Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a prezentat noi aspecte legate de campania de vaccinare, cu atât mai mult cu cât zilele trecute s-au desfășurat evenimente importante precum: deschiderea centrelor drive-thru, dar și maratonul vaccinării de la Timișoara. Următorul pas? Vaccinarea fără programarea, care va avea loc începând cu luna mai.

Medicul Valeriu Gheoghiță a dezvăluit că următoarele direcții ale campaniei de vaccinare sunt:

  • vaccinarea fără programare,
  • implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare.

Vaccinarea fără programare ar urma să debuteze la începutul lunii mai, poate chiar în prima săptămână, susține dr. Gheorghiță. În acest sens, acesta a precizat că la Craiova va începe un proiect pilot, desfășurat între 10 și 17 mai, timp în care centrele de vaccinare vor funcționa non-stop, astfel încât oamenii să se poată vaccina fără probleme.

Nu vreau să ne hazardăm și creăm mai multe nemulțumiri. Nu aș vrea să pierdem controlul acestui proiect, iar oamenii să fie nemulțumiți și nevaccinați. Vrem să controlăm complet situația și să ne lovim de așteptări de două-trei, iar persoanele să plece neimunizate pentru că nu mai sunt doze.

dr. Valeriu Gheorghiță

În plus, vaccinarea fără programare va avea loc în regiunile în care există centre de stocare și depozitare a serurilor anti-COVID. În aceste demersuri se vor implica și cadrele militare, însă trebuie stabilite anumite direcții de funcționare.

De asemenea, maratoanele de vaccinare vor debuta și în Cluj, Târgu-Mureș și Iași.

Sursa Foto: RO Vaccinare/ Facebook

Maraton de vaccinare în București

Capitala este prima care va prelua modelul Timișoarei.

Vor fi organizate 50 de fluxurui de vaccinare la începutul lunii mai: 40 dintre acestea vor fi la Sala Palatului, iar alte zece vor fi amplasate la Biblioteca Națională.

Vaccinarea va avea loc cu serul de la Pfizer.

Implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare

Medicii de familie au un rol important în viața pacienților, iar acest rol rezidă și în campania de vaccinare.

Imunizarea va avea loc în cabinetele de medicină de familie, serul folosit fiind cel de la Johnson& Johnson. Un număr de 57.500 de doze va fi distribuit acestora, fiecare medic de familie beneficiind de 25 de doze.

”Dacă lucrurile se desfășoară îmbucurător, vom suplimenta cantitatea de doze”, a precizat Gheorghiță.

Următoarele doze de vaccin Johnson& Johnson sosesc pe 30 aprilie.

Președintele CNCAV a făcut apel către toți români pentru respectarea măsurilor de protecție, dar și pentru sprijinirea campaniei de vaccinare, în sensul în care cei care pot ajuta cu programare la vaccin, să o facă.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că peste 950.000 de persoane cu vârste peste 65 de ani au fost imunizate (dintr-un total de 3 milioane în România). Acestora li se adaugă cei 153.920 de angajați în sistemul medical (45% din totalul din România). Cât despre centrele mobile, în număr de 143, acesta au realizat 379 de misiuni, în care au imunizat 8062 de oameni (cei mai mulți în Hunedoara, Alba, Bihor, București și Tulcea). De asemenea, de la debutul campaniei de vaccinare, au fost înregistrate 13.705 reacții adverse.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri