Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”

Alexandru Rafila a explicat termenul de „persoană asimptomatică”. Medicul spune că există două categorii de persoane care sunt asimptomatice - cei diagnosticați întâmplător și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp.

Alexandru Rafila a explicat și ce se întâmplă cu fiecare categorie și cum vor reveni aceste persoane în familie și, implicit, în societate.

”Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul”, a spus Rafila, potrivit Digi24.ro.

Ce facem cu aceste persoane?

Există o opinie care este fundamentată de niște studii științifice, pentru că opiniile care sunt doar asumate fără să existe în spate o fundamentare bazată pe evidențe nu cred că trebuie să le discutăm. Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență care la unii este mai lungă.

Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine.

Citeste si:
Ce spune Alexandru Rafila, despre creșterea ratei de infectare
S-ar putea ca românii să nu...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Vești bune: Europa are un tratament pentru Covid
Setari Cookie-uri