Cel mai mare număr de cazuri noi înregistrat până acum în România a fost de 10.269, raportat pe data 18 noiembrie. Autoritățile se bucură deja în ceea ce privește o zonă de platou, însă medicii continuă să fie sceptici, ”ne bucurăm înainte de vreme”.

„Ne bucurăm înainte de vreme. Nu suntem încă pe un platou. Numărul de teste a fost cu mult mai mic”, a avertizat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, pentru wall-street.ro.

Medicul infecționist mai spune și că pozitivarea testelor de COVID este indicatorul primordial în ceea ce privește analiza situației epidemiologice, indicator care, în România, încă nu dă semne de diminuare.

”Nu putem vedea o îmbunătățire generală. Avem nevoie de un interval de timp mai mare pentru a avea un platou susținut”, a adăugat acesta.

În plus, dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) este de părere că perioada de după 25 noiembrie va fi una foarte dificilă pentru secțiile de Terapie Intensivă, când ne confrunta cu creșterile înregistrate în ultimele trei săptămâni.

”Datele de astăzi (20 noiembrie n.r.) ne arată ca avem motive pentru un optimism moderat, vedem că nu a crescut numărul de cazuri față de zilele anterioare și cred că se confirmă ceea ce spun de câteva zile încoace că în ceea ce privește numărul de cazuri noi ne situăm pe un platou”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru moment, asistăm la efectele restricțiilor impuse cu o lună în urmă.

”Chiar dacă ne-am afla pe un platou, nu este ceea ce ne dorim. Numărul este prea mare. În aceste condiții, e imposibil să considerăm că rămânem într-o zonă sigur pentru secțiile de ATI”, a explicat dr. Țincu.

Cât despre numărul de paturi de ATI în plus, pe care autoritățile l-a promis, dr. Țincu precizează faptul că deși nu e suficient, e un plus. Însă, dincolo de numărul de paturi, problema importantă începe să devină personalul medical.

”Este necesar un efort colectiv. Va trebui să distribuim personalul medical pe care îl avem în prezent și la numărul de paturi pe care îl vom obține în plus”, a mai spus dr. Țincu.

România a sărit de 400.000 de cazuri, în ultimele 24 de ore, fiind raportate 9.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintr-un număr de 36.453 de teste. La ATI, în prezent, se află 1.139 de pacienți internați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri