dă drumul la angajări, amestecă posturile vacante cu posturile temporar vacante. Am modificat dorinţa arzătoare a PNL de a schimba oamenii", a spus Buicu.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a avut un schimb de replici cu liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

"Sunt numiri politice făcute de PNL la Deva sau Piatra Neamţ, unde au pus în timpul pandemiei, macabru, un manager şef de pompe funebre. Ce poate fi mai mizerabil, mai malefic decât să vorbeşti de depolitizarea sistemului sanitar şi tu să faci aşa ceva? Golănie mai mare decât face PNL în această perioadă, şi nu credeam că voi spune asta în viaţa mea, nu am vazut nici la PSD. Să profiţi de pandemie să pui manageri ca, la înţelegeri cu Unifarm, să furi din banii publici sume colosale şi spoi să le speli în chip interlop şi să livrezi în Moldova tone de materiale de proastă calitate din China...", a afirmat deputatul USR.

În replică, Florin Roman a spus că speră ca Ungureanu să devină client al DNA.

"Sper să devină şi el client al DNA pentru că şi oamenii noi cu năravuri vechi trebuie să dea socoteală şi să ştie că, atunci când te duci la ministru să faci trafic de influenţă să numeşti oameni în Consiliul de Administraţie la Spitalul Cluj sau aştepţi miniştri să iasă de la ora Guvernului să faci trafic de influenţă pe transplant, nu-mi vorbiţi mie de golănie. (...) Trebuie ca miniştrii să fie chemaţi şi întrebaţi cine face trafic de influenţă pe lângă ei", a adăugat Roman.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-a atras atenţia lui Roman că, dacă deţine informaţii concrete, să le depună la dispoziţia autorităţilor.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri