Un nou test rapid va fi disponibil în România

Abbott a anunțat că a primit marcajul CE pentru două noi utilizări ale Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device pentru detectarea virusului SARS-CoV-2: testare asimptomatică și auto-tamponare.

Eticheta Panbio COVID-19 Ag a fost actualizată cu date clinice privind persoanele asimptomatice, care permit testarea în masă (screening în masă) a persoanelor care nu prezintă în momentul respectiv simptome ale bolii. Potrivit unui studiu recent publicat în JAMA, cel puțin 50% din infecțiile cu COVID-19 se estimează că provin din expunerea la persoane asimptomatice.

Cealaltă actualizare a etichetei permite auto-recoltarea probelor nazale sub supravegherea unui lucrător medical. Auto-tamponarea cu un tampon nazal ușor de utilizat de către pacient îmbunătățește confortul pacientului și reduce riscul de expunere accidentală la virus pentru lucrătorii din domeniul sănătății, deoarece aceștia pot menține distanța în timpul procedurii de testare.

Testarea rapidă continuă să fie unul dintre instrumentele noastre cele mai importante pentru combaterea acestei pandemii, iar capacitatea de a efectua screening în masă ne permite să extindem testele și să ajungem la mai mulți oameni, în mai multe locuri.

Robert B. Ford, președinte și director executiv, Abbott

Citeste si:
Min.Tineretului: Vrem să trecem de la teste PCR la teste antigen...
Ministrul Tineretului: Vrem...

Din luna august a anului trecut, Abbott a livrat 200 de milioane de teste rapide de antigen Panbio către 120 de țări din Europa, Americi, Asia și Africa. Profesioniștii din domeniul sănătății la nivel global au constatat utilitatea clinică a testului în detectarea infecțiilor cu COVID-19. În coordonare cu Fondul Global, Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Bill & Melinda Gates, Abbott continuă să pună teste antigene rapide Panbio la dispoziția țărilor cu venituri mici și medii.

Testarea pe scară largă facilitează reîntoarcerea la muncă

Numărul mare de cazuri de COVID-19 și teama de răspândire a bolii au dus la o recesiune economică globală, la absenteismul sporit de la locul de muncă și la incapacitatea angajatorilor de a-și readuce angajații la birou. Drept urmare, angajatorii și guvernele din întreaga lume caută modalități de a asigura continuitatea afacerii și de a-și reporni economiile.

Screeningul frecvent și rapid al angajaților, utilizând teste antigenice rapide, împreună cu măsuri preventive precum purtarea măștii, distanțarea socială, spălarea mâinilor, dezinfectarea unităților și orice alte acțiuni solicitate de autorități – pot sprijini o reîntoarcere mai sigură la muncă prin identificarea și izolarea rapidă a persoanelor infectate și contagioase. Angajaților care obțin rezultate negative li se poate permite accesul în unități și își pot relua activitatea.

În plus, diverse companii aeriene și companii navale de croazieră impun ca pasagerii să prezinte rezultate negative ale testelor înainte de îmbarcare. Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) au solicitat public o abordare sistematică a testării care este rapidă, precisă, accesibilă, ușor de utilizat, scalabilă și susținută de autoritățile de sănătate publică. Screeningul în masă poate ajuta la restabilirea libertății de mișcare dincolo de granițe și le va permite oamenilor să călătorească în siguranță și cu încredere.

Citeste si:
Cum arată piața de M&A din România, în primul trimestru al anului
Piața de M&A din România în...

Cum funcționează testul antigen

Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device este un test cu flux lateral pentru detectarea rapidă și calitativă a virusului SARS-CoV-2. Un tampon nazal sau nazofaringian este utilizat pentru recoltarea probelor de la persoane. Rezultatele testelor sunt livrate în doar 15 minute, fără instrumentar.

Rezultatele negative trebuie combinate cu observații clinice, istoricul pacientului și informații epidemiologice. Rezultatele negative nu exclud infecția cu COVID-19 și nu pot fi utilizate ca bază unică pentru tratament sau alte decizii de gestionare.

Performanța clinică a Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device a fost stabilită prin testarea a 483 de persoane asimptomatice pentru antigenul SARS-CoV-2 și compararea rezultatelor cu o metodă de referință PCR.

Rezultate pozitive (n=50) au fost stratificate după numărul de praguri de ciclu (Ct) pentru a înțelege corelația dintre performanța produsului și cantitatea de virus prezentă în proba clinică. O valoare Ct mai mică corespunde unei concentrații mai mari de virus.

Citeste si:
Testele rapide COVID-19 nu pot identifica virusul în primele zile...
STUDIU: Testele rapide...

Specificitatea testului pe 433 de probe negative a fost de 100,0%, ceea ce înseamnă că nu au fost identificate rezultate fals-pozitive. Rezultatele pentru sensibilitate au fost:

  • 93,8 % în 32 de probe cu valori Ct mai mici decât sau egale cu 30,
  • 80,0 % în 40 de probe cu valori Ct mai mici decât sau egale cu 33,
  • 66,0 % din toate cele 50 de probe pozitive (la toate valorile Ct).
Sursa foto: Abbott
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri