Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a afirmat că varianta Delta a COVID-19 "a devenit dominantă la nivel european" şi "are tendinţa de a deveni dominantă şi în România" şi a avertizat privind faptul că această mutaţie a virusului se extinde foarte uşor, în special în zone precum litoralul.

"O persoană infectată cu Delta poate să genereze de la şapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte uşor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie", a arătat şeful CNCAV, la Vama Veche, şi a subliniat că "litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie".

Mai mult, Valeriu Gheorghiţă a spus că "persoanele nevaccinate au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare, când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută, în mod deosebit aceasta fiind de varianta Delta", scrie Agerpres.

"Vedem că în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta, din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare, a crescut de aproape nouă ori, ceea ce e un lucru extrem de important. Avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere. Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară" a explicat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a mai afirmat că, în ceea ce priveşte varianta Delta a COVID-19, "suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară, (...) dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, (...) este foarte probabil să înregistrăm o creştere a numărului de cazuri".

Întrebat de o eventuală administrare a unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă a spus că în acest moment este aşteptată aprobarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi este "foarte probabil" ca primii vizaţi să fie "persoanele vulnerabile, persoanele imunodeprimate, care au în continuare un risc de a dezvolta boala cu o eventuală formă mai gravă".

Valeriu Gheorghiţă este în judeţul Constanţa pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare anti-COVID pe litoral.

Împreună cu echipa mobilă, el vaccinează vineri seara turiştii care doresc să se imunizeze, aflaţi în staţiunea Vama Veche, cu serul produs de PfizerBioNTech şi Johnson&Johnson, la Punctul SMURD din localitate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri