În urma unei ședințe de urgență, organizată la Ministerul Sănătății, premierul Ludovic Orban a declarat că incidentul de la Piatra-Neamț este lamentabil, însă nu toate secțiile de Terapie Intensivă trebuie judecate în funcție de această întâmplare.

Premierul Ludovic Orban a precizat că ședința a avut două mari direcții, pe de o parte, activitatea DSP-urilor și verificarea conformității cu reglementările privind funcționarea secțiilor ATI. Pe de altă parte, ședința a avut în vedere situația sanitară pe fiecare județ, mai exact numărul de paturi din secțiile de Terapie Intensivă, personalul necesar, dar și posibilitățile de recrutare în regiune.

”Nu trebuie judecate toate secțiile ATI în funcție de incidentul de la Piatra-Neamț. Este o întâmplare nefericită, însă spitalele din România oferă siguranță pacienților săi”, a precizat Ludovic Orban.

În ceea ce privește funcționare secțiilor de ATI, premierul a menționat că, în urma controalelor din această săptămână, va fi elaborat un plan de conformare a tuturor secțiilor de Terapie Intensivă.

”Vom încerca decontarea tuturor cheltuielilor de modernizare prin fonduri europene nerambursabile”, a mai spus Orban.

Număr de paturi ATI în plus

Ludovic Orban, împreună cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, au analizat situația sanitară pe fiecare județ, urmând ca la finalul acestei săptămâni să existe alte 200 de paturi de ATI disponibile pentru pacienții infectați cu COVID-19.

Premierul a adăugat că inclusiv dotările secțiilor de ATI vor fi trecute pe lista decontărilor prin fonduri europene nerambursabile (ventilatoare, injectomate, dotări cu oxigen). Ludovic Orban a insistat asupra faptului că trebuie respectată cu strictețe procedura internării pacienților în ATI.

”Vor ajunge pe secție doar pacienții care se află în stare foarte gravă. Toți ceilalți pot merge și în secțiile organizate intermediar”, a mai spus premierul.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă seara la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, unde era tratați pacienți cu coronavirus.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri