Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat că vaccinarea cu a treia doză va fi devansată, ținând cont de numărul mare de infectări raportat la nivel național. Inițial, vaccinarea cu cea de-a treia doză era programată pentru jumătatea lunii octombrie, dr. Gheorghiță a precizat că activitatea ar putea începe chiar săptămâna viitoare.

”Este foarte posibil să începem vaccinarea cu a treia doză chiar săptămâna următoare. Decizia Agenției Europene a Medicamentului este așteptată pe 4 octombrie, însă răspândirea rapidă a variantei Delta ne obligă să luăm măsuri și să protejăm persoanele aflate la risc”, a declarat Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a insistat că ținta principală a campaniei de vaccinare este reducerea formelor severe de boală în rândul populației, fapt dovedit de internările din spitale.

Totodată, medicul infecționist a precizat că cea de-a treia doză de vaccin va fi Pfizer sau Moderna, chiar dacă persoana cu pricina s-a imunizat cu AstraZeneca.

În plus, dr. Gheorghiță insistă ca persoanele doritoare de cea de-a treia doză să se programeze în platforma de vaccinare, dacă vor merge în centre fixe de vaccinare. În acest sens, platforma se află în curs de actualizare.

Categoriile de persoane care vor fi vaccinate cu prioritate

Campania de vaccinare cu cea de-a treia doză va viza, pentru început, următoarele categorii de persoane:

  • pacienții oncologici,
  • pacienții post-transplant (celule stem sau organe solide),
  • pacienții cu afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, endocrinologice sau boli congenitale, cum ar fi Sindromul Down),
  • pacienții cu imunodeficiențe (pacienții cu HIV sau boli moștenite)

”Dacă un pacient s-a vaccinat într-un centru fix, poate merge la medicul de familie pentru cea de-a treia doză fără programare în platformă. Programarea va fi necesară doar dacă pacienții se prezintă în centrele fixe”, a completat Gheorghiță.

Totodată, având în vedere începutul anului școlar și a activităților de vaccinare derulate în școli, medicul a mărturisit că în 2.486 de școli au fost folosite echipe mobile, 201 de unități de învățământ vor avea centre de vaccinare proprii, iar alte 1.062 au fost arondate unor centre de imunizare din regiune.

În prima săptămână de școală au fost vaccinați 69 de elevi în trei județe, potrivit informațiilor furnizate de coordonatorul CNCAV.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri