Arafat: Avem creștere continuă, s-au intensificat campaniile care spun că virusul nu există. Avem nevoie de o lege să putem lua măsuri

Raed Arafat spune că se constată în România o creștere continuă a numărului de infectări, creștere prin transmitere comunitară, care va continua dacă nu se respectă regulile și în absența unei legislații clare privind carantina din punct de vedere medical, scrie Digi24.

"Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economici a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă.

Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe.

Vezi AICI Bilanțul coronavirus 8 iulie: record de cazuri noi

Din discuțiile avute cu colegii care urmăresc situația reiese că la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios.

Citeste si:
Un bolnav asimptomatic a murit la câteva ore după ce a refuzat...
Galați: Un bolnav...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ținut cu excepția ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului - portul măștilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviți anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele.

Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosesc ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile.

Vezi și: După decizia CCR, sute de bolnavi de Covid-19 au plecat din spitale și mii de români au ieșit din carantină

Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni. Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni.

Citeste si:
Idei profitabile în timpul pandemiei. Cum să te adaptezi ca...
Idei profitabile în timpul...

Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării.

Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor", a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Raed Arafat: Nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui

El a explicat că dacă o zonă devine un focar, iar specialiștii consideră că e necesar să fie carantinată, măsura poate fi luată. "Dar și aici e nevoie de o legislație foarte clară.

Avem nevoie de o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puține, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin ușor contestabile.

Citeste si:
FOTO Vacanță în familie: Câteva activități pentru copii în Harghita
FOTO Vacanță în familie:...

Vezi aici: DOCUMENT Noile definiții ale carantinei și izolării. Cum arată proiectul de lege adoptat de Guvern

E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea.

Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui. Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează.

Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu.", a adăugat Arafat.

Vezi și: Tătaru: Pacienții cu COVID-19 care s-au externat la cerere pot umbla liberi. Nu avem pârghii pentru a controla situația


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri