O echipă de cercetători care încearcă să afle când și cum s-a răspândit noul coronavirus în China, sunt de părere că primul om a fost infectat cel mai devreme în octombrie 2019. Calculele lor arată faptul că șansele ca virusul să declanșeze o pandemie erau destul de mici.

Doar ghinionul și o serie de condiții în care se desfășoară comerțul din piața aflată în orașul Wuhan, locul de unde se presupune că a pornit virusul, i-au dat acestuia puterea necesară pentru a se răspândi la nivel global, precizează cercetătorii în revista Science.

”A fost furtuna perfectă, acum știm că a avut nevoie de a exploata una sau două vulnerabilități pentru a ajunge la un grad ridicat de răspândire”, precizează Michael Worobey, un profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona care a participat la studiu, pentru CNN.

Acesta este de părere că dacă firul evenimentelor ar fi fost puțin mai diferit, respectiv prima persoană care a contactat virusul nu s-ar fi deplasat în piața din Wuhan în acea zi sau ar fi fost prea bolnavă pentru a-și părăsi locuința, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc și poate nici n-am fi știut vreodată despre acest lucru.

De cealaltă parte, un raport privind originile pandemiei de COVID-19 ar urma să fie publicat în luna martie. Acesta este elaborat de către experții Organizației Mondiale a Sănătății împreună cu experți chinezi.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Wuhan la finalul misiunii de cercetare, experții OMS au expus diferite ipoteze de lucru cu privire la modul în care coronavirusul a trecut de la un animal la om. Aceștia au părut să nu i-a în considerare ipoteza conform căreia virusul ar fi scăpat din institutul de virusologie din Wuhan, așa cum afirma administrația președintelui Donalt Trump.

Experţii OMS trimişi în ianuarie în China pentru a studia originile pandemiei de COVID-19 îşi vor publica raportul, elaborat împreună cu experţi chinezi, 'foarte probabil' săptămâna viitoare, a indicat marţi agenţia ONU, transmite AFP.

Sursa foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri