Inginerii și cercetătorii de la MIT și Brigham & Women’s Hospital au creat un nou tip de mască sanitară, ieftină și reutilizabilă, despre care spun că este la fel de eficientă ca modelul N95, atât de căutat printre cadrele medicale din întreaga lume. Denumită iMASC, masca este realizată din silicon transparent, acoperă nasul și gura și are două compartimente pentru filtre de unică folosință, informează CNBC.

În cadrul testelor, prototipul s-a dovedit la fel de eficient în filtrarea particulelor precum o mască N95.

În timp ce măștile N95 sunt realizate integral dintr-un material special care filtrează particulele aeriene și fluidele care ar putea conține virusul Covid-19, noua mască creată de MIT este fabricată din silicon, cu două mici discuri realizate din material N95, de unică folosință, care servesc ca filtre.

Asta înseamnă că măștile în sine pot fi sterilizate și reutilizate rapid și ușor și, cu toate că filtrele mici trebuie aruncate, fiecare mască necesită mult mai puțin material N95.

Vezi și: Cele mai bune și cele mai proaste măști sanitare, clasate după nivelul lor de protecție. Ce trebuie să știi despre măștile pe care le poți cumpăra din comerț?

Retail jobs

Totodată, noul sistem iMASC poate fi sterilizat prin mai multe metode, fără a-i scădea eficacitatea, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în British Medical Journal Open.

FOTO: MIT

e exemplu, cercetătorii au sterilizat masca cu ajutorul unui sterilizator cu abur, al unui cuptor sau folosind spirt. În același timp, măștile N95 se sterilizează cu soluții speciale, iar procesul poate dura câteva zile. De asemenea, este permisă reutilizarea de maximum 20 de ori.

Citeste si:
De ce nu mai au voie elevii cu măști textile la școală. Ce spune...
De ce nu mai au voie elevii...

Această nouă mască poate fi, de asemenea, mai prietenoasă cu mediul, pentru că folosește mai puțin material de unică folosință și se produc astfel mult mai puține deșeuri, a declarat Adam Wentworth, inginer de la Brigham & Women’s Hospital.

FOTO: MIT

Până în acest moment, în urma testelor făcute pe iMASC, acestea s-au dovedit eficiente și confortabile.

Citeste si:
Cum demontează Raluca Turcan mitul conform căruia ”la stat nu se...
Cum demontează Raluca Turcan...

Un grup de 24 de lucrători din domeniul sănătății (inclusiv asistenți medicali, medici și tehnicieni) au purtat noile măști și au întreprins acțiuni care implicau respirația, vorbirea, mișcarea capului și a corpului. Participanții au declarat că masca se potrivește și au putut respira cu ușurință.

Te poate interesa și: S-a dublat cererea de aparate dentare, ca urmare a purtării măștii. Oamenii nu își mai fac griji în privința aspectului lor

Cel mai important, masca a filtrat cu succes o soluție de zahăr, care a fost utilizată pentru a imita particulele din aer.

Echipa intenționează să primească aprobarea FDA-ului și a Institutului Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă. Odată finalizate, măștile ar putea costa 15 dolari.

Sursa foto: Pexels
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri