Belgia va începe la 5 ianuarie campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunţat premierul belgian Alexander De Croo, care a precizat că detaliile strategiei urmează să fie agreate la diferite niveluri, după o aprobare a vaccinurilor, relatează cotidianele La Libre Belgique şi La Derniere Heure.

''Există o propunere a strategiei (de vaccinare) care va fi analizată între diferitele autorităţi'' din ţară, a explicat De Croo, în cursul unei vizite la unităţi speciale ale poliţiei federale belgiene.

''Când vaccinurile vor fi gata, ţara noastră va fi pregătită. Vom avea aşadar acorduri clare cu privire la cine va fi vaccinat în prima fază şi la maniera în care se va desfăşura (vaccinarea). La 5 ianuarie noi vom fi pregătiţi, la fel ca alte ţări. Pentru a vaccina cât mai rapid posibil cât mai mulţi belgieni'', a adăugat şeful executivului federal al Belgiei.

Prima fază a campaniei de vaccinare va viza doar ''un grup extrem de restrâns de persoane, cu siguranţă personalul medical din spitale'', a declarat şeful executivului regiunii Valonia, Elio Di Rupo, într-o şedinţă a parlamentului regional.

În opinia sa, vaccinarea întregii populaţii va lua ''enorm de mult timp pur şi simplu din motive de disponibilitate fizică''. ''Va trebui să avem răbdare'', a avertizat el.

Numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 în Belgia a scăzut miercuri sub 4.000, ajungând la 3.707 faţă de 4.027 în ajun. În secţiile de terapie intensivă din spitalele belgiene se află 854 de pacienţi cu COVID-19.

Numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 continuă să scadă, în perioada 22-28 noiembrie media zilnică fiind de 2.305, în scădere cu 29% faţă de perioada 15-21 noiembrie. În ultimele 24 de ore, în Belgia au murit 141 de persoane din cauza COVID-19, numărul total al deceselor cauzate de această boală ajungând la 16.786.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în Polonia

Polonia speră ca în februarie să înceapă vaccinarea populaţiei împotriva COVID-19, a anunţat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, potrivit agenţiei DPA.

Ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, Polonia a comandat până în prezent 45 de milioane de doze de vaccin. Acesta va fi administrat în două doze de persoană, iar vaccinarea va fi voluntară şi gratuită. Prioritate la vaccinare vor avea lucrătorii din sectorul medical, persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi personalul din sectoarele de siguranţă naţională.

Vaccinările vor fi efectuate în cabinetele medicilor generalişti, în spitalele de suport COVID-19 şi vor exista de asemenea unităţi mobile de vaccinare.

O campanie de informare va fi lansată luna aceasta pentru a încuraja populaţia să se vaccineze.

Costul total al programului de vaccinare este estimat de guvernul polonez între 5 şi 10 miliarde de zloţi (1,35 miliarde - 2,7 miliarde de dolari).

Polonia a depăşit miercuri pragul de un milion de cazuri confirmate de COVID-19, pentru ultimele 24 de ore fiind raportate 13.800 de noi cazuri şi peste 600 de decese, numărul total al deceselor asociate COVID-19 de la începutul pandemiei depăşind 18.200.

Când incepe vaccinarea anti-COVID-19 în Rusia

Preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat autorităţilor ruse, pe 2 noiembrie, să înceapă săptămâna viitoare vaccinarea voluntară în masă împotriva COVID-19, transmit Reuters şi EFE.

Şeful statului rus a anunţat că în termen de câteva zile, în Rusia vor fi produse 2 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. Săptămâna trecută, Rusia a declarat că vaccinul său Sputnik V are o eficienţă de 92% în a proteja oamenii de COVID-19, conform rezultatelor preliminare, conform Agerpres.ro.

Vicepremierul rus Tatiana Golikova a precizat că vaccinarea pe scară largă în Rusia ar putea începe în decembrie.

Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 a încetinit după 27 noiembrie, miercuri fiind raportate 25.345 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore. De la începutul celui de-al doilea val al epidemiei, Rusia nu a reintrodus carantina la nivel naţional, preferând să impună restricţii punctuale în diverse regiuni.

Cu 2.347.401 de cazuri de COVID-19, Rusia se plasează pe poziţia a patra în lume, după SUA, India şi Brazilia. De la începutul pandemiei, în Rusia au fost consemnate 41.053 decese legate de COVID-19.

''Prioritatea absolută sunt ruşii'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pe de altă parte, autorităţile din Sankt Petersburg au dispus închiderea barurilor şi a restaurantelor în perioada 30 decembrie - 3 ianuarie, pentru a limita răspândirea COVID-19. Metropola rusă a raportat miercuri 3.684 de noi cazuri.

Muzeele, teatrele şi sălile de concerte vor fi închise publicului între 30 decembrie şi 10 ianuarie.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că vaccinarea întregii populaţii împotriva virusului SARS-CoV-2 va începe, cel mai devreme, în primăvara anului 2021, primii care vor fi vaccinaţi fiind lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc.

"România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat. Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale”, a precizat Horațiu Moldovan, conform Agerpres.ro.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătății are o strategie de vaccinare în România și există etape prevăzute, precum și o rețea de stocare și distribuție. Este cunosctu faptul că noul vaccin care va fi aplicat pentru SARS-CoV-2 necesită condiții speciale de transport și depozitare.

Potrivit secretarului de stat, situaţia epidemiologică de la nivelul UE "se degradează de la zi la zi, populaţia fiind expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2, iar România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile trebuie să se adapteze permanent la noi şi noi măsuri de gestionare a acestei situaţii aproape de catastrofă".

Horaţiu Moldovan a explicat că la nivelul Ministerului Sănătăţii bătălia cu virusul se desfăşoară pe două fronturi: zona de prevenţie şi îngrijirea bolnavilor în secţiile spitaliceşti de boli infecţioase.

Sursa foto: OrelPhoto / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri