Încă de dinainte de alegeri pare că evoluția pandemică din România s-a liniștit. Numărul de cazuri zilnice nu mai depășește pragul de 9.000 iar numărul pacienților internați scade și el. Cu toate acestea, presiunea pusă pe secțiile de ATI nu se diminuează, iar medicii sunt din ce în ce mai obosiți. Să fie aceasta dovada obținerii unui echilibru în ceea ce privește coronavirusul în România sau e doar liniștea de dinaintea furtunii?

Dacă analizăm din punct de vedere național, asistăm la un echilibru, însă unul foarte fragil, numărul de noi cazuri fiind păcălit de numărul de teste efectuat.

”Numărul de teste variază foarte mult. Iar atenția noastră ar trebui să cadă asupra zonelor roșii, unde există constant un număr de infectări, cel mai bun exemplu fiind Capitala”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, pentru wall-street.ro.

Medicul descrie situația ca fiind caracterizată de o constanță, fără schimbări semnificative.

”Nu cred că luna decembrie va mai aduce mari noutăți în România. În prezent, deși avem puține cazuri zilnic, avem mulți pacienți în secțiile de Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că presiunea pe sistemul medical este foarte ridicată. Inclusiv la „Matei Balș” situația rămâne neschimbată, deoarece avem puține locuri în ATI, locuri care se ocupă extrem de repede. În plus, suntem nevoiți să lăsăm pacienții să aștepte în camerele de gardă până la găsirea unui loc liber în spital”, explică dr. Marinescu.

Carantină sau testare

În mod evident, variațiile numărului de teste efectuate împiedică o ilustrare clară a situației pandemice. Deși medicii sunt singuri că sunt mult mai multe cazuri decât cele anunțate zilnic, dr. Marinescu este unul dintre cei care susțin că lockdown-ul nu este o soluție durabilă.

”Carantina nu este o soluție de lungă durată, eu pledez pentru testarea masivă, mai ales în zonele roșii. Doar în acest mod putem ajunge la un control asupra răspândirii virusului”, a motivat acesta.

De ce trebuie schimbată definiția de caz

Cele mai importante două motive pentru care numărul testărilor a scăzut dramatic sunt lipsa solicitărilor pentru testele la cerere, deoarece puțini români mai părăsesc țara, dar și definiția de caz învechită.

Potrivit celor transmise de dr. Marinescu, definiția de caz ar trebui să cuprindă testarea tuturor contacților direcți, chiar dacă sunt asimptomatici.

”E necesar ca definiția de caz să fie modificată. Aceasta ar trebui să conțină testarea tuturor pacienților cu simptome, chiar dacă sunt ușoare și testarea contacților direcți, chiar dacă sunt asimptomatici. În mod cert, nu ne permitem o testare PCR extinsă, însă ne-am putea folosi de testele rapide, antigenice, unele fiind chiar de bună calitate”, a explicat dr. Marinescu.

În altă ordine de idei, medicul infecționist nu pune scăderea testărilor pe seama schimbărilor și instabillității politice din România sau, cel puțin, spune acesta, nu vede o legătură directă între cele două.

În plus, chiar dacă state din Occident au adoptat măsuri foarte restrictive, dr. Marinescu susține că nu e neapărat modelul pe care România trebuie să îl preia.

”Occidentul a trecut printr-o experiență foarte neplăcută la debutul pandemiei, în primăvară. Motiv pentru care, în prezent, decidenții au adoptat o serie de măsuri care să împidice ajungerea în aceeași situație. Cel mai probabil, la noi ar trebui impuse restricții asemănătoare local, în zonele roșii, a adăugat dr. Marinescu.

Nu în ultimul rând, medicul speră ca românii să rămână acasă de sărbători și să nu exagereze cu reuniunile de familie, astfel încât derapajele de după sărbători să nu fie unele pe care să nu le putem gestiona.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri