Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, arată erorile fundamentale ale strategiei actuale anti-Covid. Aceste este de părere că testarea extinsă gratuită a contacților și a celor expuși, chiar asimptomatici, printr-un program național este sigura opțiune sănătoasă, dublată de izolare, pentru de prevenție și întreruperea transmiterii noului coronavirus.

“Nu testăm, suntem condamnați. Strategia actuală este eșuată. O dovedesc noile recorduri de infectări cu coronavirus. (…). O testare extinsă gratuită (așa cum tot propun dar nimeni nu aude, așa cum fac toate țările ce au succes în controlul pandemiei) dublată de izolare (voluntară! la domiciliu) și anchete epidemiologice prompte ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Printre motivele exprimate pentru care medicul Tudor Ciuhodaru susține introducerea unui Program Național de Testare Extinsă Gratuită se numără acela că cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.

Vezi și: Coronavirus | Bilanț 13 august: Încă o zi cu RECORD ABSOLUT de cazuri noi și de decese

De asemenea, medicul atrage atenția că toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple, respectiv testarea și izolarea.

În prezent “testăm puțin și prost”

Medicul susține că în prezent “testăm puțin și prost”, iar valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi, respectiv minimum 20.000 de persoane.

“Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația general”, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.

Medicul Ciuhodaru a adăugat că la noi testele sunt extrem de scumpe și extrem de greu de accesat.

De asemenea, acesta arată că sunt două măsuri clare și urgente care trebuie luate pentru întreruperea transmiterii coronavirusului. Identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste.

„Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS”, a conchis medicul.

Reamintim că până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.547 pacienți au fost declarați vindecați și 7.253 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri