Dezbaterile pe marginea deschiderii anului școlar s-au încins în ultima perioadă, cu atât mai mult cu cât atât profesorii, cât și părinții vor să aibă niște răspunsuri clare din partea autorităților. Pe de o parte, profesorii vor ca orarul pentru noul an să fie finalizat până la 14 septembrie, iar pe de altă parte, părinții au nevoie să știe în ce condiții își vor lăsa copii în unitățile de învățământ. În acest sens, dr. Irina Costache, medic primar pediatru, ne-a dat câteva sfaturi simple, de care părinții trebuie să țină cont.

”Noile reguli sunt, de fapt, vechile reguli”, spune dr. Costache, care amintește de câteva norme pe care autoritățile le-au introdus încă de la începutul pandemiei, cum ar fi:

  • părinții trebuie să evite întâlnirile în interior cu copiii, întâlnirile dintre părinți să aibă loc în exterior,
  • părinții trebuie să evite să își ducă copiii în locuri aglomerate,
  • părinții ar trebui să evite, pe cât de mult pot, să își ducă copiii în locurile de joacă.

”Copiii se joacă în aceste spații special amenajate și nu prea interacționează. Sunt atrași de alte elemente. Însă adulții sunt cei care interacționează foarte mult în aceste spații de joacă, uitând de distanțare socială sau de mască de protecție, deoarece se află în aer liber”, a declarat medicul pediatru, pentru wall-street.ro.

Anul școlar trebuie să înceapă, copiii au nevoie de educație.

Medicul pediatru este de părere că este foarte puțin probabil ca contextul epidemiologic în care ne aflăm să se echilibreze de la sine. Prin urmare, dr. Costache susține că cele mai importante reguli pentru începerea în siguranță a noului an școlar țin de purtatul măștii de protecție și de menținerea distanțării sociale.

”Anul școlar trebuie să înceapă, copiii au nevoie de educație. Iar regulile pentru deschiderea noului an școlar nu ar trebui să ne sperie: adulții din jurul copiilor ar trebui să poarte mască de protecție, iar copiii de peste 7 ani pot înțelege că trebuie să poarte masca de protecție. Prin urmare, mai puține îmbrățișări, mai puține pupături și mai puțin timp acordat așteptatului acesta pentru trecerea timpului în găsirea unui vaccin. Este timpul să fim realiști, virusul există și avem niște metode ușoare prin care putem să ne protejăm pe noi, dar și pe copiii noștri”, a explicat dr. Irina Costache.

Triajul epidemiologic trebuie luat în serios

În afară de purtatul măștii de protecție și de menținerea distanțării fizice, mai este un element de care părinții, în acest caz, trebuie să țină cont și pe care trebuie să îl ia în considerare. Este vorba despre triajul epidemiologic, la care mulți dintre noi sunt tentați să mintă.

”Nu trebuie ca părinții să mintă în traijul epidemiologic. Dacă există simptom, acesta trebuie bifat pe acea foaie. O bifă poate împiedica crearea unui focar. Părinții nu trebuie să mintă în completarea acelui chestionar”, a spus dr. Irina Costache.

Nivelul de cunoaștere este pus sub preș.

Medicul pediatru face apel la părinți să nu se lase păcăliți de ideea conform căreia copiii nu fac forme severe.

Ideea potrivit căreia copiii nu fac forme severe este interpretată greșit. Părinții se culcă pe o ureche și omit să fie atenți la simptomele copiilor. Dacă au secreții nazale și tușesc, dar nu fac febră, nu înseamnă că nu pot fi infectați. Orice simptom trebuie să ne dea de gândit. Însă, din păcate, în România, în cele mai multe din cazuri, nivelul de cunoaștere este pus sub preș”, a mai spus dr. Irina Costache.

Cât despre analizele specifice intrării în colectivitate, exudatul nazal, cel faringian, împreună cu proba de examen coproparazitologic, dr. Irina Costache declară că acestea se cer doar în anumite cazuri, la școlile sau grădinițele private. În plus, acestea nu ajută, sunt inutile, cu atât mai mult cu cât un copil este sănătos.

România se apropie vehement de 75.000 de cazuri, iar în acest context, Ministerul Sănătății a emis câteva reguli, potrivit cărora școlile ar trebui să funcționeze, după cum urmează:

  • Igienă riguroasă a mâinilor;
  • Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;
  • Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;
  • Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;
  • Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;
  • În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;
  • Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;
  • Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;
  • Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice”, se arată în preambulul actului pus în dezbatere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri