Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, anunţă că, din acest moment, va susţine "cu toată tăria sancţionarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei", dacă acela va prezenta în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi periclita sănătatea publică, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Ca medic şi ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România, analizând şi văzând situaţia dramatică a pandemiei din România, voi susţine din acest moment cu toată tăria sancţionarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi periclita sănătatea publică", precizează preşedintele CMR, conform Agerpres.ro.

El subliniază că prerogativele sale şi ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situaţii se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată, însă în contextul pandemiei de COVID-19 se impune existenţa unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către astfel de medici.

"Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră, atât colegi medici, cât şi cetăţeni, aţi considerat că astfel de decizii trebuiau luate până acum şi cu siguranţă aveţi dreptate. Din păcate, prerogativele mele şi ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situaţii se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în Legea 95/2006. Apreciez că în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, situaţie excepţională în care se află întregul sistem medical, se impune existenţa unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spaţiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate ştiinţific, false şi care periclitează sănătatea publică. Apreciez şi susţin dreptul la liberă exprimare şi la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informaţie corectă", arată prof. dr. Coriu.

El evidenţiază că sănătatea şi medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe ştiinţă, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice.

"Da, şi în medicină şi ştiinţă se poate greşi, dar atunci lucrurile trebuie recunoscute şi văzut ce este de făcut. Am citit şi am auzit în spaţiul public teorii de genul 'pandemia nu există', 'este o banală răceală', 'prin vaccin ne cipează', 'vaccinul ne omoară'. Care este rezultatul? Că, astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la un milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2. Mor şi se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienţi şi avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populaţiei, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulţi îşi fundamentează decizia în privinţa sănătăţii lor pe informaţii care nu au bază ştiinţifică. Noi, ca reprezentanţi ai corpului medical, trebuie să fim un exemplu în privinţa conduitei legate de sănătatea publică", transmite preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri